сряда, 22 юли 2015 г.

Салата с печени пиперки, сирене и босилек


Салата с печени пиперки, сирене  и босилек




Необходими продукти:

300г. печени обелени червени пиперки
100- 150г. бяло твърдо сирене
2 скилидки чесън
10 листа босилек
50г. орехови ядки
2 с.л. зехтин
сол

Начин на приготвяне:

Нарязваме пиперките на еднакви парчета.
В хаванче слагаме скилидките чесън, ореховите ядки босилека като отделаме 2-3 листенца за украсата , солта и зехтина.



Счукваме на паста.
Прибавяме към пиперките патата наподобяваща на песто  и разбъркваме добре.
Разпръскваме кубчетата сирене и украсяваме с листа босилек.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


вторник, 21 юли 2015 г.

Дзадзики

Дзадзики


Дзадзики е гръцка салата.
Прави се от кисело мляко (обикновено овче или козе),краставици, чесън ,сол, зехтин, понякога и лимонов сок, мента, магданоз или копър.

Сервира се студена и докато в Гърция и Турция тя е по-скоро предястие или гарнитура, на други места се сервира придружавана с хляб.
Добавя се и към дюнери.
В България е позната като "сух таратор" или "Снежанка", а в Ирак се прави от гъсто мляко, краставица ,мента или копър и се поднася с накълцани ядки за украса.

източник на информацията: Уикипедия


 


Необходими продукти:

1 средна краставица
2-3 скилидки чесън
5 с.л.  цедено кисело мляко
сол,бял пипер на вкус

 


Начин на приготвяне:

Обелваме краставицата и я нарязваме на кубчета.
Подправете със сол и бял пипер и разбъркайте.
Добавете и млякото.
Отново разбъркайте добре.
Охладете преди сервиране.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Хтипити с чесън

Хтипити с чесън



Необходими продукти:

2-3 скилидки чесън
250-300г. сирене "Фета"
5 с.л. лъжици - препълнени гъсто кисело мляко
2 с.л. зехтин





Начин на приготвяне:

В блендер или с пасатор пасирайте до гладка кремообразна смес сиренето, млякото,чесъна и зехтина.
Ако обичате люто, можете да замените скилидките чесън с люта чушка.
Аз използвах цедено кисело мляко за да придам повече гъстота и поръсих с лют червен пипер.
Това е гръцка разядка,която се оказа страшно вкусна!
Преди да поднесете полейте със струйка зехтин
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Пукани люти чушлета


Пукани люти чушлета




Необходими продукти:

200г. дребни люти чушлета като моите или 100г. едри
3-4 скилидки чесън
2 с.л. мед
2 с.л. олио
3 с.л. оцет
сол,черен пипер на вкус
ситно нарязан пресен копър



Начин на приготвяне:

В буркан смесваме меда, олиото,оцета и подправяме на вкус.
Затваряме буркана и разбъркваме като шейкър.
Опитайте. 
Коригирайте маринатата ,която после се превръща в страхотен сос тип "Топеница" според Вашия вкус.
Обелете скилидките чесън и ги смачкайте .
Пуснете ги в маринатата.
Опукайте чушките на котлон или сух тиган така ,че да се изпекат равномерно и да се "подкожат".
Както са топли ги сложете в буркан, добавете копъра и залейте с маринатата.
Разклатете добре буркана за да се "накиснат" добре чушките.
Съхранявайте в хладилник.
В добре затворен буркан и в хладилник могат да издържат до 5-6 месеца.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



понеделник, 20 юли 2015 г.

Бърз сос "Тартар"


Бърз сос "Тартар"



Необходими продукти:

1 яйце
175 мл. зехтин/олио
1 ч.л. горчица
1 ч.л. лимонов сок

1 скилидка чесън
1 с.л. каперси
1/4 ч.л. черен пипер
1/2 ч.л. морска сол / може и обикновена/
4 бр. кисели краставички
магданоз/копър



Начин на приготвяне:

В тесен висок съд сложете яйцето, скилидката чесън подправките и горчицата. 
Започнете да разбивате с пасатор като малко по малко наливате зехтина. Техниката е както като приготвяте майонеза.
Прибавете нарязаните на кубчета кисели краставички , каперсите и магданоза или копъра.
Разбъркайте добре.
Това е най-разпространеният сос за риба.
Добър Апетит!

източник на рецептата: http://novini.cc

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 

 


Смути с банан, ягоди и ленено семе


Смути с банан ,ягоди и ленено семе







Необходими продукти:


10 бр. ягоди
1 голям банан
1 ч.ч. - 200мл. прясно мляко
1 ч.л. ленено семе 
мед 








Начин на приготвяне:


Почистете и нарежете банана, а на ягодите махнете само зелената част.
Замразете ги за да са ледени за смутито - може и да не са ,но ще трябва да сложите лед, за да ви е студена напитката, а така се разрежда.
Сложете ги в блендер заедно с млякото, лененото семе и меда.
Пасирайте до гладка смес.
Ако имате пасатор или шейкър кана също ще Ви свършат прекрасна работа.
Поднесете и консумирайте веднага.
Това здравословно смути е много засищащо и може да замести закуската
Наздраве!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 


неделя, 19 юли 2015 г.

Студена крем супа от краставици


Студена крем супа от краставици



Необходими продукти:

600г. краставици
100г. заквасена сметана
100г. крема сирене
 1 скилидка чесън
кората и сока на един лимон
магданоз
сол,черен пипер

Начин на приготвяне:

Краставиците се обелват и нарязват на едро, слагат се в блендер заедно със сока и кората на лимона, скилидката чесън , заквасената сметана, крема сиренето и магданоза.
Пасират се до гладка смес .
Подправят се!
Тази разхлаждаща студена супа е идеална за летните горещи дни!
Добър Апетит!

източник на рецептата: bonapeti.bg

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




събота, 18 юли 2015 г.

Черни миди с чесън и бяло вино


Черни миди с чесън и бяло вино








Необходими продукти:

 700г. Черни миди 
100мл. бяло вино
3-4 скилидки чесън
50 г. масло
копър - аз сложих и магданоз, тъй като го обожавам







Начин на приготвяне:

Почистваме мидите и ги измиваме добре. 
Слагаме ги в тенджера без никаква течност и ги затваряме с капак.
На умерена температура се варят докато се отворят.
Те си пускат сок,това е нормално и не трябва да Ви притеснява.
Ако някоя мида не се е отворила я изхвърлете. Това означава, че е била мъртва още преди да я сложите да се вари.
В дълбок тиган сложете маслото.
Като се сгорещи сложете счуканите или нарязани на ситно скилидки чесън.
Внимавайте да не загорят.
Отцедете мидите и им почистете ядката от това което стърчи като водорасло от нея  както са в черупката без да я отделяте.
Като ароматизират маслото сипете бялото вино,изчакайте 5 мин. докато алкохола се изпари  и  чак тогава сложете и  мидите.
Разбъркайте добре и  поръсете със ситно нарязан копър или магданоз.
Оставете още за 2-3 минути и сервирайте с резен лимон.
Поднесете веднага.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Топеница

Топеница ( или салата от печен пипер с чесън ,но с мнооого марината за топене от олио и оцет както едно време)








Необходими продукти:

5 големи червени пиперки
5-6 скилидки чесън (ако обичате може и повече)
1/4 връзка магданоз
сол,олио,оцет








Начин на приготвяне:

Изпечете пиперките и ги  сложете в затворен съд  да се задушат и подкожат.
Така се улеснява обелването на кожата .
Обелете и почистете пиперките от семките.
Аз лично не ги мия за да остане този опушен вкус след изпичането, но ако Ви притеснява,че са останали по 1-2 семки от вътрешността им ги измийте.
Нарежете ги и ги сложете в купичка.
Сложете счуканите скидики чесън, солта, олиото и оцета и ситно нарязания магданоз
Разбъркайте и затворете купата с прозрачно фолио за свежо съхранение, за да престои 1-2 часа в хладилника и да поеме всички аромати. 
Ако не затворим купата целия хладилник се ароматизира на чесън.








Невероятна вкусна и много ароматна топеница се получава и то с почти никакви продукти.
Сервирайте с пресен хляб аз добавих и чашка ледена домашна ракийка.
Добър Апетит и Наздраве!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






петък, 17 юли 2015 г.

Яйца по Панагюрски


Яйца по Панагюрски



До сега не бях правила тази вкусотия наречена яйца по Панагюрски, тък като си мислех,че няма да се справя със забулването на яйцата- е сгреших справих се.
Оказа се невероятно вкусна гозба и ще продължа да я правя и за в бъдеще и то редовно.

Необходими продукти за всяка порция:

2 яйца
5 с.л. кисело мляко
3 скилидки чесън ( ние обожаваме чесън , а и е мощно противогрипно средство,но ако не обичате,го пропуснете)
бяло саламурено сирене
За запръжката:

1 с.л. с връх масло (около 10 грама)
1/4 с.л червен пипер




Начин на приготвяне:

Заврете вода в подходящ съд като добавите една супена лъжица оцет.
Дръпнете от котлона и чукнете едно по едно яйцата,които трябва да сте извадили от хладилника поне час преди да ги сготвите.
Върнете на котлона и оставете да поврят на слаб огън за 3 минути,ако искате рохки, ако не оставете 5 минути.
Извадете с решетъчна лъжица и ги оставете върху чиния с пласт кухненска хартия да се отцедят от водата.
Смесете млякото с чесъна и  натрошеното сирене посолете ако е необходимо и поставете в чиния.
Отгоре сложете яйцата.
Направете запръжка от маслото и червения пипер като внимавате тя да не прегори.
Залейте с нея яйцата. 
Поръсете с магданоз за свежест
Добър Апетит!

източник: supichka.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



Плодова свежест в чаша

Плодова свежест в чаша




Необходими продукти:

10 бр. ягоди
1/2 пъпеш
1 голям банан или 2 по-малки
1 ананас



за медения дресинг:

1/4 ч.ч. мед
1/2 ч.л. маково семе
1 с.л. натрошени орехови ядки
сока от 1 среден лимон
сока от 1/2 лайм
листенца мента




Начин на приготвяне:

Измийте (тези,които имат нужда) почистете и нарежете плодовете.
В купичка смесете съставките за дресинга и залейте плодовете с него.
Хубаво е плодовете ,които използвате да са студени, разбира се можете да използвате всякакви,които на Вас Ви харесват.
Разбъркайте добре и сервирайте в чаши или купички.
Украсете с ментата и поръсете с натрошените орехови ядки.
Сами ще се уверите колко свеж е този дресинг, а и киселината от лимона и лайма запазват плодовете по-дълго без да потъмнеят.
За горещите летни дни, това е идеалния десерт, който е подходящ дори за тези,които спазват някакви режими и диети.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...