понеделник, 12 януари 2015 г.

Лимонова фантазия


     Лимонова фантазия







А ето и необходимите продукти:
4 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
1 ванилия
1 бакпулвер

За крема:
2 кисели млека по-голям процент, аз ползвах от по 400г. които са и 3,6%
Захар на вкус , аз сложих 1 ч.ч. пудра захар, за да не ползвам миксер
сока и кората на един лимон


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват със захарта докато удвоят обема си и станат на пухкав крем.
Прибавяме брашното,бакпулвера и ванилията и отново разбиваме.
Присипваме сместа във форма за печене (28см) с подвижен пръстен използвах аз  и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор до "суха" клечка т.е. около 20 мин.



.....и вече готов изпечен




....така изглежда крема, с който заливаме блата




.... и вече залят като сложих кората на още един лимон за декорация






След като е готов, оставяме да се охлади и правим крема като разбиваме млеката със захарта и сока и кората на лимона и заливаме блата.
Оставяме да се сиропира за не по-малко от 6 часа в хладилника.
Ето виждате как сиропа, който се получава от водата от киселото мляко и пудрата захар се е извлякъл и е отгоре е останал само гъст крем и е 

 излишно да споменавам колко добре се е напоил блата на тази лимонова фантазия.
Идеалният десерт за горещите летни дни!

източник











неделя, 11 януари 2015 г.

Панирани топчета от сирене

 Панирани топчета от сирене




След невероятно сполучливите Кашкавалени топчета,които направих преди дни, нямаше как да не направя и панирани топчета от сирене, но добавих и пресен копър и черен пипер към сместа, разбира се ако не обичате или не сте склонни да експериментирате не слагайте, но се получи отново прекрасен резултат.




Необходими продукти:
300г. твърдо сирене
2 яйца
12 равни с.л. брашно
1 ч.л. бакпулвер
пресен копър
черен пипер на вкус
олио за пържене


Начин на приготвяне:
 В купа или подходящ съд, разбиваме добре яйцата, прибавяме накълцания на ситно копър, брашното и бакпулвера и разбъркваме докато се получи лепкава каша.
Подправяме с черен пипер.
Настъргваме на ситно ренде направо в купата сиренето и отново размесваме добре докато всички съставки се слеят.
Ето така изглеждаше:



Оставяме да стегне  в хладилник за 30 мин.
След като е готова сместа оформяме с намаслени ръце топчета с големината на орех и в много силно загрята мазнина пържим за кратко до получаване на златист цвят.
Отцеждаме от излишната мазнина на хартия и поднасяме топли.




Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.




Пилешка пастърма



     Пилешка пастърма





Изчетох много рецепти по темата за така наречените "веяни" меса както баба ги наричаше и дори в градски условия,тъй като нямаме село за мое огромно съжаление , то взе, че се получи разкошно мезе,а методът на приготвяне научих от Калинка Георгиева,която го сподели, за което й благодаря.


Ето и как го направих:
Използвах 3 филета от пилешко месо
морска сол
2 пакетчета лимонена киселина т.е.общо 14г.
около 700 мл. вода
1 1/2 с.л. сух риган (много харесвам вкуса му особено за овкусяване на меса)
2 с.л.червен пипер
1 ч.л. кимион на прах
1 ч.л. чесън на прах
1 с.л. чубрица

1/2 ч.л. чимен (ако обичате по-пикантно добавете 1 ч.л.)
сол не добавих ими сеполучи страхотно балансиран вкус,но ако обичате по-солено сложете 1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. черен пипер
сложете микс от подправки,които са по Ваш вкус, аз използвах тези


И така да започваме:
Филетата се овалват в ситна морска сол , слагат се в торбичка и се прибират в хладилника за едно денонощие.
През това време солта извлича излишната вода и започва процес на консервиране.
След това (на другия ден) изхвърляме водата,която се е отделила и с помощта на домакинска хартия или салфетка, внимателно попиваме всяко филе от останалата по него сол.
В купа или подходящ съд слагаме водата и разтваряме лимонената киселина.
Слагаме филетата.

Оставих ги за около 6 часа като ги наблюдавах да не излезе някоя част от месото извън водата, защото остава червено, а като цяло филетата придобиват бял цвят от "запечатването" с лимонената киселина.
След като са се накиснали достатъчно ги изваждате и отново с домакинска хартия или салфетки попивате много добре като целим да станат възможно най-сухи, за да не изпадат подправките.
В разлята чиния смесих всички подправки и овалях всяко филе в тях, като трябва да се покрият плътно и отвсякъде.
Ако искате да са фини подправките ги смесете и смелете в мелничка за подправки.
С помощта на здрав конец провесваме на сухо проветриво място за около седмица.
Тъй като разполагам само със закрити балкони, ги оставих да съхнат на този с южно изложение и ми отне точно 7 дни за да станат готови.
 





Когато подправките не "лепнат",а филетата се свият и стават твърди,тогава са готови за консумация и това е резултата
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












петък, 9 януари 2015 г.

Кашкавалени топчета


      Кашкавалени топчета







Необходими продукти:
300г. кашкавал
2 яйца
8 с.л. брашно (равни)
1 ч.л. бакпулвер
олио за пържене






Начин на приготвяне:

Кашкавала настъргваме на ренде и слагаме в купа,където са разбити яйцата.
Прибавяме и брашното с бакпулвера.
Разбъркваме много добре за да се усвоят всички съставки.
Оставяме в хладилник за 30 мин. за да стегне сместа.
Ето така изглеждаше моята смес:





След като е стегнала сместа, с намаслени ръце оформяме топчета с големината на орех и пържим в силно загрята мазнина (на маслена баня) за много кратко до получаване на златист цвят.






Отцеждаме върху домакинска хартия, за да се попие излишната мазнина.





Пърженето ми отне точно 5 минути.
Много бързо стават.
Стават разкошни, но препоръчвам да се хапват топли,тъй като като изстинат стават като "гумени" и според мен им се губи "чара".
Вървят идеално в летните горещи дни със студена бира!
Добър Апетит и наздраве!






неделя, 4 януари 2015 г.

Гювеч със свинско месо

 Гювеч със свинско месо








Необходими продукти:
700г. свинско месо
2 средни глави лук
5 средни картофа
2 средни моркова (аз нямах пресни и използвах бейби морковчета)
300г. бамя
5 с.л. доматено пюре
200г. грах
1 голяма червена пиперка
прясна мащерка
черен пипер
сол
по желание 1 с.л. универсална подправка със сушени зеленчуци
растително олио
300мл. вода/бульон





Начин на приготвяне:
Нарязваме зеленчуците на средни парчета. Не трябва да са ситно нарязани, защото ще се разпаднат в процеса на готвене тъй като в глинения съд се вдига много голяма температура и се разкашкват.
Месото също се реже на средни парчета и го "запечатваме" в  мазнина със стръкчетата прясна мащерка.
След като е готово слагаме в гювеча.
В същата овкусена мазнина от месото добавяме още мазнина и слагаме всички зеленчуци просто колкото да се омазнят.
Поръсваме с универсалната подправка, солта и черния пипер.
Слагаме и тях в гювеча.
Прибавяме доматеното пюре и внимателно разбъркваме всичко много добре.
Наливаме и водата, а ако разполагате с бульон, ще е още по-добре.
В студена фурна печем за около час и половина на 200 градуса без вентилатор.
Става невероятно вкусно ястие!











събота, 3 януари 2015 г.

Кренвиршки от памук тесто


         Кренвиршки от памук тесто





Необходими продукти за тестото:
240 мл. топла вода
240 мл. топло прясно мляко
240 мл. олио
2 1/2 с.л. захар
1 с.л. сол
840г. брашно
10г. жива мая за хляб

3 кренвирша

За намазване:
1 жълтък
3 с.л. прясно мляко

по желание маково семе

Начин на приготвяне:

В топлата вода се разтваря маята с 1 ч.л. захар и 1 ч.л. брашно.
След като шупне се прибавят топлото мляко, олиото, останалата захар , солта и пресятото брашно. Замесва се меко тесто.
Оставя се да удвои обема си и се разстила на пласт с дебелина сантиметър.
Нарязват се ленти по дължината на листа с ширина 5 см.
Всъщност можете да си ги оформите както пожелаете кренвиршките.
Кренвиршите се нарязват на 4 по дължина .
Всяка лента се увива по дължината на кренвирша спираловидно и в тавичка покрита с хартия за печене, оставяме да втасат.







След като усвоят обема си , се мажат с жълтъка , разбит с прясното мляко и се украсяват с маковото семе.









По желание можете да поръсите и с настърган кашкавал.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин. или до златисто.
Оставете покрити с кърпа за 10 мин. и сервирайте.
Да Ви е сладко!





петък, 2 януари 2015 г.

Баница (с новогодишни късмети)


  Млечна Баница
(с новогодишни късмети)


Разбира се , тази баница не е необходимо да се прави само за Нова Година, защото е страхотно вкусна, но аз реших да я направя именно по този повод и понеже за мен са важни традициите, замених "книжните" късметчета, с традиционните от дрян.
Баницата я видях в една от кулинарните групи и е по рецепта на Ани Шакарян.







Необходими продукти:

1 пакет фини кори за баница от 400г
300г. твърдо краве сирене
3 яйца от най-големия размер
500 мл. прясно мляко
125г. краве масло


Начин на приготвяне:
В тавичка се нареждат 2 кори за баница, след това се натрошава сирене, отново се слагат 2 кори и така докато свършат корите .
Нарязва се на парчета и по края между тавата и баницата и между разрязаните парчета  с помощта на лъжица се разпределя разтопеното масло.
Яйцата се разбиват с прясното мляко и се залива баницата.
В предварително загрята фурна на 180 градуса се пече до златисто.
След като е готова се напръсква леко с вода и се покрива с кърпа за 10-15 мин.














Източник: Вкуснотека

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...