неделя, 18 януари 2015 г.

Милинки със сирене

Милинки със сирене






Необходими продукти:

400г. кисело мляко
2 яйца
1 пакетче суха мая
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
700г. брашно


За заливката:

200г. свинска мас /ако не разполагате със свинска мас използвайте масло/
4 равни с.л. галета
1 с.л. брашно


Сирене 



Начин на приготвяне:



Замесете меко тесто и оставете да втаса за около час и половина на топло или докато удвои обема си. 






Аз загрявам фурната на 50 градуса и след достигане на тази температура изключвам и оставям да втаса тестото,покрито с хавлия за да не хване "коричка" от топлия въздух.

След като втаса с намаслени ръце в тава ,която също е леко намаслена оформяме топчета и редим като между тях оставяме по около 2 см.
Натрошаваме сиренето между топчетата, за да може след като втасат повторно да "влязат" в самите тях и да се разпредели равномерно.





Втасват отново.

Правим заливка от разстопената свинска мас/масло, галетата и брашното и заливаме милинките.





Печем  в предварително загрята на 180 градуса фурна докато се зачервят.





Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








събота, 17 януари 2015 г.

Панирани палачинки


     Панирани палачинки





Необходими продукти за палачинките:
3 яйца
500мл. прясно мляко
2 ч.ч. брашно
щипка сода за хляб
(ако е необходимо добавете и малко вода да разредите сместа)


За плънката:
300г. Пушено месо , аз използвах жарен свински врат
Майонеза
2 с.л. кетчуп

2 яйца за паниране


Начин на приготвяне:
Направете си палачинките по стандартния начин , с описаните продукти по-горе ,които излизат 10 на брой.



Аз си направих домашна майонеза, а ако искате използвайте и купешка като сложите вътре кетчупа и накъсате месото.



Сложете от плънката около 1 пълна с.л. не повече в средата на всяка палачинка и завийте като пакетче.







Натопете в разбитите яйца и изпържете в добре загрята мазнина.
Отцедете върху салфетки или домакинска хартия.



Поднесете с подходяща гарнитура.









Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК

петък, 16 януари 2015 г.

Кашкавалени крокети с шунка

     Кашкавалени крокети с шунка





Необходими продукти:
2 яйца
300-330 г. кашкавал
1 ч.л. бакпулвер
8 с.л. брашно
черен пипер

шунка или друг колбас по избор


Начин на приготвяне:
Настъргваме на едро ренде кашкавала.
Прибавяме към него направената смес в отделна купа от яйцата, бакпулвера и брашното и разбъркваме много добре.
Оставяме да стегне за 30 мин. в хладилник.




Нарязваме шунката на ленти с дължина 5 см.
С намаслени ръце правим тънък пласт от кашкавалената смес, слагаме шунката по дължина и "завиваме" внимателно крокетата.




Придобива формата на кебапче.
Пържим за много кратко в силно сгорещена мазнина.
Оставяме да се отцедят от излишната мазнина върху пласт хартия или салфетка и поднасяме с подходяща гарнитура.



Препоръчвам да поднесете топли,за да може при разрез кашкавала да стане на "конци" и да очаровате семейството или гостите си.
Да Ви е сладко!







Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК




сряда, 14 януари 2015 г.

Портокалова фантазия


         Портокалова фантазия





Зимно-Коледната версия на лятната  Лимонова фантазия - Портокалова фантазия
Лесен, лек и икономичен десерт с дъх на портокал,който се хареса от всички,опитали и пробвали рецептата



Ето и продуктите за портокаловата вариация:
4 яйца , ако са домашни придават невероятен наситен жълт цвят
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
1 ванилия






За крема:


2 кисели млека от по 400г. с висока масленост
(ползвах голямата опаковка на кисело мляко Саяна от 800г.,която е с 4,6% масленост)
1 ч.ч. пудра захар
сока и кората на 1 портокал




Начин на приготвяне:


Яйцата разбиваме със захарта, докато стане пухкав крем и удвоят обема си.
Малко по малко се прибавя брашното с бакпулвера и ванилията и като се споят всички съставки,прехвърляме в подходяща тавичка за печене.
Печем около 20 мин. в предварително загрята на 180 градуса без вентилатор фурна. Проверяваме с клечка и като излезе суха можем да извадим от фурната и да охладим.





За крема разбиваме киселите млека със пудрата захар и кората и сока на портокала и заливаме вече охладения блат.
Съвет: Правете си у дома пудра захар, тъй като в повечето пакетирана в търговските вериги я смесват с пшенично нишесте и ако сте забелязали и сте използвали купена изобщо не подслажда)
Оставяме за една нощ в хладилник или за не по-малко от 8 часа да стегне и хубаво да се сиропира.
Сложете тавичката с десерта в друга по-голяма тава ,защото има опасност сиропа да се разтече в хладилника Ви и всичко да започне да лепне,а най-добре да го приготвите директно в тава може и продълговата.
Добър Апетит!


източник: Нели Йонева <3





 











"Напукани" хлебчета

   "Напукани" хлебчета





Необходими продукти:
600мл. топла вода
1кг. бяло брашно
1 ч.л. захар
1 пакетче суха мая за хляб
2 с.л. зехтин
1/2 ч.л. сол


Начин на приготвяне:
Маята шупвате в малка част от топлата вода,захарта и 1 с.л. брашно.
След като втаса прибавяте и останалата вода,зехтина,солта и малко по малко от брашното до пълното му усвояване и получаване на меко тесто.
оставяме да втаса до удвояване на обема.
Като е готово отново премесваме и разделяме на 4 части. а
От тях оформяме продълговати хлебчета,които поставяме в тави с пласт хартия за печене .
Със сито поръсих хлебчетата и около тях с брашно, за да не хванат коричка отгоре от топлата фурна и отстрани, за да не се слепят едно за друго при повторното им  втасване.
Загряваме фурната на 50 градуса с вентилатор,като на най-долното ниво сложете тавичка с вода.
След като достигне тази температура изключете фурната.
Слагаме тавите вътре аз сложих на средно и над средното ниво по една тава и оставих за около 30 мин. да удвоят обема си.
Изваждаме ги и загряваме фурната на 180 градуса с вентилатор,като тавичката с вода продължава да стои във фурната.
Тя спомага да се надуят максимално и да се образува хрупкава коричка и точно от нея ми се получи този разкошен "напукан" вид.
Направих по 2 разреза върху хлебчетата и пекох за около 20-25 мин. или докато прецените, че е готов.
Ако искате хрупкава коричка оставете да се охладят върху решетка, ако не ,покрийте с кърпа за 10 мин.
Това е!






Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.








Кюфтета по цариградски

 Кюфтета по цариградски


Тъй като за първи път правя това ястие, изчетох много рецепти и вариации и определено мога да кажа,че точна или оригинална рецепта за него няма.
Ето и моят вариант на приготвяне:

Необходими продукти:
500г. кайма смес
1 яйце
1 филия хляб или галета за сгъстяване
100мл. мляко (за накисване на филията)
1 глава лук
1 морков
1 по- голяма кисела краставичка
1 с.л. подправка за кайма или за скара -по Ваш избор и вкус
1/2 връзка пресен магданоз
1 ч.л. сух риган
черен пипер на вкус
сол ако е необходимо
500г. картофи
50г. масло
прясно мляко ( за пюрето)
олио за пържене
галета или брашно за овалване


Начин на приготвяне:
В купа накисваме хляба в прясното мляко и след като се напои добре, отцеждаме и прибавяме в подходящ съд,където сме сложили каймата,яйцето, ситно нарязаните лук и магданоз и сварения и нарязан на кубчета морков.
Нарязваме също на кубчета киселата краставичка и добавяме подправките.





Размесваме внимателно всичко и оставяме за 30мин. в хладилник да се стегне сместа и да си поеме всички вкусове и аромати.





През това време сваряваме картофите в подсолена вода, след това обелваме и намачкваме, като докато са горещи, прибавяме маслото за да се разтопи от топлината им.
"Разреждаме" пюрето с прясното мляко при непрекъснато бъркане, до достигане на гладка, гъста консистенция.
Подправяме на вкус със сол и черен пипер.
С намаслени ръце правим малки топчета от каймата ,овалваме ги в брашно или галета и пържим в силно сгорещено олио до готовност.





Оставяме да се отцедят от излишната мазнина върху хартия или салфетка и поднасяме върху картофеното пюре.
Добър Апетит!




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




вторник, 13 януари 2015 г.

Печени картофки с мащерка

    Печени картофки с мащерка






Ако и Вие като мен сте почитатели на пържените картофки,то определено тези ще Ви допаднат като по-здравословен вариант, който може да се хапва както самостоятелно,така и като гарнитура.



Необходими продукти:

около 600г. картофи
2 ч.л. червен пипер
2 ч,л, горчица
2 ч.л. мед
6 с.л. зехтин
прясна мащерка
сол на вкус
черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:
Картофите измийте, обелете и нарежете на пръчици с еднаква дебелина.
Ако използвате "мити" картофи както ги изписват в магазина оставете кората,стават превъзходни.
Подсушете с домакинска хартия или салфетка.
В купа смесете всички всички останали съставки , а мащерката ако е прясна накъсайте.
Сложете картофите и хубаво разбъркайте .





Разпределете на един ред в тава с пласт хартия за печене и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за около час.
Невероятни стават и вкъщи си ги хапваме с удоволствие дори и само към салата.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...