Най-търсени за последните 7 дни
Кюфтета по Чирпански
Необходими продукти:
600г. кайма смес
1 връзка магданоз
2 глави лук
2 филийки по-сух хляб
1 морков
5 средни картофа
1 прясна червена пиперка
300г. доматено пюре
2-3 с.л. брашно
олио
1 с.л. червен пипер
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Филийките хляб се накисват в прясно мляко и се смесват с каймата , заедно с наситнените глава лук и половината от връзката магданоз.
Подправяме на вкус с черен пипер , а може да сложите и 1 с.л. подправка за кайма.
Оформяме кюфтенца, които овалваме в брашно и запечатваме в сгорещена мазнина, без да ги препържваме.
Изваждаме кюфтенцата и в същата мазнина задушаваме другата глава лук, която също е наситнена, червената пиперка, отново на дребно нарязана и моркова, който е нарязан на кръгчета.
След като се задушат добре , поръсваме с 3-те с.л. брашно , разбъркваме и добавяме доматеното пюре.
Слагаме около литър вода, червения пипер, черния пипер и картофите, които предварително сме обелили, измили и нарязани на по-едро.
Посоляваме.
Оставяме да къкри ястието на тих огън до полу-готовност на картофите.
Тогава прибавяме и кюфтенцата.
Оставяме за още 15 мин. да къкри.
Сервираме ястието поръсено със ситно нарязан магданоз.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Козуначени мъфини
Необходими продукти:
5 големи яйца
1 ч.ч. топло прясно мляко
2 пакетчета суха мая / 1 кубче жива мая
100мл. олио + 2 с.л. свинска мас
сока на 1 лимон
2 ч.ч. захар
кората на един портокал
брашно -колкото поеме, около 1000-1100г.
жълтък + 3 с.л. прясно мляко за намазване
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В част от топлото мляко се разтваря маята с 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.
Оставя се да шупне за около 5 мин.
Брашното се пресява и се прави кладенче в средата.
Слагат се леко разбитите яйца, шупналата мая, останалата част от млякото, олиото и свинската мас отново затоплени, за да се втечни маста, сока от лимон, захарта и кората на портокала.
Замесва се леко лепкаво тесто, като си намазняваме ръцете и така месим.
Оставяме на топло да втаса за около час и половина.
Отнема малко повече време за втасване тъй като тестото става "тежко" заради многото продукти в него.
След като си е удвоило обема, отново с намазнени ръце премесваме и оформяме по желание.
Слагаме оформеното тесто във форми за кексчета, аз използвах от по-големите и силиконови,които за всеки случай намазних и набрашних.
Отново оставяме да удвоят обема си на топло .
Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме вече втасалите козуначени мъфинчета.
По желание слагаме локум, филирани бадеми или стафиди и поръсваме със захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор на средно ниво до готовност като пробваме с клечка средната част дали е изпечена.
Козунаците трябва да станат на конци,а не с хлебна текстура, така,че не се притеснявайте още като са топли ако са леко лепкави.
Покрийте с кърпа за 15-20 мин.
Съхранявайте след като са се охладили в затворена торбичка за да не изсъхнат.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Бисквитена торта "Ден и Нощ"
Необходими продукти:
1,5л. прясно мляко
2 ванилии
300г. захар
120г. брашно
700-800г. какаови бисквити
125г. краве масло
3 яйца
50г. какао + допълнително какао за поръсване на тортата
Начин на приготвяне:
В купа разбиваме яйцата с брашното и 200мл. от прясното мляко, а другата част от млякото загряваме на котлон в тенджерка заедно със захарта и ванилиите.
След като се загрее достатъчно млякото и се разтвори захарта , с черпак с черпак вземаме от него и на тънка струйка малко по малко прибавяме към яйчената смес за да се изравнят температурите.
След като това стане прибавяме цялата смес към млякото и връщаме на котлона докато се сгъсти крема, като трябва котлона да е на ниска степен.
Като се сгъсти дръпваме и прибавяме маслото. Разбъркваме.
Разделяме на две равни части крема.
Едната част оставяме така, а в другата слагаме какаото.
В тортена форма от 28 см. беше моята и с подвижен пръстен редим ред какаови бисквити, покриваме с тъмен крем, след това повтаряме с бисквити и покриваме с бял крем.
Повтаряме докато свършат продуктите и накрая поръсваме обилно с какао.
Оставяме в хладилник поне за 4 часа по рецепта аз оставих за една нощ.
За мен специално не стана особено сладка, затова следващия път ще увелича грамажа на захарта, а ако обичате по-сладки десерти и Вие , сложете поне още 100г. в повече.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Рецептата е е взета от тук
Фокача
Фокачата е е традиционнен италиански плосък хляб, с добавени към него лук, маслини, подправки и други хранителни съставки.
Той е сроден с традиционната неаполитанска пица.
Фокача
е тестено изделие, нещо между пица и питка, вид сплескано хлебче залято
с чист зехтин,върху него домати и маслини или само маслини и лук .
източник на информация: wikipedia
Изпробвала съм какви ли не рецепти за това така прост за приготвяне но невероятно вкусен плосък хляб,но тази ми е фаворит ,затова и именно нея Ви представям.
Ето и необходимите продукти:
Необходими продукти:
30г. жива мая или 1 1/2 ч.л. суха мая за хляб
175мл. топло прясно мляко / вода
2 с.л. зехтин
300г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
За гарниране:
прясна мащерка
(за сушени домати в зехтин рецептата можете да видите ТУК)
зехтин
Начин на приготвяне:
В топлото мляко разтворете маята заедно със захарта. Оставете да шупне за около 5 мин. и след това добавете, зехтина, брашното и солта.
Замесете меко тесто и оставете за 30 мин. да почине на топло.
След като се е отпуснало, леко с точилка разточете на блат с дебелина не повече от сантиметър и преместете в тавичка с пласт хартия за печене, а ако нямате намажете добре със зехтин.
Оставете отново да втаса този път за час отново на топло.
След като сме получили вече пухкав блат с пръсти натиснете така,че да Ви останат отпечатъците по тестото, полейте със струйка зехтин, поръсете с нарязаните сушени домати и сложете прясна мащерка,
Поръсете с едра морска сол.
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!
В предварително загрята на 200градуса фурна печете за не повече от 20-25 мин, или докато се зачерви отгоре и отдолу много добре.
След като е готова, открехнете леко фурната и оставете за още 10 мин. вътре.
Преди да поднесете полейте много леко отново със зехтин.
Този хляб става толкова ароматен,че няма да можете да спрете да го хапвате и не става никак мазен.
Опитайте и няма да съжалявате
Хлебчета за хамбургери
Често приготвям тези хлебчета за сандвичи или бургери ,които са страхотни за из път, за работа или за детската площадка. Няма нищо по-хубаво от домашно приготвено хлебче, без стабилизатори, набухватели и напоследък както пълнят хлябовете с картофено нишесте,което е неприемливо не само за нас възрастните, а да не говорим за децата ни.
Ето какви продукти са ни нужни за 12бр.:
600 мл. топла вода
около 1 кг брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 кубче жива мая / пакетче от 7г. суха мая
1 с.л. олио/зехтин1 с.л. оцет
жълтък + 3 с.л. прясно мляко
семена по избор
Начин на приготвяне:
В топла вода разтваряме маята със захарта и оставяме за 5 мин. да шупне.
След това прибавяме и останалите продукти за тестото и го замесваме, като трябва да остане леко лепкаво.
Оставяме за около час да втаса докато удвои обема си.
След това разделяме на 12 еднакви части, от които оформяме питки, а тях поставяме в тавичка постлана с лист хартия за печене.
Оставете място между тях, защото като втасат ще удвоят обема си.
Втасват за още 30 мин.
Разбиваме жълтъка с прясното мляко, които задължително трябва да са със стайна температура и с четка намазваме всяко хлебче.
Поръсваме със сусам или семена по желание.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.
След като са готови покриваме с кърпа за да не се образува твърда коричка.
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!