петък, 11 юли 2014 г.

Селски хляб тип франзела



                                                                Селски хляб тип франзела





Необходими продукти:
750г. брашно, 1 ч.ч. топла вода, 1 пакетче суха мая или 10 грама жива мая за хляб, 1 ч.л. сол, 1/2 ч.л. захар , 2 ч.л. олио/зехтин

за намазване: 2 ч.л. брашно, вода

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто и се оставя да си удвои обема за около час. След това се премесва и се оставя още за 30 мин.
Тестото се оформя по начин,който на вас ви харесва , а аз го направих като го разделих на 3 равни части и ги оформих в продълговата форма тип руло. Поради липса на форма за франзели или багети направих прегради от хартия за печене за да запазят формата си до колкото е възможно.




Оставят се да втасат , докато си удвоят обема. Направих разрези отгоре и с брашното направих брашняна кашичка с която намазах отгоре (става много хрупкава коричка).
Изпекох на 200 градуса за около  20-25 мин. После намокрих с вода и покрих с кърпа за да омекнат допълнително!




четвъртък, 10 юли 2014 г.

Пилешки долни бутчета мариновани в мляко

                                    Пилешки долни бутчета мариновани в мляко



Необходими продукти: използвах 8 пилешки долни бутчета (копанчета), 3 с.л. соев сос, 1/2 ч.л. черен пипер, сол на вкус, 5-6 с.л. зехтин/олио, 1 средна глава лук, 5 големи скилидки чесън, кисело/прясно мляко (пробвала съм и става и с двата вида мляко, но според мен най0хубаво става в кисело), колкото да покрие месото .


Направих следното: Нарязах на полумесеци главата лук, скилидките чесън само смачках за да пуснат аромат, сложих пилешкото месо и покрих с мляко. Добавих соевия сос, зехтинът и подправките. Хубаво разбърках и оставих в хладилник за 2 часа , а най-добре стават  ако престоят една нощ.


След това се отцеждат и в намазнена тавичка се редят , поливат се с малко мазнина и около чашка вода или бульон в зависимост колко сос искате да получите и ако е необходимо се слагат още подправки, а може и зеленчуци по желание. Пекат се в предварително загрята фурна на 180градуса 30 мин. затворени отгоре с алуминиево фолио и после още колкото е необходимо до добиване на коричка ( обикновено им трябва още толкова)!

Внимание: Ако месото ,което обработвате е старо става леко жилаво (имала съм такива случаи), ако обаче е прясно направо се топи в устата!

Да Ви е сладко!



вторник, 8 юли 2014 г.

Дип от печена червена капия с чесън


                                             Дип от печена червена капия с чесън





Необходими продукти: Червени пиперки по възможност по-месести, 4-5 скилидки чесън, сол, 1 с.л. с връх заквасена сметана по желание олио/зехтин

Начин на приготвяне: Пиперките се изпичат и се задушават за да се подкожат. Обелват се и се почистват от семките (аз не ги мия за да се запази опушеният аромат ,който са придобили).
Обелват се скилидките чесън и се прибавят към пиперките като се слага и сметаната , може повече да сложите ,но аз предпочетох да си запазя наситеният червен цвят от капията. Овкусява се и се пасира.
Може да се сервира както като алтернатива на кетчупа така и самостоятелно върху препечена филийка. Да Ви е сладко!






А ето и вариант, в който е едросмлян Вие си изберете този,който Ви харесва повече!





неделя, 6 юли 2014 г.

Хрупкав паниран пипер



                                                                           Хрупкав паниран пипер






Всичко ,което Ви е нужно е:
Пипер (по възможност по-месест), царевично брашно , галета и разбити 2 яйца за паниране, олио за пържене.

Начин на приготвяне: Пиперът се изпича, задушава се за да се покожи и се обелва. Панира се като се потапя в яйцата след това в царевичното брашно (панировките с царевично брашно стават по-хрупкави) после отново в яйца и накрая в галета.
Пържи се в силно сгорещена мазнина и се оставя след това върху хартия за  да се отдели излишната мазнина. Безсолен е поради липсата на сол , затова по желание добавете в галетата преди да оваляте пиперът!
Добър Апетит!

събота, 5 юли 2014 г.

Салата "Табуле"


                   Салата "Табуле"




Необходими продукти:
1/2 ч.ч. кус-кус, 1/2 връзка магданоз, 3 средни домата, листенца мента, лимонов сок, зехтин.

Начин на приготвяне:
кус-кус-а сварих 1:3 с вода с малко сол и като е готов се отцежда аз лично ги и измих. Нарязват се на дребни кубчета доматите, а магданозът и ментата на много ситно.
Всичко се омесва добре и се подправя на вкус с лимоновия сок и зехтинът.

Картофени кюфтета

Картофени кюфтета







Необходими продукти:
около 1 кг. картофи,
1 голямо яйце,
1/2 връзка магданоз,
1 връзка пресен лук,
100-150 г. сирене, галета ако е необходимо за сгъстяване и за паниране,
сол и черен пипер на вкус.



Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Оставят се да изстинат в студена вода обелват се и се намачкват така че да не останат едри парчета от тях.

Нарязват се на ситно магданозът и пресният лук и се прибавят към картофите.
Слага се и яйцето и се подправя сместа. 




Ако ви се стори, че има нужда от сгъстяване прибавяте галета и отново хубаво омесвате.
Загребвате със супена лъжица и слагате в галетата и овалвате. (супената лъжица е нещо като мярка да станат еднакви на големина). Оформяте с ръце и овалвате отвсякъде в галетата. 





Пържат се в силно сгорещена мазнина в дълбок съд като аз използвах високия тиган на Деличия тъй като много бързо се сгорещява заради покритието си и не се използва толкова голямо количество мазнина . Отцедете върху хартия за печене и оставете да се охладят леко.
Поднесете с подходящ сос
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















"Богата" кашкавалена бъркана баница

"Богата" кашкавалена бъркана баница




Необходими продукти:
5 големи яйца, 1 кисело мляко (вземам на Мизия Милк голямата опаковка която е + 130г.),1 пакет кори "Фамилия " от 500г. , 200г. сирене, 1 торбичка кашкавалена извара ( по мандрите продават на торбички по 300 г. мисля), 3 с.л. газирана вода, 1 ч.л. сода за хляб, слагам малко повече от 1/2 к.ч. олио


Начин на приготвяне:
Содата се прибавя към киселото и като шупне слагам яйцата, газираната вода и олиото. Много хубаво разбивам (ползвам миксер, но може и с тел за яйца), след което слагам натрошеното сирене и кашкавалената извара. С шпатула хубаво обърквам отново и слагам малко по малко корите за баница, предварително нарязани на ивички. Трябва много добре да се поемат от сместа. Слагам в тавичка и пека на 180 градуса с вентилатор на по-долно ниво на фурната до готовност като пробвам с клечка или дървен шиш. Като е готова се оставя 10-15 мин. да почине и да слегне и така се сервира. 






вторник, 1 юли 2014 г.

Пълнозърнесто хлебче със семена


                                             Пълнозърнесто хлебче






Необходими продукти:
около 700 г. брашно 1:1 бяло пшенично и пълнозърнесто-многозърнесто брашно, 2 с.л. микс от сурови семена ( ленено семе, сусам, слънчогледови семки, маково семе), 1,5 ч.ч. топла вода , 1/2 ч.л. хималайска или морска сол, 1/2 ч.л. захар, 1 пакетче суха мая / 10 г. жива мая, семена за поръсване , малко прясно мляко или вода за намазване.


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто като се оставя леко лепкаво. Оставя се да удвои обема си . Разделя се на 2 и се слага тестото в 2 продълговати форми или друга подходяща.
Отново се оставя да втаса , след което направих резки отгоре, намазах с прясно мляко за да полепнат семената и поръсих обилно с тях.





В предварително загрята на 180 градуса пекох за около 25 мин. или до зачервяване.
Като станат готови напръсках с вода и оставих под кърпа да омекнат допълнително.






С такова хлебче правя здравословни запечени сандвичи ,които стават много вкусни! Да Ви е сладко!






!!! Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК. Благодаря Ви от сърце! !!!

понеделник, 30 юни 2014 г.

Баница в кексова форма


         Баница в кексова форма





Необходими продукти:
1 пакет от 400г. кори за баница,

 1 цяло кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб, 
3 с.л. газирана вода,
 4 големи яйца, 
200г. натрошено сирене, 
1/2 ч.ч. олио.

Начин на приготвяне: 

Корите както са от пакета нагънати с остър нож се нарязват на 1 см. ленти. 
С ръка се разделят за да не станат на тестена топка във формата.
Киселото мляко се разбърква със содата и като шупне се слагат яйцата.

 Разбиват се много добре, прибавя се олиото,газираната вода и като бъркате с шпатула малко по малко се добавят и лентите кори за баница докато се усвоят от сместа. 
Добавяме и сиренето предварително натрошено с вилица.
Сместа се слага в  кексова форма аз използвах с керамично покритие ,но все пак намазах с четка с олио и се изсипва сместа за баница.
Ако използвате от по-старите форми за кекс намаслете и хубаво набрашнете формата, за да се запази цялостта на баницата след като я извадите.
В предварително загрята на 180 градуса пеках за 45 мин.
Оставих да се охлади за 10 мин. и обърнах формата върху чиния. 

Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Пилешка каша


Пилешка каша








Необходими продукти:
1 голямо пилешко бутче, 
1,5 с.л. червен пипер, 
3 с.л. брашно, 
3-4 скилидки чесън 

 щипка чубрица,
 сол, 
черен пипер на вкус, 
олио за запържване.








Начин на приготвяне:


Бутчето сваряваме в 1,5л. вода на умерен огън.  

Като е готово го обезкостяваме и накъсваме на много дребно. 
В тенджерка или в друг подходящ съд се слага мазнина, в която запържваме ситно нарязаните скилидки чесън за около 10 сек, колкото да се овкуси мазнината.
Сложете пилешкото месо и веднага след това брашното.
Разбъркайте енергично и след минутка започнете да добавяте от бульона.
 Имайте предвид , че ако е леко течно то като поизстине ще се сгъсти сместа, затова си преценете на око колко брашно да добавите според това с колко бульон разполагате.
Прибавете червения пипер и разбъркайте.

Оставяте да покъкри на умерен огън за още 15  минути като периодично бъркате 

Подправяте с  чубрица, сол и черен пипер на вкус. 
Това е !


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

   

неделя, 29 юни 2014 г.

Гризини с вкус на пица


                                                                      Гризини с вкус на пица   





Необходими продукти: 1 чаша топла вода, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая / 10 г. жива, около 450-500 г. брашно за замесване до гладко тесто.

за намазване: 1 голям домат, 1/2 главичка лук, магданоз, чубрица ( за поръсване), сол на вкус, щипка захар.


Начин на приготвяне: Замесва се гладко меко, тесто и се оставя да втаса докато си удвои обема.
Разточва се на лист с дебелина около сантиметър ( аз ги оставям по-дебелички тъй като искам да са меки, а не да станат твърди и на кора. Оставят се отново да починат около 20 мин.
От остатъка на тестото нарязах нещо като брускети ,които надупчих с вилица и оставих и тях да починат.



Пасирах доматът с подправките + малко олио и с четка намазах с получената смес гризините и брускетите.



Пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна . Като станаха готови ги поръсих с вода и завих с кърпа допълнително да омекнат.
Прекрасни са за някоя междинна закуска или просто за похапване!







!!! Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК. Благодаря Ви от сърце! !!!
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...