понеделник, 21 септември 2015 г.

Бонбони ''Рафаело''

Бонбони ''Рафаело''








Необходими продукти:

400мл. кондензирано мляко
200г. кокосови стърготини
1 ванилия
4 с.л. захар
60г. масло

бадеми по желание
 



 

 

 


Начин на приготвяне:

Загрейте млякото със захарта,маслото и ванилията.
Като заври леко слагаме кокосовите стърготини и бъркайте до получаване на лепкава смес подобна на тесто като внимавате да не загори.







Охладете и оформете топчета , а след това оваляйте в кокосови стърготини.
По желание сложете бадемова ядка във всяко топче.
Да Ви е сладко!


източник на рецептата ТУК


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

неделя, 20 септември 2015 г.

Консервиран доматен сок

Консервиран доматен сок





Продуктите ,които използвах:

10кг. домати сорт "Рома"
3 с.л. захар
6 с.л. сол (или на вкус)
3 връзки целина
15г. черен пипер (пакетче и половина)






Начин на приготвяне:

Уточнявам ,че пропорциите ,които посочвам са тези,които използвах и като сол и черен пипер са според нашия вкус,така,че са просто ориентировъчни,а Вие можете да си подправите сока както обичате с повече или по-малко сол и черен пипер.
Избрах домати сорт "Рома",защото именно те са за консервиране и нищо,че са месести, стана страхотен сок.
Тъй като нямам машинка за мелене и отделяне на семенцата използвах моята сокоизтисквачка,която става и за твърди плодове и зеленчуци.




Сложете измитите домати в сокоизтисквачката и получения сок отделете в дълбока тенджера.
Не използвайте сепаратора към каничката на сокоизтисквачката .
Пъхнете и връзките целина и те да си отцедят сока и смесете с доматения.





Ако Вашата машинка е мощна ще получите пяна на повърхността на сока и с помощта на решетъчна лъжица я премахнете.


Тази пяна трябва да се премахне,която се вижда на снимката за по-бистър и хубав сок

Подправете на вкус със сол и черен пипер,но не забравяйте да сложите и захарта за да "убие" киселинността на доматите.
Оставете на умерена температура да заври за 15 минути.
Трябва да се получи наситен червен цвят и да се избистри течността.


Тук е вече избистрен сока след варенето
Както е гореща прелейте в бутилки по възможност с винтова капачка за да не се налага да заварявате допълнително и обърнете с капачката надолу за да се вакуумират от горещия сок.
Ако все пак имате притеснения , заварете за 10 минути  колкото да дръпнат капачките.
Получава се страхотен сок,който можете да пийвате и самостоятелно и в комбинация например с водка.
Чистото количество сок,което се получи беше 5,250мл.
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






Леща яхния

Леща яхния






Необходими продукти:

1 ч.ч. леща
1 глава кромид лук
1 морков
3 скилидки чесън
чубрица
сол


За сгъстяване:
2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
150мл. вода







Начин на приготвяне:

Почистете лещата и я накиснете поне за час във вода.
След това я отцедете и я сложете в тенджерка като при нея пуснете обелените скилидки чесън (както са цели) и нарязаните на ситно лук и морков.
Залейте с вода като тя трябва да е 2 пръста над нивото на лещата.
Варете до готовност на умерена температура.
След като е вече сварена е поела повечето вода и ако Ви се струва много гъста добавете още вода.
В тиган сложете малко олио и запържете съвсем за кратко червения пипер и след това добавете брашното.
С непрекъснато бъркане добавете водата.
Сипете така получилата се запръжка към лещата и разбъркайте .
Посолете добавете и чубрицата и оставете още 5 минути да покъкри на слаб огън просто за да се смесят добре всички вкусове и аромати.
Ако желаете по-гъста или по-рядка яхния си я коригирайте според Вашия вкус,аз просто посочвам както аз я правя.
Поднесете с лъжичка заквасена сметана за по-богат вкус
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

събота, 19 септември 2015 г.

Бухти със сирене /Тиганици/


Бухти със сирене /Тиганици/







Необходими продукти:

3 яйца
1 равна ч.л. бакпулвер
7 с.л. равни брашно
4 с.л. кисело мляко 
250г. сирене



 


Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата с киселото мляко и добавете брашното с бакпулвера.
Прибавете и натрошеното сирене и разбъркайте добре сместа.
В сгорещена мазнина с помощта на лъжица сипвайте от сместа като оформяте кръг.
Внимавайте мазнината да не е прекалено гореща за да не изгорят отвън и да останат сурови отвътре.






След като са изпържени от двете страни сложете да се отцедят от излишната мазнина върху пласт кухненска хартия.
Това е нещо средно между бухти и тиганици и са невероятно вкусни
Добър Апетит!



Източник: pep-4o.blogspot.bg



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

петък, 18 септември 2015 г.

Сладоледена торта с шоколад


Сладоледена торта с шоколад


Тази торта я направих за рожденния ден на моето детенце ,който беше преди няколко дни и всички я харесаха много,затова реших да Ви я споделя,въпреки, че не ме бива особено с десертите,но се надявам да Ви хареса!






Необходими продукти:

За блата:

1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. студена вода
1 ч.л. сода за хляб
6 с.л. растително олио
1/2 ч.л. сол
4 с.л. натурално неподсладено какао
1 с.л. оцет
2 ванилии


За сладоледа:

500мл. течна сладкарска сметана
500мл. прясно краве мляко
1 ч.ч. кристална захар
2 ванилии
8 жълтъка


За заливката:

300г. черен натурален шоколад
1/4 ч.ч. разтопено масло


Малини 




Начин на приготвяне:

Започваме с блата,който е постен и в него няма никакви животински продукти.

Смесваме първо течните съставки и прибавяме към тях пресятото брашно със содата,захарта и какаото.
Разбиваме с миксер до получаване на еднородна гъста смес.





Поставяме в тавичка и печем на 180 градуса до суха клечка.
Охлаждаме!
Пред това време си правим сладоледената смес като в тенджерка завираме млякото и сладкарската сметана.
Ако искате добавете някакъв цвят, аз оцветих в жълто за да контрастира с тъмния блат.
Прибавяме и ванилийките.
Разбиваме отделно жълтъците със захарта на пухкава смес.
След като леко заври млечната смес дръпваме от котлона и с енергично бъркане прибавяме жълтъчната смес като внимаваме да не се пресече и връщаме на котлона за няколко минути ,колкото да се сготвят жълтъците.
Оставяме да се охлади на стайна температура като разбъркваме от време на време.
Като се охлади тя се сгъстява.





Блата режем с дебелина около 3 см. и връщаме в тавичката, в която се е пекъл.
С остатъците му правим борд като облепваме стените на тавичката.
Ако желаете напоете със захарен сироп за да не остане сух.
Аз направих карамелизирано мляко и го напоих с него.
Заливаме с охладената сладоледена смес и поставете във фризер докато стегне.
След като е стегнал, отстранете ринга от тавичката и поставете както е с дъното на тавичката върху подходящ съд за може да се изтича излишната заливка ,която правим като разтопяваме шоколада с маслото до получаване на еднородна течна смес като внимаваме да не са останали бучици.
С помощта на черпак заливаме тортата и веднага украсяваме с плодове или украса по избор за да може самата заливка да ги "обгради".
Връщаме отново във фризера, въпреки,че шоколада стяга почти веднага тъй като сладоледа е леден.
Преди да поднесете оставете на стайна температура да се "отпусне" за 10-15 мин. иначе трудно ще я нарежете.
Да Ви е сладко!

 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 

понеделник, 14 септември 2015 г.

Мариновани гъби

Мариновани гъби






Необходими продукти:

500г. дребни гъби аз използвах кафяви печурки
2 дафинови листа
10-15 зърна черен пипер
сол на вкус
зехтин/олио
оцет






Начин на приготвяне:

Почистете и измийте добре гъбите.
Сложете в дълбок съд вода , заедно със зърната черен пипер и дафиновите листа.
Посолете.
Като заври сложете гъбите и варете 10 мин. 






След това с решетъчна ръжица както са горещи сложете в буркан като прибавяте и зърната пипер и дафиновите листа.
Посолете и сложете олио или зехтин до там до където за гъбите.
Трябва да са покрити с тях.
Съотношението при мен беше 75% зехтин и 25% оцет.






Затворете добре буркана и разклатете.
Оставете да се мариноват поне за ден като аз съхранявах в хладилник.
Стават за мезе, предястие или като добавка към салати и гарнитури.
Ако сте любители на гъбите задължително опитайте, а и отнемат само 20 минути.
Добър Апетит!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Содени кексчета със сирене


Содени кексчета със сирене






Необходими продукти:

300г. брашно /може и от лимец/
250г. натрошено сирене
500г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб + 1 с.л. оцет
сол,черен пипер на вкус





Начин на приготвяне:

В купа сложете млякото и разбъркайте със содата и оцета.
Сместа не само шупва,но и започва да бълбука - това е нормално и не трябва да Ви притеснява.
Прибавете брашното и натрошеното сирене и разбъркайте добре до получаване на хомогенна смес.
Сложете във формички за кексчета или пък използвайте такива за кекс или за хляб,но не забравяйте, ако не са с незалепващо покритие да намаслите и набрашните дъното и стените им.
Аз използвах силиконови и си спестих тази процедура.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.




Охладете и поднесете!
Тези солени содени кексчета ги правя за закуска и винаги се приемат много добре у дома,защото са лесни, с достъпни за всяко домакинство продукти и не на последно място са невероятно вкусни!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 

неделя, 13 септември 2015 г.

Разядка с печени пиперки и чесън


Разядка с печени пиперки и чесън







Необходими продукти:

10 бр. печени и обелени червени пиперки тип капия
2 скилидки чесън
1/4 връзка копър
200 г. цедено кисело мляко

150 г. бяло саламурено сирене
сол
черен пипер
По желание можете да добавите и натрошени орехови ядки






Начин на приготвяне:


Сложете всички съставки в блендер или кухненски робот и пасирайте до получаване на желаната от Вас консистенция.Добавете натрошеното сирене и разбъркайте добре.
Аз не пасирам изцяло,а оставям да се забелязват съставките на тази разядка.
Продуктите можете да си ги коригирате според Вашия вкус например да сложите повече чесън или изобщо да не сложите от него както и количеството на пиперките и цеденото мляко.
Както и да я направите тази разядка е невероятно вкусна и може да се използва както за салата-предястие, така и за гарнитура, а защо не и мезе.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!

 


 

 

Домашна извара


Домашна извара








Необходими съставки:

1 л. прясно мляко
4 с.л. кисело мляко 
1/2 ч.л. сол








Начин на приготвяне:


Сложете в подходящ съд киселото мляко и залейте с прясното мляко.




Хубаво е да са с висок процент масленост, а ако са и домашни ще е най-добре.
Посолете и разбъркайте.








След като заври оставете на умерена температура за около 10 минути като разбърквате от време на време .
Ще забележите как се получава изварата.
След като млякото стане на полу-прозрачна течност прецедете и оставете поне за час да се оттече излишната течност в тензух или в цедка.






Вече имате най-прекрасната домашно приготвена извара на света.
На мен ми се получи  210г. извара след като се отцеди.
Бързо,лесно и вкусно!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...