петък, 27 май 2016 г.

Кифлички

Кифлички



Продукти за тестото:

200мл. топло прясно мляко
2 яйца (отделяме на едното жълтъка за намазване)
1/2 ч.ч. захар
3 с.л. разтопено масло
1 пак. суха мая за хляб или 1/2 кубче прясна
брашно колкото поеме до постигане на средно меко тесто ( около 3 ч.ч.)




За пълнеж:
сладко,шоколад,локум


пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Замесете тестото от посочените по-горе продукти и го оставете да втаса на стайна температура в добре намазнена купа и затворена с прозрачно фолио до удвояване на обема си.


След като е готово го разточете на кръг и разрежете на триъгълници като в най-широката част сложете каквото сте си избрали за плънка в случая ползвах сладко от ягоди и завийте към тясната страна. 
Подредете в тавичка на дъното на която сте сложили пласт хартия за печене и оставете отсново да втасат за около 30 минути.


Внимавайте да не слагате много сладко или течен шоколад за да не се разтекат (както в моя случай)
Разбийте жълтъка с 2 с.л. прясно мляко и намажете кифличките.
Сложете ги в студена фурна и включете да се загрява на 180 градуса без вентилатор или 160  с вентилатор.
Печете до получаване на кафеникъв цвят, а след това охладете върху решетка.
По желание поръсете с пудра захар.
Тези кифлички са идеалната добавка към чаша ароматно кафе.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!













понеделник, 23 май 2016 г.

Пръчици от тесто за мекици


Пръчици от тесто за мекици




Необходими съставки:


1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. оцет
2 яйца
1 ч.л. сол
2 1/2 ч.ч. брашно 


пудра захар за поръсване, сладко,шоколад или солена добавка като сирене или колбас





Приготвяне:

Сложете киселото мляко в купа и прибавете содата. 
Разбъркайте добре и оставете докато шупне.
"Загасете" я с оцета (той премахва аромата на сода) и прибавете яйцата.
Леко ги разбийте, добавете солта и малко по малко започнете да сипвате от брашното.
Замесете меко нелепнещо тесто.

това го свърши моята помощничка :)

Разточете го на пласт с дебелина не повече от 1 см. и го оставете за 15 минути да почине и да се отпусне.



Разрежете на ленти с ширина сантиметър и дължина 10-12 см. и изпържете в умерено сгорещена мазнина.
Изключително бързо се изпържват като още докато ги сложите ще забележите,че се надуват, а ако е повечко мазнината ,в която ги пържите,ще забележите,че се завъртат и сами да се изпържват от другата страна.
Отцедете върху хартия или салфетка и ги поднесете топли с добавка по Ваш вкус.
Избрах моята да е сладко от ягоди,от което приготвих вече втора доза снощи и Ви го препоръчвам с две ръце.
Рецептата за него ще се отвори като щракнете върху снимката на сладкото.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 21 май 2016 г.

Експресна торта

Експресна торта





продукти за пандишпановия блат:

6 яйца
130г. захар
150г. брашно
2 ванилии
1 пакетче бакпулвер (10г)

За крема:

300г. заквасена сметана
2 пакетчета крема сирене
1 1/2 ч.ч. пудра захар
1 ванилия 


За заливката:

100г. шоколадов кувертюр (натурален шоколад)
3 с.л. олио


плодове според сезона



Начин на приготвяне:



Разбийте яйцата със захарта до получаване на пухкав крем и удвояване на обема им.
Прибавете пресятите брашно,бакпулвер и ванилии (ако са на прах ако са есенция сложете към яйцата)


Отново разбъркайте добре за около половин минута.
Изсипете сместа в тавичка с подвижен ринг ,предварително намазнена и набрашнена и печете в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор и 160 градуса с вентилатор фурна за около 25 минути или до "суха" клечка.
Охладете върху решетка.
През това време си направете крема като разбиете с миксер кремата сирене, след това добавете заквасената сметана и пудрата захар.
Накрая сложете и ванилията.



Разполовете блата.
Намажете едната част с крема,отгоре сложете другата половина на блата (изберете да е по-равната) и отново намажете с крема.
Оставете да се охлади за 30 минути като през това време кремът стяга и след това хубаво заравнете отгоре и отстрани.
Разтопете шоколада с олиото на водна баня и след като добие гладка консистенция залейте тортата с него.
Ако желаете можете с дървен шиш леко да прокарате през тортата и така ще се получат шарки и от крема и от шоколада.
По желание украсете с плодове според сезона, сметана или каквото пожелаете.
Това е!
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




четвъртък, 19 май 2016 г.

Сладко от ягоди

Сладко от ягоди




Необходими съставки:

На килограм почистени пресни ягоди слагам 
800г. захар и 1/2 ч.л. лимонтузу (лимонена киселина) .
Вие определете колко плод ще сложите,а аз направих от 4 кг. 
300 мл. вода (ако са по-водни и не са месести не слагаме водата)


Начин на приготвяне:


Почистете от зелените листенца ягодите, измийте ги под течаща вода и ги сложете в подходящ по-голям и дълбок съд.
Аз използвах тенджерата Стоун Ледженд Кук & Бейк ,която е с голяма вместимост и с дебело дъно,което пък ми спестява време от варене и сгъстяване ,което е много важно в нашето забързано ежедневие.
Поръсете ги със захарта и ги оставете една нощ да престоят.




Така,ще си пуснат сока и заедно със захарта ще се получи невероятен сироп.





На следващия ден ги сложете на котлона ,налейте водата и ги бъркайте докато получите гъсто сладко, с конситенция такава, че като потопите лъжица в него ,като прокарате пръст да остане чиста следа .
Ако е необходимо го "отпенете" т.е. премахнете пяната,която се образува по време на варенето, а при мен беше малко и изобщо не я махнах.


5 минути преди да махнете от котлона сложете лимонтузуто и разбъркайте отново.

Имайте предвид,че като изстине сладкото ще се сгъсти допълнително.

Още докато е горещо го сложете в сухи чисти буркани с винтови капачки и ги обърнете върху равна повърхност, аз слагам тава на пода и така редя бурканите с капачката надолу докато изстинат.

Получава се невероятно вкусно сладко подходящо за всякакви десерти , а моята любима добавка към него са палачинките.
Да Ви е сладко!






Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



сряда, 18 май 2016 г.

Едни по-различни палачинки

Едни по-различни палачинки




Съставки:

1 яйце
150 г. брашно
1/3 ч.л. сода бикарбонат
1/2 ч.ч. вряща вода
1 ч.ч. кисело мляко
1 с.л. захар
1/3 ч.л. сол

1 с.л. растително олио




Приготвяне:



Разбийте яйцето с киселото мляко, олиото,солта,захарта и брашното на гладка смес.
Сложете във врящата вода содата ,разбъркайте и веднага прибавете към сместа, като разбърквате постоянно най-добре с миксер.
Получава се средно гъста смес.
Оставете да почине палачинковото тесто за 5 минути.
Ще забележите,че се получават мехурчета както при втасване.
Печете всяка палачинка в добре загрят ,но на умерена температура тиган с незалепващо покритие, като леко намазните преди да сложите сместа.
Веднага се получават дупчици ,а след като се образуват по цялата палачинка обърнете от другата страна.


Гарнирайте със сладко по желание.
Използвах стандартен супен черпак и ми се получиха 6 бр.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




източник ТУК

Гъбена каша

Гъбена каша



Необходими продукти:

6 големи гъби
3 скилидки чесън
50 г. масло
1/2 връзка копър
1 ч.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол,черен пипер

Приготвяне:

Обелете гъбите и отстранете пънчетата им.
С помощта на чаена лъжичка остържете тъмните спори ,защото те пускат черен цвят ще и оцветят кашата и тя ще стане тъмна.


Остържете с нож и пънчетата и нарежете и тях и гъбите на малки парчета.


В подходящ съд разтопете маслото, сложете на ситно нарязаните или пресовани през преса за чесън скилидки чесън и запържете за кратко.
Добавете гъбите и разбърквайте докато омекнат.
След това посолете, добавете червения пипер и брашното.
Разбъркайте.
Добавете вода колкото да ги покрие и като започне да се сгъстява самата каша можете да добавите още вода ако сметнете,че е гъста.
Подправете с черен пипер и поръсете със ситно нарязан копър.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








вторник, 17 май 2016 г.

Печени кюфтенца на фурна с топено сирене

Печени кюфтенца на фурна с топено сирене



Продукти за 12 бр.:

500г. кайма смес
топено сирене (кашкавал) 12 кубчета 
1/2 ч.л. кимион
1/4 ч.л. черен пипер
1 ч.л. чубрица
1 глава лук
1 шепа ситно нарязан магданоз
ако разполагате с някаква подправка за кайма сложете от нея 


Начин на приготвяне:

Омесете каймата с подправките, ситно нарязания лук и магданоз.
Покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да отпочине за 30 минути като през това време месото ще поеме всички аромати.
Оформете 12 топчета с големината на топка за голф или пинк-понк като във всяко сложете по едно малко кубче топено сирене, пушено сирене или кашкавал и подредете в тава с пласт хартия за печене.


Оставете в хладилник да се стегнат за още 30 минути, а веднага след това изпечете в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор или на 180 с вентилатор до готовност.
Идеални са за предястие с подходяща салата или пък за мезе.
Аз поднесох и препоръчвам да си ги комбинирате със салата "Снежанка" разбира се домашно приготвена за да знаете какво съдържа.
Моята рецепта,която използвам вече доста години за "Снежанка" можете да видите ТУК
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



понеделник, 16 май 2016 г.

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка

Пита "Слънце" с маслено-чеснова заливка



Необходими продукти за тестото:

200 мл. прясно мляко
2 яйца (средни на големина)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
3 ч.ч. брашно (чашите са с вместимост 250 мл.)
1 с.л. оцет
3 с.л. олио
1 пакетче суха мая или 1/2 кубче свежа мая


За заливката:

2 скилидки чесън
30г. краве масло
по желание за цвят можете да добавите щипка ситно нарязан магданоз



Приготвяне:


Затоплете леко прясното мляко.
В малка част от него сложете захарта и маята и оставете за 5 минутки докато шупне.
Пресейте брашното и направете кладенче в него, излейте втасалата мая, леко разбитите яйца, олиото ,оцета ,солта и започнете да разбърквате и като стане лепкава топка доомесете върху набрашнен плот.
Трябва да се получи меко тесто.
Покрийте с кърпа и оставете да почине докато удвои обема си.
Пригответе си тавичка с пласт хартия за печене.
Моята е с диаметър 30 см.
Разделете тестото на седем топки,дооформете ги ако е необходимо и подредете в тавичката.
Отново покрийте с кърпа и оставете за 15-20 минути да втаса вече оформеният хляб.



След като минат минутите, сложете тавата в студената фурна и настройте градусите на 160 с вентилатор или на 180 без вентилатор.
Пекох с вентилатор.
Печете докато придобие хлебчето златисто-кафяв цвят.
Извадете от фурната и веднага намажете с предварително разтопеното масло, разбъркано с 2 пресовани скилидки чесън и магданоза.


Покрийте с кърпа и оставете за 15 минути.
Така заливката ще ароматизира всяко хлебче от питата "Слънце" както и между тях и ще получите невероятно мека сърцевина и прекрасна топяща се в устата коричка.
Поднесете с шарена сол и Ви уверявам,че просто няма да имате нужда от нищо друго за хапване.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...