петък, 9 декември 2016 г.

Постни сладки с тиква, стафиди и канела

Постни сладки с тиква, стафиди и канела



Тези сладки са подходящи за всички,които постят,а и могат да бъдат нововъведение към трапезата за Бъдни вечер.




Продукти:


150г. печена или сварена тиква
150г. захар
130 г. брашно 
3-4 зърна бахар (стрит)
1 ч.л. канела
100г. овесени ядки
60г, стафиди
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. сол
50мл. олио


Приготвяне:


Пюрирайте тиквата разбъркайте я със захарта и олиото.
Смесете сухите съставки и ги прибавете към тиквената смес.


Разбъркайте много добре и добавете стафидите.
Загребете с лъжичка и поставете в тавичка с хартия за печене.
Печете 15-17 мин. в предварително загрята на 170 градуса фурна с вентилатор.
Да Ви е сладко!

източник: Бон Апети


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК













четвъртък, 8 декември 2016 г.

Бъркани кашкавалки с колбас

Бъркани кашкавалки с колбас




Продукти:
300г твърд кашкавал 
200г. шунка или друг колбас по желание 
1/4 ч.л. сол
1/2 ч.л. чубрица
200г. брашно
1 бакпулвер (10г.)
2 големи яйца
200 мл. прясно мляко / вода 


Приготвяне:


Настържете на едро кашкавала,колбаса нарежете на кубчета и ги сложете в купа.
Счупете яйцата при тях, прибавете млякото или водата и пресейте брашното с бакпулвера.
Подправете с чубрица и сол.
Разбъркайте добре.



Загребете със супена лъжица и поставете в тавичка с хартия за печене.
Леко се разливат при разтапянето на кашкавала така, че оставете помежду им място, а ако искате да имат форма можете да сложите сместа във формички за мъфини.



печете в предварително загрята на 200 градуса фурна до златисто-кафяв цвят.
По желание можете да сложите по едно кубче краве масло преди да ги сложите да се пекат.
Бързо,лесно и вкусно буквално за 5 минутки.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


 







сряда, 7 декември 2016 г.

"Забравени" сладки

"Забравени" сладки




Продукти:

2 белтъка на големи яйца + щипка сол
80г. кристална захар
150г. орехови ядки (бадеми ,лешници)
150г. натурален шоколад
есенция ванилия 



Приготвяне:


Разбийте белтъците с шипката сол до пяна , добавете захарта и доразбийте до получаване на твърди връхчета подобно на сместа за целувки.
Накълцайте ореховите ядки на едро,шоколада също.
Добавете към белтъчната смес есенцията и ядките и шоколада.


С помощта на чаена лъжичка загребете от сместа и поставете в плоска тавичка с хартия за печене на разстояние 2 см тъй като не се надуват и разливат.


Вариант едно за печене е като загреете фурната на 180 градуса  и като достигне тази температура я изключвате, слагате тавичката и ги "забравяте" за 4 часа.


Вторият вариант е който приложих да загреете фурната на 110 градуса без вентилатор или 90 градуса с вентилатор  за малко повече от час.
Тези сладки си ги избрах тази година да са в селекцията ми на Коледни сладки и разбира се се получиха много вкусни и доста интересни на вид тъй като са нещо като целувки с пълнеж.
Опитайте!
Да Ви е сладко!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК


вторник, 6 декември 2016 г.

Млин

Млин



Продукти:

1 голямо яйце
1 ч.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. сол (ако сиренето не е солено)
100г. натрошено сирене
60г. краве масло




Приготвяне:


Разбийте киселото мляко със содата и оставете да шупне.
След това добавете яйцето, отново разбийте добре с вилица или тел за яйца и добавете брашното и солта.
Накрая прибавете натрошеното сирене.
Хубаво разбъркайте лепкавата смес и прехвърлете в тавичка.
Ако тя не е с незалепващо покритие намажете с масло и набрашнете.
Отгоре разпределете маслото на кубчета и леко натиснете с ръка да влязат частично в тестото, защото иначе като се разтопи ще се разтече.


Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути или до получаване на златисто-кафяв цвят отгоре и отдолу.


Тази рецепта е експресна и е подобна на мързеливата баница,кашника ,добруджанките или Тревненската содена питка,които буквално се бъркат и се мятат във фурната да се пекат.
Бързо,лесно , вкусно!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК







неделя, 4 декември 2016 г.

Френска селска торта със сладко от боровинки


Френска селска торта със сладко от боровинки




Продукти:

1 яйце
150г. захар
200 мл. прясно мляко
2 с.л. течен мед
2 ч.л. сода
50г. меко масло
400г. брашно



За крема:

2 кофички заквасена сметана
70мл. сладкарска сметана
1/2 ч.ч. кристална захар
Кората на половин лимон
2 с.л. лимонов сок
2 ванилии

1 буркан сладко от боровинки
200г. Орехи



Приготвяне:

Разбийте яйцето със захарта след това добавете содата,меда и мекото масло.
Прехвърлете сместа в плитка тенджера и сложете на котлон с умерена температура заедно с млякото да къкри докато добие карамелен цвят.


След като това се случи добавете брашното и започнете да бъркате докато се получи лепкава топка тесто.


Прехвърлете върху набрашнен плот и занесете гладко тесто.
Разделете на топки всяка от които да е с тегло 110 г. При мен се получиха 7 топки.


Разтопете всяка на много тънък пласт почти прозрачен с диаметър 28 см.
Прехвърлете в тавичка с хартия за печене и печете блата за 3-4 минути в предварително загрята на 170 градуса фурна.


След това охладете и с помощта на ринг или някаква тавичка с диаметър 25 см. отрежете кръг.
Така процедирайте с всички блатове.


С помощта на блендер смелете орехите,ако искате предварително ги запечете в сух тиган ,но аз предпочетох да ги оставя сурови за по- натурален вкус.
Ако имате ринг за торта сложете единия блат намажете го с крем,който сме направили като сме разбили заквасената сметана със захарта, предварително разбитата на сняг сладкарска сметана ,лимоновия сок и кора и ванилиите.
Намажете равномерно блата и сложете тънък пласт сладко от боровинки.


Поръсете с орехи.
Така наредете всички блатове и накрая завършете с крем ,стегнете с ринг за торта (ако имате аз лично нямах и пак се получи прилична форма) и оставете да стегне в хладилник за 2 часа.
Махнете ринга и с останалата част от крема покрийте отстрани тортата и поръсете с остатъка от смлените орехи.
Оставете тортата в хладилник за една нощ.
Да Ви е сладко!

Източник на рецептата: Вкуснотека

























Свински хапки с ориз на тиган

Свински хапки с ориз на тиган 





Това ястие е наистина експресно и в рамките на 35-40 минути ще го приготвите и ще получите 4 порции от него.
Хранително е и е много вкусно, разбира се и подходящо за моментите,когато не разполагате с време или просто не Ви се готви!
Точно в такъв момент го излислих :)





Необходими продукти:

500г. свинско месо (от плешка използвах)
1 ч.ч. ориз

За маринатата:

5 с.л. олио/зехтин
7 с.л. светъл соев сос
2 скилидки пресован чесън
зърна черен пипер
сол по желание
сокът на половин лимон
магданоз за поръсване



Начин на приготвяне:


Нарежете свинското месо на хапки като те трябва да са с еднаква дебелина и размер за да се сготвят едновременно.
В купичка сложете месото, олиото, пресования чесън, сокът на половин лимон ако е малък го изцедете целия, черния пипер и соевия сос.
Разбъркайте добре ,покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник докато приготвите ориза.
Измийте ориза от нишестето т.е. колкото е необходимо докато водата , в която го изплаквате не стане абсолютно бистра.
Сложете в тенджерка 2 1/2 ч.ч. вода, подсолете я и като заври прибавете измития ориз.
Наалете степента на котлона и оставете да къкри леко под капак до пълното му сваряване като внимавате да не стане на каша.
Любимият ми и много ефективен  метод за варене на ориз можете да видите ТУК.
Отцедете го, измийте го и го разбъркайте с олио или зехтин за да не слепне докато приготвите хапките.
В тиган сложете малко олио или зехтин и изсипете свинските хапки.
Разбъркайте добре до побеляване на средна степен и след това похлупете с капак и оставете на слаб огън за 10 минути.
Отворете капака ,разбъркайте и добавете ориза.
Разбъркайте и подправете допълнително със соев сос и сол ако е необходимо (използвам такъв,който не е солен и затова добавям малко сол )


Дръпнете от котлона и поръсете обилно със ситно нарязан магданоз.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК










петък, 2 декември 2016 г.

Султан кебап


Султан кебап



Продукти:


9 бр. фини кори за баница
1 голяма глава лук
1 патладжан
1 ч.ч. консервиран грах
2 с,л. доматено пюре
5 с.л. олио
500г. пилешко месо 

сол,черен пипер

За бешамеловия сос:


300 мл. студено мляко
1 1/2 с.л. с връх брашно
50г. краве масло

150г. кашкавал за поръсване




Приготвяне:

Нарежете на кубчета патладжана и го осолете като го оставите за 30 минути за да си отдели горчивината.
Отбелязвам,че тъй като не е сезонен го пропуснах и на негово място сложих малък морков и 100г. стерилизирани печурки.
Нарежете на ситно моркова и лука, 



загрейте в плитка тенджера олиото и като се сгорещи ги сложете да се задушат.
След като омекнат добавете нарязаното на хапки пилешко месо, а като побелее добавете и доматеното пюре.
Накрая добавете граха и печурките, а ако използвате патладжан го сложете заедно с моркова и лука да се задуши.
Подправете.


 Пояснявам,че корите за баница,които използвах бяха много пресни и се късаха затова използвах за порция по 3 бр. кори, но ако Вашите са по-дебели използвайте по 2 бр. и можете да си направите 4 порции султан кебап.
В купичка сложете корите така,е да слегнат добре до дъното й, сложете от сместа .
Прегънете добре за да закриете сместа и обърнете в тавичка .



Бешамеловия сос правим като в плитката тенджера сложим маслото да се разтопи ,добавете брашното и като се появи златист цвят налейте прясното мляко като бъркате през цялото време с тел за яйца.
Намалете на по-ниска степен и като започне да се сгъстява сместа , добавете топеното сирене и разбърквайте до пълното му разтваряне.
Внимавайте да не загори соса. 
Тъй като използвам плитката тенджера на Деличия,която е с дебело покритие и задържа дълго време топлината изключих напълно котлона още преди да добавя сиренето.



Излейте соса върху корите за баница с плънка и настържете отгоре обилно количество кашкавал.


Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна или 180 градуса с вентилатор до получаване на златист загар.
Бързо,лесно,вкусно и засищащо.



Източник на рецептата Delicious With Valya and Irina 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...