неделя, 1 февруари 2015 г.

Класическа пица "Маргарита"

Класическа пица "Маргарита"








Необходими продукти:

За блата:
300мл. топла вода
1/2 кубче жива мая или 7г. Суха мая
1/2 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
3 с.л. зехтин
500г. Брашно


За доматената основа:
1 буркан консервирани цели домати
2 с.л. зехтин
щипка захар
1 стрък (5-6) листа пресен босилек

За гарниране:
200г. моцарела



Начин на приготвяне:
В топлата вода разтворете маята и захарта и оставете за 5 мин. да шупне.
След като това стане добавете зехтина, солта и брашното и бъркайте с ръце като продължавате да добавяте малко по малко от брашното до пълното му усвояване. Трябва да се получи меко,гладко тесто.
Оставете да втаса на топло за около час до удвояване на обема му.
След като е починало,разделете на две равни части и разточете. Получават се 2 блата за пици с диаметър 28см.
Доматената основа приготвяме като към буркана с доматите прибавим зехтина,щипката захар,листата босилек и сол на вкус и пасираме до гладка консистенция.
Нанасяме равномерно върху блатовете и накъсваме моцарелата като разделяме по 100г. за всяка пица.
Загряваме фурната на пълна мощност и печем за около 15 мин.
След като извадим пиците ,мажем по краищата с помощта на четка зехтин.
Гарнираме с листа босилек
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!








събота, 31 януари 2015 г.

Мариновани свински шишчета в кисело мляко


Мариновани свински шишчета в кисело мляко


Необходими продукти:
600г. свинско месо
зеленчуци по избор за шишчетата
За маринатата:
200г. кисело мляко
соев сос
зехтин
глава лук
4-5 скилидки чесън
черен пипер


Начин на приготвяне:

В купа или кутия слагаме киселото мляко, нарязана на едро глава лук, смачканите скилидки чесън, соевия сос и зехтин. Подправяме с черния пипер.
Пропорциите зависят от вкуса Ви.
Разбъркайте добре маринатата и сложете месото,нарязано на еднакви късчета.
Отново разбъркайте и оставете в хладилник за 4 часа, а ако имате възможност и за повече.
Дървените шишчета накиснете във вода за 30 мин, и след това набучете месото,което само леко сте изцедили от маринатата и зеленчуците по избор.
Изпечете на средна температура и поднесете с подходяща гарнитура.






петък, 30 януари 2015 г.

Наложена млечна баница



Наложена млечна баница





Необходими продукти:

400г. фини кори за баница
300г. твърдо сирене
3 яйца от най-големия размер (4 срден размер в случая)
500мл. прясно мляко
125г. краве масло






Начин на приготвяне:

В тавичка с намазнена повърхност слагаме 2 кори, като краищата,които стърчат откъсваме и разпределяме в тавата, слагаме сирене,което с ръка натрошаваме и разпределяме равномерно,после отново слагаме 2 кори и така,докато свършат корите и сиренето като най-отгоре завършваме с кори.
Нарязваме на парчета и между тях с лъжица изсипваме разтопеното краве масло.
Заливаме със сместа направена от разбитите яйца и прясно мляко.
Печем в предварително загрята фурна на 180градуса до готовност (около 45-50 мин. отне при мен)
След като извадим напръскваме с вода и завиваме с кърпа за 10-15 мин.
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към  страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Тази баница е по рецепта на Ани Шакарян

четвъртък, 29 януари 2015 г.

Печени картофи с розмарин и чесън


Печени картофи с розмарин и чесън




Необходими продукти:


500г. картофи
5 скилидки чесън
2 клонки розмарин
5 с.л. зехтин
морска сол




Начин на приготвяне:
Обелваме и измиваме картофите, нарязваме ги на еднакви по големина и дебелина резени и ги слагаме в тавичка.
Скилидките смачкваме с нож и както са с обелките слагаме в тавичката.
Прибавяме и розмарина.
Поръсваме с морската сол на вкус и разбъркваме.





Покриваме с алуминиево фолио и печем в предварително загрята на 200 градуса 20-30 мин. под фолио (ако са пресни по-малко) и след това махаме фолиото и запичаме докато се получи хрупкава коричка на тях.




Страхотна гарнитура са както за месо, така и само за консумация със салати и зеленчукови ястия.

Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.







Мариновани свински карета на скара

Мариновани свински карета на скара






Необходими продукти:
5 бр. свински карета
Прясно мляко
Зехтин
1 глава лук
черен пипер на зърна или ако имате от цветните миксове пипер назърна най-добре
сол
2-3 скилидки чесън
соев сос на вкус


Начин на приготвяне:
В кутия или купа, налейте прясното мляко около 500 мл., добавете нарязан на 4 лук, смачканите не нарязани скилидки чесън, пипера, солта и соевия сос.
Прибавете и зехтина. Опитайте на вкус ,ако не е достатъчно солено добавете още соев сос.
Сложете леко начуканите каренца в маринатата и ако сте я сложили в кутия с капак, разклатете за да се разнесат подправките навсякъде.
Оставете в хладилник за 4 часа.
След 4 часа загрейте, барбекюто/скарата/грил-тиган-а и намажете леко с мазнина, а ако имате сланина още по-добре, минете с нея по горещия тиган,докато се омазни цялата му повърхност.
Изцедете леко всяко каре, като го извадите от маринатата и оставите да се изтече излишното количество от нея.
Печете на равномерна температура за по 5-7 мин. от двете страни, като за втората,ще са Ви нужни около 3 мин.
Оставете изпеченото месо да "почине" за 10-15 мин. тъй като при печенето излизат соковете му, а като оставите да "почине" те се връщат обратно в сърцевината на месото , а съгласете се с мен,никой не обича сухо месо.
Сервирайте с подходяща гарнитура!
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!









сряда, 28 януари 2015 г.

Реване


Реване



Необходими продукти:

За основата:

5 яйца
180г. захар
240г. брашно
1 бакпулвер

За сиропа:

600мл. вода
340г. захар
1 ванилия ( аз сложих есенция от ром)


Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем, добавяме на части брашното с бакпулвера (пресято).
Така получената смес изливаме във форма и печем на 180 градуса до "суха клечка".
Охлаждаме.
Сиропа правим като завираме водата и захарта и след като напълно се разтвори захарта сипваме аромата и оставяме за 5 мин.
Заливаме блата и оставяме да се сиропира поне 4 часа в хладилник, а най-добре е за една нощ.





Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК.











Домашен хляб

Домашен хляб





Необходими продукти:
1/2 кубче жива мая
300мл. топла вода
500г. брашно
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
2 с.л. зехтин (олио)






Начин на приготвяне:
В топлата вода разтворете маята със захарта и 1 ч.л. брашно.
Оставете 5 мин. да шупне и след това добавете зехтина, солта и малко по малко от брашното докато се получи меко и гладко тесто.
Оставяме за час да удвои обема си и отново примесваме.
Оформлението е по желание, можете да си направите индивидуални хлебчета тип багети или едно хлебче.
Оставете отново да втаса в тавичка покрита с хартия за печене отново за около час.
Намажете с прясно мляко и поръсете със семена по желание.
Печете до готовност в предварително загрята на 180 градуса фурна.
След като извадите покрийте с кърпа за 10-15 мин.
Няма нищо по-хубаво от домaшно приготвения хляб.

Заповядайте и в "прясно" направената от мен кулинарна група "Кулинарни вълшебства" ще се радвам да сме заедно и там,
а ако желаете посетете и страничката ми във Фейсбук
"EL's Kitchen 2"










вторник, 27 януари 2015 г.

Винен кебап


 Винен кебап



Необходими продукти:

500г. свинско месо
1 средно голям морков
1 глава лук
1 буркан консервирани домати
1 с.л. червен пипер
1 ч.л. ронена чубрица
черен пипер
сол на вкус
200мл. червено вино
2 дафинови листа

1-2 зърна бахар

За гарнитурата:

сварен ориз
(вижте как да си го сварите и да остане на зрънца ТУК)

Начин на приготвяне:
Свинското месо режем на еднакви парчета.
Нарязваме на ситно лука и моркова.
Доматите пасираме до гладка консистенция.
В дълбок тиган или тенджера, сгорещяваме мазнината, задушаваме леко наситнените зеленчуци и добавяме свинското месо.
Сипваме и виното.
Когато се "запечата" (побелее) от всички страни, изсипваме и доматите.
Намаляваме силата на котлона и оставяме да къкри до омекване на месото заедно с дафиновите листа и бахара.(ако месото,което използвате за готвене е прясно много бързо ще омекне, ако обаче не е ,ще е необходимо допълнително да го задушите след запечатването му в мазнината, под капак с малко вода за около 20 минути)Подправяме с червения и черния пипер, сол на вкус и чубрицата.
Ако е необходимо "размиваме" малко брашно във вода и го прибавяме , за да се сгъсти сместа и да се получи по-гладка консистенция.



Сервираме кебапа върху ориза.
Да Ви е сладко!



неделя, 25 януари 2015 г.

Сиренца с билки и подправки в зехтин


 Сиренца с билки и  подправки в зехтин


 


Всичко,което Ви е необходимо е:

Буркан с винтов капак с вместимост 0,5л.
1 голям стрък розмарин
1/4 ч.л. чили (ако намерите прясно чили използвайте него)
4-5 клончета прясна мащерка
2-3 дафинови листа
2 листа салвия
3 големи скилидки чесън или 5 малки
15-20 зърна черен пипер
зехтин "Екстра Върджин"
Твърдо Българско сирене около 400г.





Начин на приготвяне:


Нарежете сиренето на кубчета с големина по Ваш вкус, но според мен колкото са по-малки,толкова повече ще се овкусят.
В буркана сложете 1/3 от чилито, 1/3 от пипера на зърна, стрък мащерка, и скилидка чесън.
Сложете отгоре кубчетата сирене като внимавате да не ги натискате и да запазите цялостта си.
Ако сиренето е меко, ще се размие в зехтина и ще се разпадне.
Сложете розмарина и дафинов лист.
Общо взето се разделят подправките и билките на 3 и се правят 3 пласта.
Заливате всичко със зехтин,колкото е необходим около 400г. , затворете плътно буркана и оставете да престои най-малко 6 дни в хладилник.
Сиренцата стават прекрасно овкусени и са идеалното мезе, а зехтинчето става толкова ароматно, че можете да го използвате към всеки вид зеленчукова салата, без да има нужда да овкусявате допълнително.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


















Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...