сряда, 25 март 2015 г.

Портокалови кексчета

Портокалови  кексчета






Необходими продукти:

1 ч.ч. захар
1 пакетче бакпулвер
1 пакетче ванилия
1/2 ч.ч. прясно изцеден сок от портокал
4 големи яйца
1/4 ч,ч, олио/зехтин
1/4 ч.ч. кисело мляко
кората на един голям портокал
2 1/4 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.ч. шоколадови капки 




Начин на приготвяне:


Яйцата и захарта се разбиват с миксер много добре. 
Добавят се киселото мляко , олиото, фреша от портокал.
Отново разбиваме.
Сухите съставки се смесват в отделна купа като преди това се пресяват.
Малко по малко се прибавят сухите към течните съставки като трябва да се разбият добре.
Прибавят се кората на портокала и шоколадовите капки.
Разбъркваме този път с шпатула.






В чашки за мъфини разпределяме сместа като тя трябва да е един пръст под ръба на чашката.
В предварително загрята на 180 градуса фурна печем за около 20-25 мин. или проверяваме с дървен шиш или клечка за зъби точно в средата на кексчето и ако е суха значи е добре изпечено.
Оставяме в изключена леко отворена фурна за още 10-15 мин.
Можете да поръсите с пудра захар или да украсите със сметана.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!














неделя, 22 март 2015 г.

Солени мъфини


Солени мъфини




Необходими продукти:

4 яйца
1 ч.ч. кисело мляко + 1/2 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно
колбас
кисела краставичка

100-150г натрошено сирене
черен пипер




Начин на приготвяне:

Това са наистина експресни солени кексчета,които често приготвям за закуска като изцяло използвам за сместа Нутрибулет-а като в голямата чаша поставям киселото мляко със содата ,разбърквам и оставям да шупне.
След това поставих яйцата и брашното.
Поставих приставката с кръстатите остриета на Нутрибулет и миксирах точно за 10 секунди.
Към лепкавата смес добавете сирене или нарязан на кубчета колбас и въобще каквото решите като добавка.

!!! В кексчетата не се слага олио !!!





В чашки за кексчета разпределяме сместа като ги пълним един пръст под ръба на формичката 
като предварително ги намазняваме, за да може след изпичане да се отделят добре.




По желание можем да поръсим отгоре с кашкавал .
Получават се 10 бр. в големи чашки за кексчета или 12 бр. от по-малките.

Печем в предварително загрята на 180 градуса за 20-25 мин.
След като са готови оставяме на леко отворена фурна за около 10-15 мин.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК













събота, 21 март 2015 г.

Спанак с ориз


Спанак с ориз 





Необходими продукти:

1 кг. спанак
1 ч.ч. ориз
1 връзка пресен лук
4 ч.ч. вода/бульон
сол,черен пипер

За заливката:

2 яйца
1 (400г.) кофичка кисело мляко



Начин на приготвяне:

Лука се нарязва на ситно, спанака се измива и се нарязва.
Задушават се в растителна мазнина първо лука, а след това и спанака.
След като поомекнат добре се прибавя и ориза.
Разбърква се всичко и като се омазни добре ориза, прибавяме и водата/бульона.
Подправяме на вкус със сол и черен пипер.
Когато ориза е полу-готов се прехвърля в тавичка и печем за около 35-40 мин. или докато ориза е напълно сготвен.






Приготвяме си заливката като разбиваме добре киселото мляко с яйцата и заливаме спанака с ориз.
Връщаме във фурната до получаване на златист загар на заливката.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!












петък, 20 март 2015 г.

Салата с фенел и нискокалоричен дресинг

Салата с фенел и нискокалоричен дресинг







Необходими продукти:

1 глава фенел
2 връзки репички
1 връзка копър


За нискокалоричния дресинг:

5 пълни с.л. цеден продукт
2 с.л. горчица
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол
лимонов сок на вкус
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

Фенела се почиства от горната част (разклонената) , разрязва се на две и се премахва средната част,която е и най-твърда.





Репичките се почистват и заедно с главата фенел се нарязват на тънко , а ако разполагате с ренде; кухненски робот с фин диск за рязане или някакъв вид зеленчукорезачка още по-лесно, става за секунди, ако обаче не разполагате с такива, постарайте се да нарежете на възможно най-фино.
Връзката копър нарецете на ситно.
В купичка смесете съставките за нискокалоричния дресинг и подправете по Ваш вкус.
Разбийте добре с телена бъркалка за разбиване на яйца или с вилица, както Ви е удобно, въпроса е да се обединят добре съставките.
Смесете зеленчуците и копъра, разбъркайте и поднесете с дресинга.






Тази салата е много витаминозна и подходяща за хора,които внимават как и с какво се хранят или за разтоварващи дни, а същевременно е много засищаща.


Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Дебеланки със сирене


Дебеланки със сирене






Необходими продукти:


600мл. топло мляко
500г. брашно
1 кубче жива мая или 2 пак. суха мая (по 7г. всяко)
50г. масло (разтопено)
3 яйца
1 с.л. захар
1 с.л. сол
300-400г. бяло сирене - натрошено







Начин на приготвяне:

В част от топлото мляко разтваряме маята със захарта и 1 с.л. брашно. 
Оставяме да шупне за 5 мин. и добавяме и останалите продукти като разбиваме с миксер за да се обединят добре всички продукти.
Добавяме към получилата се гъста каша и натрошеното сирене.







Разбъркваме с шпатула този път и оставяме да втаса сместа на топло за 30 мин,
Загряваме тиган с незалепващо покритие аз използвах червеното тиганче Стоун Ледженд ,намазваме дъното му с разтопено масло  и с черпак сипваме от сместа.
Печем по 3-4 мин . на всяка страна като щом се получат шупли се обръщат.




Така докато свърши сместа.
Получават се 10 бр.
Може да се гарнират и със сладко.
Добър Апетит!


Източник на рецептата: receptite.com




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







четвъртък, 19 март 2015 г.

Кюфтета по Чирпански

Кюфтета по Чирпански



Необходими продукти:

600г. кайма смес
1 връзка магданоз
2 глави лук
2 филийки по-сух хляб 
1 морков
5 средни картофа
1 прясна червена пиперка
300г. доматено пюре
 2-3 с.л. брашно
олио
1 с.л. червен пипер
черен пипер
сол

Начин на приготвяне:

Филийките хляб се накисват в прясно мляко и се смесват с каймата , заедно с наситнените глава лук и половината от връзката магданоз.
Подправяме на вкус с черен пипер , а може да сложите и 1 с.л. подправка за кайма.
Оформяме кюфтенца, които овалваме в брашно и запечатваме в сгорещена мазнина, без да ги препържваме.



Изваждаме кюфтенцата и в същата мазнина задушаваме другата глава лук, която също е наситнена, червената пиперка, отново на дребно нарязана и моркова, който е нарязан на кръгчета.
След като се задушат добре , поръсваме с 3-те с.л. брашно , разбъркваме и добавяме доматеното пюре.
Слагаме около литър вода, червения пипер, черния пипер и картофите, които предварително сме обелили, измили и нарязани на по-едро.
Посоляваме.
Оставяме да къкри ястието на тих огън до полу-готовност на картофите. 
Тогава прибавяме и кюфтенцата.
Оставяме за още 15 мин. да къкри.
Сервираме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 18 март 2015 г.

Козуначени мъфини

Козуначени мъфини







Необходими продукти:

5 големи яйца
1 ч.ч. топло прясно мляко
2 пакетчета суха мая / 1 кубче жива мая
100мл. олио + 2 с.л. свинска мас
сока на 1 лимон
2 ч.ч. захар
кората на един портокал
брашно -колкото поеме, около 1000-1100г. 

жълтък + 3 с.л. прясно мляко за намазване
захар за поръсване





Начин на приготвяне:

В част от топлото мляко се разтваря маята с 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.
Оставя се да шупне за около 5 мин.
Брашното се пресява и се прави кладенче в средата.
Слагат се леко разбитите яйца, шупналата мая, останалата част от млякото, олиото и свинската мас отново затоплени, за да се втечни маста, сока от лимон, захарта и кората на портокала.
Замесва се леко лепкаво тесто, като си намазняваме ръцете и така месим.
Оставяме на топло да втаса за около час и половина.
Отнема малко повече време за втасване тъй като тестото става "тежко" заради многото продукти в него.
След като си е удвоило обема, отново с намазнени ръце премесваме и оформяме по желание.
Слагаме оформеното тесто във форми за кексчета, аз използвах от по-големите и силиконови,които за всеки случай намазних и набрашних.
Отново оставяме да удвоят обема си на топло .










Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме вече втасалите козуначени мъфинчета.
По желание слагаме локум, филирани бадеми или стафиди и поръсваме със захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор на средно ниво до готовност като пробваме с клечка средната част дали е изпечена.
Козунаците трябва да станат на конци,а не с хлебна текстура, така,че не се притеснявайте още като са топли ако са леко лепкави.
Покрийте с кърпа за 15-20 мин.
Съхранявайте след като са се охладили в затворена торбичка за да не изсъхнат.
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!












Яйчена гозбичка

Яйчена гозбичка






Необходими продукти за 4 порции:


10бр.яйца
200г. колбас
100г. кашкавал/топено сирене, а може и двете
300г.доматено пюре
3 стръка пресен лук
1 ч.л. червен пипер
чубрица
сол
черен  пипер



Начин на приготвяне:

В дълбок тиган със загрята мазнина запържваме леко, колкото да си пусне аромата колбаса.
Може да използвате всякакъв по Ваш вкус.
Добавете леко разбитите яйца и запържете като трябва да добият вид като на бъркани яйца.
След като яйцата са се сготвили, добавете доматеното пюре и подправките.
Оставете да изври водата от доматите на слаб огън за около 15 мин.
Сега идва ред на кашкавала и топеното сирене.
Разбъркайте добре докато се стопят и поръсете с нарязания на ситно зелен лук.
Тази манджичка е толкова проста, а невероятно вкусна, а има и сосче за топене.
Да Ви е сладко!

Източник: Моята прекрасна половинка <3
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!





понеделник, 16 март 2015 г.

Бисквитена торта "Ден и Нощ"



Бисквитена торта "Ден и Нощ"





Необходими продукти:

1,5л. прясно мляко
2 ванилии
300г. захар
120г. брашно
700-800г. какаови бисквити
125г. краве масло
3 яйца
50г. какао + допълнително какао за поръсване на тортата




Начин на приготвяне:
 В купа разбиваме яйцата с брашното и 200мл. от прясното мляко, а другата част от млякото загряваме на котлон в тенджерка заедно със захарта и ванилиите.
След като се загрее достатъчно млякото и се разтвори захарта , с черпак с черпак вземаме от него и на тънка струйка малко по малко прибавяме към яйчената смес за да се изравнят температурите. 
След като това стане прибавяме цялата смес към млякото и връщаме на котлона докато  се сгъсти крема, като трябва котлона да е на ниска степен.
Като се сгъсти дръпваме и прибавяме маслото. Разбъркваме.
Разделяме на две равни части крема.



Едната част оставяме така, а в другата слагаме какаото.

В тортена форма от 28 см. беше моята и с подвижен пръстен редим ред какаови бисквити, покриваме с тъмен крем, след това повтаряме с бисквити и покриваме с бял крем.
Повтаряме докато свършат продуктите и накрая поръсваме обилно с какао.
Оставяме в хладилник поне за 4 часа по рецепта аз оставих за една нощ.
За мен специално не стана особено сладка, затова следващия път ще увелича грамажа на захарта, а ако обичате по-сладки десерти и Вие , сложете поне още 100г. в повече.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Рецептата е  е взета от тук







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...