сряда, 14 януари 2015 г.

Портокалова фантазия


         Портокалова фантазия





Зимно-Коледната версия на лятната  Лимонова фантазия - Портокалова фантазия
Лесен, лек и икономичен десерт с дъх на портокал,който се хареса от всички,опитали и пробвали рецептата



Ето и продуктите за портокаловата вариация:
4 яйца , ако са домашни придават невероятен наситен жълт цвят
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия






За крема:


2 кисели млека от по 400г. с висока масленост
(ползвах голямата опаковка на кисело мляко Саяна от 800г.,която е с 4,6% масленост)
1 ч.ч. пудра захар
сока и кората на 1 портокал




Начин на приготвяне:


Яйцата разбиваме със захарта, докато стане пухкав крем и удвоят обема си.
Малко по малко се прибавя брашното с бакпулвера и ванилията и като се споят всички съставки,прехвърляме в подходяща тавичка за печене.
Печем около 20 мин. в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор фурна. Проверяваме с клечка и като излезе суха можем да извадим от фурната и да охладим.





За крема разбиваме киселите млека със пудрата захар и кората и сока на портокала и заливаме вече охладения блат.
Съвет: Правете си у дома пудра захар, тъй като в повечето пакетирана в търговските вериги я смесват с пшенично нишесте и ако сте забелязали и сте използвали купена изобщо не подслажда)
Оставяме за една нощ в хладилник или за не по-малко от 8 часа да стегне и хубаво да се сиропира.
Сложете тавичката с десерта в друга по-голяма тава ,защото има опасност сиропа да се разтече в хладилника Ви и всичко да започне да лепне,а най-добре да го приготвите директно в тава може и продълговата.
Добър Апетит!


източник: Нели Йонева <3





 











"Напукани" хлебчета

   "Напукани" хлебчета





Необходими продукти:
600мл. топла вода
1кг. бяло брашно
1 ч.л. захар
1 пакетче суха мая за хляб
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол


Начин на приготвяне:
Маята шупвате в малка част от топлата вода,захарта и 1 с.л. брашно.
След като втаса прибавяте и останалата вода,зехтина,солта и малко по малко от брашното до пълното му усвояване и получаване на меко тесто.
оставяме да втаса до удвояване на обема.
Като е готово отново премесваме и разделяме на 4 части. а
От тях оформяме продълговати хлебчета,които поставяме в тави с пласт хартия за печене .
Със сито поръсих хлебчетата и около тях с брашно, за да не хванат коричка отгоре от топлата фурна и отстрани, за да не се слепят едно за друго при повторното им  втасване.
Загряваме фурната на 50 градуса с вентилатор,като на най-долното ниво сложете тавичка с вода.
След като достигне тази температура изключете фурната.
Слагаме тавите вътре аз сложих на средно и над средното ниво по една тава и оставих за около 30 мин. да удвоят обема си.
Изваждаме ги и загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор,като тавичката с вода продължава да стои във фурната.
Тя спомага да се надуят максимално и да се образува хрупкава коричка и точно от нея ми се получи този разкошен "напукан" вид.
Направих по 2 разреза върху хлебчетата и пекох за около 20-25 мин. или докато прецените, че е готов.
Ако искате хрупкава коричка оставете да се охладят върху решетка, ако не ,покрийте с кърпа за 10 мин.
Това е!






Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.








Кюфтета по цариградски

 Кюфтета по цариградски


Тъй като за първи път правя това ястие, изчетох много рецепти и вариации и определено мога да кажа,че точна или оригинална рецепта за него няма.
Ето и моят вариант на приготвяне:

Необходими продукти:
500г. кайма смес
1 яйце
1 филия хляб или галета за сгъстяване
100мл. мляко (за накисване на филията)
1 глава лук
1 морков
1 по- голяма кисела краставичка
1 с.л. подправка за кайма или за скара -по Ваш избор и вкус
1/2 връзка пресен магданоз
1 ч.л. сух риган
черен пипер на вкус
сол ако е необходимо
500г. картофи
50г. масло
прясно мляко ( за пюрето)
олио за пържене
галета или брашно за овалване


Начин на приготвяне:
В купа накисваме хляба в прясното мляко и след като се напои добре, отцеждаме и прибавяме в подходящ съд,където сме сложили каймата,яйцето, ситно нарязаните лук и магданоз и сварения и нарязан на кубчета морков.
Нарязваме също на кубчета киселата краставичка и добавяме подправките.





Размесваме внимателно всичко и оставяме за 30мин. в хладилник да се стегне сместа и да си поеме всички вкусове и аромати.





През това време сваряваме картофите в подсолена вода, след това обелваме и намачкваме, като докато са горещи, прибавяме маслото за да се разтопи от топлината им.
"Разреждаме" пюрето с прясното мляко при непрекъснато бъркане, до достигане на гладка, гъста консистенция.
Подправяме на вкус със сол и черен пипер.
С намаслени ръце правим малки топчета от каймата ,овалваме ги в брашно или галета и пържим в силно сгорещено олио до готовност.





Оставяме да се отцедят от излишната мазнина върху хартия или салфетка и поднасяме върху картофеното пюре.
Добър Апетит!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




вторник, 13 януари 2015 г.

Печени картофки с мащерка

    Печени картофки с мащерка






Ако и Вие като мен сте почитатели на пържените картофки,то определено тези ще Ви допаднат като по-здравословен вариант, който може да се хапва както самостоятелно,така и като гарнитура.



Необходими продукти:

около 600г. картофи
2 ч.л. червен пипер
2 ч,л, горчица
2 ч.л. мед
6 с.л. зехтин
прясна мащерка
сол на вкус
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Картофите измийте, обелете и нарежете на пръчици с еднаква дебелина.
Ако използвате "мити" картофи както ги изписват в магазина оставете кората,стават превъзходни.
Подсушете с домакинска хартия или салфетка.
В купа смесете всички всички останали съставки , а мащерката ако е прясна накъсайте.
Сложете картофите и хубаво разбъркайте .





Разпределете на един ред в тава с пласт хартия за печене и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около час.
Невероятни стават и вкъщи си ги хапваме с удоволствие дори и само към салата.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








понеделник, 12 януари 2015 г.

Лимонова фантазия


     Лимонова фантазия







А ето и необходимите продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
2 кисели млека по-голям процент, аз ползвах от по 400г. които са и 3,6%
Захар на вкус , аз сложих 1 ч.ч. пудра захар, за да не ползвам миксер
сока и кората на един лимон


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта докато удвоят обема си и станат на пухкав крем.
Прибавяме брашното,бакпулвера и ванилията и отново разбиваме.
Присипваме сместа във форма за печене (28см) с подвижен пръстен използвах аз  и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор до "суха" клечка т.е. около 20 мин.



.....и вече готов изпечен




....така изглежда крема, с който заливаме блата




.... и вече залят като сложих кората на още един лимон за декорация






След като е готов, оставяме да се охлади и правим крема като разбиваме млеката със захарта и сока и кората на лимона и заливаме блата.
Оставяме да се сиропира за не по-малко от 6 часа в хладилника.
Ето виждате как сиропа, който се получава от водата от киселото мляко и пудрата захар се е извлякъл и е отгоре е останал само гъст крем и е 

 излишно да споменавам колко добре се е напоил блата на тази лимонова фантазия.
Идеалният десерт за горещите летни дни!

източник











неделя, 11 януари 2015 г.

Панирани топчета от сирене

 Панирани топчета от сирене




След невероятно сполучливите Кашкавалени топчета,които направих преди дни, нямаше как да не направя и панирани топчета от сирене, но добавих и пресен копър и черен пипер към сместа, разбира се ако не обичате или не сте склонни да експериментирате не слагайте, но се получи отново прекрасен резултат.




Необходими продукти:
300г. твърдо сирене
2 яйца
12 равни с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
пресен копър
черен пипер на вкус
олио за пържене


Начин на приготвяне:
 В купа или подходящ съд, разбиваме добре яйцата, прибавяме накълцания на ситно копър, брашното и бакпулвера и разбъркваме докато се получи лепкава каша.
Подправяме с черен пипер.
Настъргваме на ситно ренде направо в купата сиренето и отново размесваме добре докато всички съставки се слеят.
Ето така изглеждаше:



Оставяме да стегне  в хладилник за 30 мин.
След като е готова сместа оформяме с намаслени ръце топчета с големината на орех и в много силно загрята мазнина пържим за кратко до получаване на златист цвят.
Отцеждаме от излишната мазнина на хартия и поднасяме топли.




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Пилешка пастърма



     Пилешка пастърма





Изчетох много рецепти по темата за така наречените "веяни" меса както баба ги наричаше и дори в градски условия,тъй като нямаме село за мое огромно съжаление , то взе, че се получи разкошно мезе,а методът на приготвяне научих от Калинка Георгиева,която го сподели, за което й благодаря.


Ето и как го направих:
Използвах 3 филета от пилешко месо
морска сол
2 пакетчета лимонена киселина т.е.общо 14г.
около 700 мл. вода
1 1/2 с.л. сух риган (много харесвам вкуса му особено за овкусяване на меса)
2 с.л.червен пипер
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. чубрица

1/2 ч.л. чимен (ако обичате по-пикантно добавете 1 ч.л.)
сол не добавих ими сеполучи страхотно балансиран вкус,но ако обичате по-солено сложете 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
сложете микс от подправки,които са по Ваш вкус, аз използвах тези


И така да започваме:
Филетата се овалват в ситна морска сол , слагат се в торбичка и се прибират в хладилника за едно денонощие.
През това време солта извлича излишната вода и започва процес на консервиране.
След това (на другия ден) изхвърляме водата,която се е отделила и с помощта на домакинска хартия или салфетка, внимателно попиваме всяко филе от останалата по него сол.
В купа или подходящ съд слагаме водата и разтваряме лимонената киселина.
Слагаме филетата.

Оставих ги за около 6 часа като ги наблюдавах да не излезе някоя част от месото извън водата, защото остава червено, а като цяло филетата придобиват бял цвят от "запечатването" с лимонената киселина.
След като са се накиснали достатъчно ги изваждате и отново с домакинска хартия или салфетки попивате много добре като целим да станат възможно най-сухи, за да не изпадат подправките.
В разлята чиния смесих всички подправки и овалях всяко филе в тях, като трябва да се покрият плътно и отвсякъде.
Ако искате да са фини подправките ги смесете и смелете в мелничка за подправки.
С помощта на здрав конец провесваме на сухо проветриво място за около седмица.
Тъй като разполагам само със закрити балкони, ги оставих да съхнат на този с южно изложение и ми отне точно 7 дни за да станат готови.
 





Когато подправките не "лепнат",а филетата се свият и стават твърди,тогава са готови за консумация и това е резултата
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












петък, 9 януари 2015 г.

Кашкавалени топчета


      Кашкавалени топчета







Необходими продукти:
300г. кашкавал
2 яйца
8 с.л. брашно (равни)
1 ч.л. бакпулвер
олио за пържене






Начин на приготвяне:

Кашкавала настъргваме на ренде и слагаме в купа,където са разбити яйцата.
Прибавяме и брашното с бакпулвера.
Разбъркваме много добре за да се усвоят всички съставки.
Оставяме в хладилник за 30 мин. за да стегне сместа.
Ето така изглеждаше моята смес:





След като е стегнала сместа, с намаслени ръце оформяме топчета с големината на орех и пържим в силно загрята мазнина (на маслена баня) за много кратко до получаване на златист цвят.






Отцеждаме върху домакинска хартия, за да се попие излишната мазнина.





Пърженето ми отне точно 5 минути.
Много бързо стават.
Стават разкошни, но препоръчвам да се хапват топли,тъй като като изстинат стават като "гумени" и според мен им се губи "чара".
Вървят идеално в летните горещи дни със студена бира!
Добър Апетит и наздраве!






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...