сряда, 9 ноември 2016 г.

Морковен хумус

Морковен хумус





Необходими продукти:

300г. сварен нахут

4 големи моркова
3 скилидки чесън
сокът на 1 лимон
1/4 ч.л. кимион
сол
1 пълна супена лъжица с връх сусамов тахан
(ето и моята рецепта за домашен сусамов тахан ТУК)
3 с.л. зехтин
По желание можете да добавите и 50г .леко запечени на сух тиган орехови ядки.


Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете морковите на еднакви резени.
Сварете ги в подсолена вода и след това ги отцедете и охладете добре.


В случай,че нямате сварен и стерилизиран (винаги си държа поне 2 буркана в шкафа), накиснете нахута от предната вечер и го сварете по същия начин както се вари зрял фасул, изплакнете го като оставите част от водата , в която се варил или съответно е бил стерилизиран за да разредите сместа до желаната от Вас гъстота.
Използвах за направата на морковения хумус Нутрибулет,защото трябва да се получи наистина гладка смес.
За целта поставих в голямата чаша на Нутрибулет ,нахута,зехтина, сварените моркови,скилидките чесън , подправките, сока от лимона и тахана ,използвах кръстатите остриета и миксирах точно за 6-7 секунди.
Получи се наистина гладка,хомогенна смес ,която изглеждаше неустоимо.
Ако прецените,че е много гъста сместа,поставете малко от водата на стерилизирания нахут или пък тази,в която сте го варили и отново миксирайте за не повече от 5 секунди.


 
 
 


Разбира се можете да подправите допълнително по Ваш вкус с повече чесън, сол или сок от лимон.
Това е невероятно вкусна и здравословна разядка , която можете да комбинирате с всякакви зеленчуци, а може да използвате и като пастет и да го добавите към сандвич.
Морковеният хумус е доста хранителен  и със сигурност няма да огладнеете и ще Ви зареди с много енергия.
Можете да го приложите и към здравословен хранителен режим или диета от типа на разделно хранене или 90-дневната диета (като не добавяте ядките) тъй като е съвместим с правилата на режимите.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



понеделник, 7 ноември 2016 г.

Хлебни пръчици

Хлебни пръчици






Необходими продукти:

1 пакетче суха мая (7г.) (1/2 кубче прясна мая)

1 1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 с.л. разтопено масло

3 1/2 ч.ч. брашно 

За намазване:

 1/4 ч.ч. разтопено масло
2 ч.л. градински подправки по избор (сухи) може да използвате и само пресован чесън или чесън на прах
1 ч.л. сол

чаената чаша ,която използвам за мерки е с вместимост 250 мл.



Начин на приготвяне:



От посочените съставки замесете средно меко тесто.
Поставете го в намазнена купа ,покрийте с прозрачно фолио или кърпа и поставете в затоплена фурна, разбира се можете да оставите и в отоплявана стая и отново ще втаса за отрицателно време.
Нужно е тестото да удвои обема си.
След като това се е случило ,прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и направете от него продълговато "руло ".


Разрежете на еднакви късчета (14 бр бяха моите) , от които започнете да правите дебели къси фитили (15 см) .
Можете да оформите като плетеница от 2 фитила,но трябва да ги изтъните повече.
Аз направих от двата вида.
Поставете ги в плоски тавички с по пласт хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да починат за около 20 минути.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор или 200 градуса без вентилатор фурна, като непосредствено преди печене намажете със зехтин за да не се образува твърда коричка.
След като са готови веднага след като ги извадите от фурната намажете с размекнатото масло с подправки и покрийте с кърпа.
Получават се изключително меки хлебни пръчици с мека и същевременно леко хрупкава ароматна коричка,които може да поднесете както с купичка топла супа, така и като добавка към разядка като част от предястие.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК








сряда, 26 октомври 2016 г.

Салата от печен пипер без заваряване

Салата от печен пипер без заваряване



Продукти:

12кг. пипер ( в суров вид), а можете да използвате и върхари
5 големи моркова
2 глави чесън
2 връзки целина


За маринатата:

3 бутилки оцет
4 ч.ч. захар
12г. натриев бензоат ( на 1 кг. пипер - 1 г. натриев бензоат)
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио


Начин на приготвяне:

Почистете пипера от дръжките и семките.
Изпечете го и го поставете в удобен съд или найлонови торби за да се задуши и лесно да може да се обели.



В тенджера сложете оцета, олиото, захарта и солта и разбърквайте докато заври и се разтворят напълно захарта и солта.
След като това стане снемете от котлона и сложете натриевия бензоат.

Разбъркайте докато се разтвори и оставете да се охлади маринатата.

Нарежете морковите, целината и чесъна. 


От тях можете да сложите в количества по Ваше желание.
Обелете пипера и сложете в удобен съд, в който ще можете да залеете с маринатата и да отлежи .

Така редите ред печен и обелен пипер, ред моркови,чесън и целина и така докато свършат продуктите.



Загрейте маринатата и залейте салатата.
Разбъркайте добре да се разпредели равномерно, затворете с капак или стреч фолио и оставете да престои салатата 7-10 дни.
От натриевия бензоат се консервира салатата и няма нужда са се заварява.


Самата марината става съвсем леко кисела и леко сладни така,че като я поднасяте можете допълнително да я овкусите .
След като е престояла салатата в маринатата, прехвърлете в буркани и съхранявайте на хладно.

От тази доза излизат 10 буркана от 700мл..

Тази салатка я знам от леля ми, много е вкусна и идеално мезе към ракията, а и е подходящо допълнение към трапезата за Бъдни вечер.
Надявам се да Ви хареса!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











понеделник, 24 октомври 2016 г.

Пилешко в азиатски стил с джинджифил и спагети от моркови

Пилешко в азиатски стил с джинджифил и спагети от моркови




Необходими продукти:


2 бр пилешки гърди
2 големи моркова
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
5 с.л. оризово олио (разбира се можете да ползвате и зехтин или обикновено слънчогледово)
джинджифил с големината около 3 см. (ако обичате сложете и повече,но внимавайте тъй като е с много остър вкус и аромат)
100 мл. соев сос 
3 средни на големина пиперки


сусам за поръсване


Начин на приготвяне:



Нарежете пилешкото месо на дълги ивички.
Трябва да са с еднаква дебелина за да се мариноват и сготвят едновременно.
Сложете ги в купа, пресовайте скилидките чесън, обелете от кората и настържете на много ситно ренде джинджифила и добавете 2 с.л. оризово олио и соевия сос като отделите 2 с.л. от него за зеленчуците.
Разбъркайте и оставете да се мариноват докато си приготвите зеленчуците.
Морковите направете на спагети с помощта на спиралайзер - моят избор да избегна въглехидратите, зелените пиперки почистете и нарежете по дължина на ивички , а главата лук на полумесеци.


В подходящ тиган уок или както в случая използвам слоуп тиган, сложете пилешкото и го запържете до получаване на кафяв загар от всички страни.
Тиганът задължително трябва да е много добре загрят за да се получи така наречото stir fry или сухо пържене,което е от една страна много бързо , а от друга супер здравословно.
Отделете в чиния вече готовото пилешко и в същия тиган добавете останалото оризово олио и след няколко секунди морковените спагети и останалите зеленчуци.
Подправете със соевия сос.


Разбърквайте непрекъснато,защото се готвят буквално за минути като задължително трябва да останат леко хрупкави .
Добавете и пилешкото като ако са се отцедили някакви сокове от него не трябва да се слага.
Разбъркайте още няколко пъти и поднесете веднага поръсени със сусам и ако обичате пикантно добавете лют сос Табаско.
Добър Апетит!







петък, 21 октомври 2016 г.

Кекс с орехи без набухвател

Кекс с орехи без набухвател




Необходими продукти:

6 яйца
5 с.л. олио
1 ч.ч. захар
5 с.л. вода
ванилия
2 ч.ч. брашно

1 ч.л. натурално какао

смлени орехи




за заливката:

100г. натурален шоколад
50г. масло

чаена чаша -250 мл.




Начин на приготвяне:



Разделете белтъците от жълтъците.
Белтъците разбийте на сняг,а жълтъците със захарта.
След това ги смесете като разбърквате с шпатула в една посока, добавете водата, олиото и ванилията, а след това и пресятото брашно.
Разбъркайте докато се усвои цялото количество брашно и се уверете,че не е останало на бучици.
Формата за кекс намазнете с меко масло и поръсете със смлените орехи като трябва да полепнат по всички стени.
Изиспете по-голямата част от сместа ,а в другата добавете какаото и разбъркайте до пълното му усвояване.
Разпределете какаовата смес най-отгоре и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна с вентилатор до суха клечка.
След като се е изпекъл охладете и обърнете върху подходяща чиния или поднос.
В малък съд - аз използвам винаги за разтопяване високия тиган на Деличия , защото се загрява много бързо и не изразходвам излишна енергия, и се почиства изключително лесно, разтопете шоколада и маслото и украсете  равномерно кекса.


Поръсете със смлени орехи.
Да Ви е сладко!



източник на рецептата: Соня Данова











петък, 14 октомври 2016 г.

Витаминозна салата с орехи и меден дресинг

Витаминозна салата с орехи и меден дресинг




Необходими продукти:

1 голям морков

1 средна глава ряпа (розова,бяла или черна според Вашият вкус)
1 средно голяма глава цвекло

За дресинга:

2 с.л. мед
2 с.л. прясно изцеден лимонов сок
2 с.л. зехтин


едро смлени орехови ядки




Начин на приготвяне:

Настържете или нарежете моркова,ряпата и цвеклото.


Аз използвах  спиралайзера на Делимано тъй като за мен е важен колкото вкусът ,толкова и видът на храните,които приготвям и поднасям , а  гостите ми останаха възхитени .


Смесете меда,зехтина и лимоновия сок и разбийте добре с бъркалка за яйца или вилица, няма значение с какво,важното е меда да се разтвори.
Полейте зеленчуците , разбъркайте добре и поръсете с ореховите ядки.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




четвъртък, 6 октомври 2016 г.

Орехова торта с кафе

Орехова торта с кафе



Необходими продукти:


За блата:

6 яйца

260г. пудра захар
210 г. смлени орехови ядки
150г. брашно
1 1/2 с.л. слънчогледово олио
1 бакпулвер


За крема:

300 мл. течна сладкарска сметана
3 с.л. захар
ванилова есенция


За крема с кафе:

300г. меко масло
300г. пудра захар
1 с,л. прясно мляко
1 с.л. рзтворимо кафе
2 с.л. вода

250г. смлени орехови ядки за покриване на тортата




Начин на приготвяне:

За блатовете разбийте яйцата на пухкав крем заедно със захарта.
Прибавете олиото,брашното и бакпулвера.
Разбъркайте добре и прибавете ореховите ядки - смлени или леко натрошени в зависимост колко искате да се усещат.
Сложете сместа в тава с подвижен ринг, намаслена и набрашнена и изпечете блата в предварително загрята на 180 градуса фурна за 25-30 минути като пробвате дали е готов с дървен шиш точно в средата и съответно ако е сух и няма течна смес по него можете да изваждате и охлаждате.
Охладете блата и разрежете на 3 равни части.
За крема разбийте сметаната с есенцията и захарта до получаване на твърд крем като отделите малка част за украса отгоре.
Намажете върху всеки блат обилно количество от него. 



Кафения крем пригответе като разбийте маслото с пудрата захар.
В касерола или малък съд сложете млякото,водата и кафето на умерена температура и като се смесят добавете на тънка струйка към маслото и захарта като разбивате непрекъснато с миксер.
Покрийте тортата с кафеения крем , а отгоре и отстрани поръсете с орехите.
Украсете със сметана и орехови ядки и поставете в хладилник поне за 2 часа.
Да Ви е сладко!


източник 24 kitchen

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







събота, 1 октомври 2016 г.

Салата с моркови,сирене и чесън

Салата с моркови,сирене и чесън



Необходими продукти:

3 средни по големина моркови
1-2 скилидки чесън
150г. майонеза
100г. сирене


Начин на приготвяне:


Настържете морковите на ситно ренде.
Поставете ги в купа и към тях прибавете натрошеното сирене, майонезата (направих такава без яйца,рецептата можете да видите ТУК или си направете разбира се, ако държите Вие да си я приготвите такава с яйца -рецептата можете да видите ТУК) , скилидките чесън - счукани или пресовани и малко сол ако е необходимо.


Разбъркайте добре .
Трябва да се получи идеален баланс между продуктите т.е. да не бъде нито твърде течна ,нито твърде суха.
Тази салата е идеална за всеки сезон,лека е и се приготвя светкавично.
Рецептата е почерпена от блога на страхотната кулинарка Нели Йонева , приготвям я за втори път,но първия път изчезна мигновено и не можах да я снимам и съответно включа в блога си.
Нелче ,благодаря ти <3 



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 27 септември 2016 г.

Паниран карфиол 2 вид

Паниран карфиол 2 вид








Необходими продукти:

1 глава карфиол
2 яйца 
галета
сол
черен пипер








Начин на приготвяне:

Разделете карфиола на розички и ги измийте.
Бланширайте ги във вряща подсолена вода за 10 минути.
С решетъчна лъжица ги извадете и ги сложете в купа с ледена вода за да се спре процеса на варене.
След 5 минути изцедете от водата.
Разбийте яйцата ,посолете и подправете с черен пипер и оваляйте всяка розичка в тях, а след това в галета.







Изпържете в силно сгорещена мазнина в дълбок съд или фритюрник,но на умерена температура за да не изгорят.
Поставете върху пласт кухненска хартия и сервирайте със сос по избор.
Аз предпочетох млечно-чеснов сос.
Ако искате по-пухкава панировка вижте и другата рецепта за паниран карфиол
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



вторник, 6 септември 2016 г.

Пастирска салата

Пастирска салата




Продукти:

краставица 

домати
стерилизирани гъби
печена червена пиперка
овче сирене
твърдо сварено яйце


сол
растително олио
оцет/лимонов сок



Приготвяне:



Нарежете доматите и краставицата,а пиперката нарежете на ивици.
Сложете ги в купа или чиния , прибавете гъбите и натрошете сирене върху всички продукти.
Най-отгоре сложете резени твърдо сварено яйце.
Подправете на вкус
Вкусно, лесно,елементарно!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...