събота, 25 ноември 2017 г.

Баница с праз

Баница с праз



Продукти:

400г. кори за баница
200г. сирене
4 яйца
5 стръка праз ,но от най-големите и дебели
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко с 1/2 ч.л. сода за хляб



Приготвяне:


Почистете,измийте и нарежете стръковете праз на кръгчета.
Задушете ги в олио докато добият леко златист цвят.
Разбийте шупналото кисело мляко с яйцата на гладка смес.
Разстелете една кора за баница, намажете с олио и поставете друга кора отгоре.
Леко намазнете и нея и в поставете малко от задушения праз по дължина в единия край, отгоре разпределете от млечно-яйчената смес и отгоре натрошете или настържете от сиренето. 


Завийте на руло и поставете в леко намазнена тавичка и така докато свършат продуктите.
С четчица леко намажете баницата с растителна мазнина и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна аз пекох без вентилатор до златисто.
Ако използвате вентилатор намалете градусите с 20 т.е. печете на 160 с вентилатор.


След като е готова завийте с кърпа и оставете да се охлади за 10 минути.
Ако обичате лучник или празеник, то със сигурност тази зимна баница ще Ви хареса.
Можете да консумирате както за закуска така и за предястие.
Добър Апетит!











понеделник, 13 ноември 2017 г.

Пухкави курабийки

Пухкави курабийки




Продукти:

1 голямо яйце
1 пакетче амонячна сода (10г)
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.ч. свинска мас ( ако нямате използвайте масло)
1 ч.ч. захар
1 ванилия
Брашно колкото поеме до лепкава смес ( 2 ч.ч.- 2 1/2 ч.ч. )



Приготвяне:

Разбъркайте амонячната сода в киселото мляко,а ако имате притеснения относно това дали няма да има аромат на сода тестото добавете и няколко капки лимонов сок.
Като шупне млякото добавете и останалите продукти.




Разбъркайте до получаване на лепкава смес.
Ако маста/маслото са твърди оставете ги за 30 минути на стайна температура за да омекнат леко.
Загребвах с лъжица за сладолед за да ми се получат еднакви по големина курабийки .
Получиха се 33 бр.
Поръсете със захар и изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто.
Охладете и приберете в кутия или съд с капак.
Тези курабийки остават меки с дни ,а можете да сложите и сладко по средата и така да изпечете.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



















събота, 11 ноември 2017 г.

Nutella brоwnies

Nutella brоwnies



Продукти:

1 чаша с вместимост 250 мл. течен шоколад
2 големи яйца
10 равни супени лъжици брашно
по желание поръсете с натрошени лешници





Приготвяне:

Приготвят се много лесно и бързо.
Смесете всички съставки и ще получите гъста лепкава смес.


С помощта на лъжица за сладолед загребете и поставете в хартиени чашки леко намазнени .
За по-лесно отделяне намазнете и лъжицата за сладолед и дозата от шоколадовата смес ще се стича изключително лесно.
Поръсете с начупени лешници .
Печете около 30 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Охладете и поднесете.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК




четвъртък, 2 ноември 2017 г.

Сладко от дюли

Сладко от дюли


Продукти:

2 кг дюли 
1 кг. захар 
1 л. вода 




Приготвяне:



Измийте добре дюлите под течаща вода от мъхчето,което имат по кората си.
Разполовете ги, а след това всяка половинка нарежете на още две половинки и така можете да отстраните семките и да обелите четвъртинките без да се нараните тъй като ако сте боравили с тези хубави български плодове, знаете,че са много твърди.
Настъргах ги и ги поставих в тенджерка,където добавих и захарта, разбърках и така оставих 30 минутки да може леко да си пуснат сок.
Потъмняват,но не се притеснявайте като започнат да врят си възвръщат хубавия розов цвят.
Поставете водата и на умерен огън започнете да варите сладкото. 
Разбира се можете и да нарежете на кубчета,но това е твърде трудоемко ,но Вие си преценете.
Настъргах си ги в кухненския робот ,като стана много бързо и безпроблемно.

Сравнително бързо става сладкото , трябва да се сгъсти и аз си го пасирах както е видимо на гладка смес.

Ако сметнете, че е много гъсто добавете още вода ,защото след като се охлади се стяга допълнително.
Разпределете в затоплени бурканчета с винтови капачки и след като затворите добре обърнете с капака надолу до пълното им охлаждане, така и ще се вакуумират без допълнителна стерилизация.

Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





петък, 27 октомври 2017 г.

Витаминозна зеленчукова супа

Витаминозна зеленчукова супа


Продукти:

3 средни картофа
1 голяма червена пиперка
1 голям морков
2 резена от глава целина 
1 малка глава лук
1 връзка магданоз
Шепа фиде
2 л. бульон или вода,но може и повече според това колко желаете да е гъста или рядка
сол и черен пипер на вкус
1/4 ч.л. куркума
растителна мазнина

за застройката :

1 яйце
Сокът на 2 лимона



Приготвяне:


В тенджерката ,където ще приготвите супата , сложете 3-4 с.л. олио.
Загрейте на умерена температура и поставете ситно нарязаните целина, морков,лук,картофи и пиперка .
Задушете добре като разбърквате непрекъснато за да не се запържат, а леко да се омазнят.
Добавете 1 л. вода или бульон, и оставете на ниска температура да се сварят.
Не е необходимо много време тъй като всички зеленчуци са ситно нарязани.
След това добавете куркумата, разбъркайте да се разтвори добре и сложете фидето.
Куркумата е мощен антиоксидант и ако сте свикнали с вкусът й можете да сложите и 1/2 до 1 ч.л.

След 5-6 минути след като се свари добавете останалата част от бульона/ водата и овкусете със сол и черен пипер.

В купа разбийте яйцата и сока на двата лимона.
Малко по малко на тънка струйка добавяйте от бульона на супата за да се уеднаквят температурите като бъркате енергично за да не се пресече яйцето.
Нарежете на много ситно магданоза и поръсете супата, разбъркайте и сервирайте докато е топла.


Тази супа е богата на витамини поради голямото разнообразие от зеленчуци и е перфектна за тези,които по една или друга причина избягват месото, а ако не желаете и никакви животински продукти като яйцето още докато не сте сложили фидето отнемете половината зеленчуци от супата и ги пасирайте, а след това я прибавете към останалата супа и следвайте стъпките както съм описала по-горе.
Така получавате хубава плътна консистенция без яйце.
Добър Апетит!
 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






Яйчен крем

Яйчен крем 



Яйчения крем е любим на малки и големи , много е подходящ за направата на десерти като например бисквитена торта или пълнеж за еклери.
У дома сме му фенове и често го приготвям и самостоятелно като го разпределям в чашки.
Препоръчвам Ви го тъй като си е абсолютно натурален и няма равен на вкус с всевъзможните прахчета ,които се продават по магазините и трябва да се разтворят само във вода или прясно мляко.
Опитайте и ще усетите разликата!




Какво Ви е нужно:

1л. прясно мляко

4 големи яйца
2 бр. ванилийка
1ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар



Приготвяме:

Като  500мл. от млякото завираме в подходящ съд заедно с ванилийките, а останалата част разбиваме заедно с яйцата, захарта и брашното.
Използвайте миксер за да не се образуват бучици.

След като е завряло млякото на тънка струйка с непрекъснато бъркане прибавяме яйчената смес и отново връщаме на котлона, на умерен огън , докато се сгъсти, като разбъркваме за да не загори. 
Охлаждаме и разпределяме в чашки, купички или използваме за десерт.
Каквото и приложение да му намерите не забравяйте да оставите в хладилник поне за 2 часа за да се стегне допълнително!
Да Ви е сладко!






четвъртък, 5 октомври 2017 г.

Лесна лютивка на фурна

Лесна лютивка (апетитка)  на фурна



Продукти:

2 кг. консервни домати тип "Рома"
2 кг.  червена капия (по възможност месеста)
100 мл. олио. 
3 с.л. захар
сол,черен пипер на вкус
30 бр люти чушки рибки или други по Ваш вкус
сложих и 3 скилидки чесън,но той не е задължителен


Приготвяне:


Нрежете на кубчета капията и доматите, аз ги накълцах подобно на "мързеливата" лютеница в кухненския робот и станха на много дребни парченца,поставете в дълбока тава и заедно с олиото и захарта разбъркайте..
Сложете в силно загрята фурна на 250 градуса и покрийте с фолио, но не плътно за да се изпари водата от продуктите.
След час разбъркайте и пуснете измитите и надупчени на няколко места люти чушки , ако слагате чесън сега е моментът и оставете за още час отново под фолио.
След като е готова и е останала само на "мазнина" извадете от фурната и овкусете.


Извадете чушките пасирайте апетитката и напълнете бурканчетата с нея като пуснете и по 3 чушки във всеки буркан , ако искате леко само да налютява намалете количеството чушки на 1-2 .
Затворете бурканчетата и обърнете още докато е гореща и така няма да има нужда да стерилизирате и ще се вакуумират безпроблемно, ако обаче я пасирате студена е нужно да заварите за 10 минути само колкото да "дръпне" капачката.
Това е! Бързо,лесно ,вкусно , а консистенцията става плътна точно като на лютеницата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК










неделя, 1 октомври 2017 г.

Лесна и бърза туршия без варена марината

Лесна и бърза туршия без варена марината



Тази туршия е изключително елементарна за приготвяне без заваряване е и става изключително бързо,като изключим рязането на продуктите разбира се.




Какво ни е необходимо:

Моркови

Карфиол
Камби ( сложих и червени и зелени за цвят,но можете само червени да използвате)
зелени домати (ако не обичате може и без тях)
Целина  (много е важна за овкусяването - използвах и зелената част и главата)
черен пипер
аспирин 
сол - използвах морска
захар
вода
винен оцет 6% 
чесън


Приготвяне:


За стандартен компотен буркан с вместимост 800мл. слагаме до ръбчето на буркана на дъното където има грапава част или линия оцет , 1 таблетка аспирин, 1 с.л. сол, 2 с.л. зазхар,  редим продуктите и доливаме с вода.
Ако използвате по-големи буркани удвоявате дозата т.е.. слагате пак до ръбчето оцет, 2 таблетки аспирин, 2 сол, 4 захар и т.н. 




Поставих на дъното оцет, 2 аспирина (защото са ми с по-голяма вместимост бурканите)  след това 3 скилидки чесън след това моркови, целина, карфиол, камби, зелени домати, и най отгоре солта и захарта (двойно) и като налях водата те се разнесоха из буркана, а първоначално ги сложих на дъното след като поставих оцета, те се затиснаха от зеленчуците и останаха без да се "размият", но вие си преценете как и кога да ги оставите.
Доливате вода до горе т.е. докато продуктите се покрият ,з
атваряте добре с капачки бурканите и в следващите 10 дни обръщате т.е. веднага след като ги напълних ги обърнах с капака надолу на следващия ден обърнах и след 10 дни вече може да се консумира и самата туршия, но ако няма да я ползвате веднага поставете някъде на хладно.
Това е!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУКа страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК










четвъртък, 28 септември 2017 г.

Как да си изсушим червен пипер у дома?


Как да си изсушим червен пипер у дома?



Във всяко домакинство се използва червен пипер като добавка към супи,ястия ,запръжки .
Моят опит с червения пипер предлаган в търговските обекти е дълъг и "мъчителен",защото освен,че не дава аромат, той просто прави ястието кафяво ,а не червено.
Сменях марки и пак и пак не останах доволна и затова реших да опитам да си направя у дома.
Използвах обикновена червена капия, която понеже беше доста месеста нарязах на няколко ленти,а не я оставих просто разполовена.



Методът е следният:



Измивате си червената капия,махате дръжките и семките и ципата ,която задържа семките и нарязвате всяка половина на две или три ленти и редите в дехидрататора ,(само по този начин суших)


Изпълних всичките пет тавички като включих  на 70 градуса за 8 часа, (а ако искате оставяте за 10 часа на 50 градуса) като на третия час смених местата на тавичките и долните сложих най-отгоре,защото бяха по-влажни, а долните почти готови.
Трябва лентичките капия да станат много твърди като кора.

Смелете ги с блендер на дребно ,а след това с кафемелачка, аз лично използвах моя нутрибулет като първо смелих с приставката за смутита ,а след това с приставката за сухо мелене.
Приберете в бурканче,което добре се затваря и ще съхраните и аромата,който е просто несравним.





По същият начин можете да си изсушите и смелите и люти чушки за лют червен пипер.
Надявам се да останете доволни от резултата!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...