четвъртък, 13 ноември 2014 г.

Омлетено руло

  Омлетено руло





Необходими продукти:
8 яйца, 1 ч.ч. прясно мляко, 1/3 ч.ч. брашно, колбас по избор , червена пиперка, магданоз, сирене/кашкавал,сол, черен пипер.

За плънка използвах:
Заквасена сметана , кисела краставичка, копър.


Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват добре с брашното и прясното мляко, като се внимава да не се образуват бучки. Продуктите се наситняват и се добавят към яйчената смес. Подправя се със сол и черен пипер на вкус. Настъргва се сиренето отгоре. Ако искате да сложите кашкавал , малко преди да извадите от фурната омлета го поръсете богато с настърган кашкавал и върнете във фурната докато стане златист.





В предварително загрята фурна на 180 градуса се пече омлетената смес като преди това се сложи в плоска тава с хартия за печене за по-лесно отделяне.
По време на печенето се надува сместа,но не се притеснявайте като се охлади омлета сляга .
Обръща се с долната страна , тъй като само горната става напъстрена от продуктите и се разпределя сместа от заквасената сметана, ситно нарязаната краставичка и наситнения копър.
Можете да замените тази смес с парчета моцарела , но трябва да го завиете рулото ,докато е топло, за да се разтопи сиренето.


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


Рецептата взех от тук , признавам си, че моето омлетено руло на вид няма нищо общо със това ,което е показано там












сряда, 12 ноември 2014 г.

Катми


       Катми




Необходими продукти:
3 яйца,

 20г. жива мая, 
1 ч.л. сол, 
500мл. прясно мляко,
 350г. брашно, 
щипка сода за хляб,
 олио за намазване на тигана, масло за намазване на всяка катма.



Начин на приготвяне: 


В част от топлото мляко се разтваря маята и се оставя да шупне. 


Когато това стане се добавя другата част от млякото (топло), яйцата (на стайна температура) едно по едно и се разбиват с тел. Не е необходима намесата на миксер.
Добавя се малко по малко брашното, до пълното му усвояване.






Покриваме купата или съда със сместа с фолио за свежо съхранение или кърпа и се оставя на стайна температура да втаса за около 30 мин. Като втаса сместа се слага и содата за хляб.

Ето така трябва да изглежда втасалата смес:





След това с добре загрят тиган с незалепващо покритие на умерена температура се маже първо с масло /олио и се изсипва 1 черпак (стандартна големина за супа) от сместа. Рзпределя се равномерно  и като се появят шупли се обръща от другата страна.








Като е готова всяка катма се маже с масло и така докато свърши сместа.
Излязоха ми 10 бр.
Гарнирайте на вкус.
Да Ви е сладко!




Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


















вторник, 11 ноември 2014 г.

Печено пилешко бутче със "Сметанови" гъби

   Печено пилешко бутче със "Сметанови" гъби









Необходими продукти:
400г. гъби, 1 (400g.) кофичка заквасена сметана,  50г. масло, 500мл. пилешки бульон, 2 жълтъка, 1 ч.л. универсална подправка, 1/2 връзка копър, сол, черен пипер.

Необходими продукти за пилешкото месо:
пилешко бутче, 3 скилидки чесън, олио/масло, пресен риган,мащерка или подправка на вкус, сол, черен пипер

Начин на приготвяне: Пилешкото бутче, трябва да е охладено, а не замръзено. В тавичка слагаме олио или масло, пресните подправки и скилидките, както са с обелките, само леко натиснати с нож да могат да си пуснат аромата, отгоре слагаме бутчето посоляваме със сол и черен пипер. Наливаме 200 мл. бяло вино и покриваме тавичката с алуминиево фолио.
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 мин., след това махаме фолиото поливаме със соса който се е получил и запичаме до получаване на златиста коричка като намаляме фурната на 180 градуса.






Приготвяме соса като
гъбите се обелват , нарязват се на не много тънки филийки и се задушават в маслото. Посоляват се. Като са готови се отцеждат за да им изтече "черната" вода ,която пускат при обработка, защото ще се "оцвети" сметановия сос.





Разбиваме жълтъците и заквасената сметана и слагаме в дълбок тиган или тенджерка. Като започне да къкри,  разреждаме с пилешкия бульон / вода и добавяме гъбите. Подправяме. Оставяме да покъкри още 15 мин. на слаб огън.
Непосредствено преди поднасяне се поръсва със ситно нарязан копър.
Може да се поднесе така или като добавка към печено месо, аз често го поднасям с печено пилешко бутче.
Да Ви е сладко!

























А сосът може да го сервирате и с паста. 1 сос три приложения.
Ето как изглежда и пастата:



понеделник, 10 ноември 2014 г.

Гъста пилешка супа

 Гъста пилешка супа









Необходими продукти:

1 пилешко бутче,
 1 червена пиперка-малка, 
1 среден морков, 
2-3 средни картофа,
 целина, 
1 малък лук, 
1,5 л. вода, 
1 шепа фиде, сол, черен пипер

За застройката:
2 жълтъка, 
сока от 1/2 лимон

Начин на приготвяне: 

Пилешкото бутче се слага във водата да се свари. 
През това време наситняваме пиперката , лука и целината.
 Моркова режем на кръгчета с еднаква дебелина, а картофите на кубчета.
Аз често ги режа в чопъра за да се наситят всички зеленчуци и детето да не им се мръщи.
След като се свари бутчето, прецеждаме бульона и го наситняваме. 
В малко мазнина задушаваме целината, лука, моркова и пиперката, докато омекнат.
 След това добавяме картофите и наливаме бульона. Оставяме на умерен огън леко да къкри, до готовност на зеленчуците. 
Добавяме и пилешкото месо.
 Като заври отново супата слагаме и фидето.
Подправяме със сол и черен пипер.
В купа смесваме  жълтъците и сока от лимон.
Ако искате можете да сложите и цели яйца, но няма да се получи наситен жълт цвят на супата. 
Застройката трябва да престои поне 30 мин. на стайна температура, за да не се пресече при прибавянето й.
 Аз лично правя първо нея и докато стане супата тя е придобила стайна температура и не е студена.
Като се е поохладила супата с черпак при непрекъснато бъркане прибавяме малко по малко от бульона към застройката, а като се уеднаквят температурите се прибавя застройката и бульона към цялото количество супа, разбира се за всеки случай отново на тънка струйка и при непрекъснато бъркане.
Поднася се по желание със ситно нарязан магданоз или целина и резен лимон.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






неделя, 9 ноември 2014 г.

Чобан салата

                 
                                    Чобан салата
                                                         



Необходими продукти:
1 краставица 2 домата, 1 червен лук, 1 връзка магданоз, 1 пиперка може и чорбаджийска чушка, сок от нар, лимонов сок, сумак, зехтин, сол, сирене.


Начин на приготвяне:
Краставицата, доматите и пиперката се нарязват на ситно (на кубчета), магданоза се наситнява, а лукът се нарязва на тънки полумесеци.
Всички зеленчуци се слагат в купа посправят се със сока от нар, лимоновия сок , сумака, солта и зехтина на вкус.
Поднася се салатата с плочка сирене , а аз поръсих и със зрънца от нар за разкош.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






събота, 8 ноември 2014 г.

Бутер мини пай

                                    Бутер мини пай






Необходими продукти:

Бутертесто, пилешко месо- сварено и обезкостено, 1 малка опаковка заквасена сметана (200г.) , 1 опаковка сирене крема, 1 малка връзка копър, 2-3 стръка зелен лук, черен пипер, сол на вкус.


Начин на приготвяне:
Листа бутертесто се разточва леко и с помощта на чаша и нож се разрязват кръгове. От 1 лист излизат 6 пайчета.






Слагат се във форми за кексчета като добре притискаме по стените да слегне тестото.






Плънката правим като размесваме кремата сирене със заквасената сметана , добавяме ситно нарязаните лук и копър и накъсаните на дребно парченца пилешко месо. Подправяме на вкус със сол и черен пипер.





Слагаме във всяка чашка от бутертесто по 1 пълна чаена лъжичка от сместа.
С остатъците от тестото правим "капачета" като оформяме по желание, аз направих решетка и със сърчица,които се застъпват.















Пекат се на 200 градуса първите 5 мин, после на 180 още 15 или до готовност т.е. до придобиване на златист цвят.
Охлаждаме и поднасяме!









Донъти с глазура


                                                          Донъти с глазура






Необходими продукти за тестото:
1 кубче мая, 1 ч.ч. мляко, 4 яйца, 7 с.л. захар, 1 ч.л. сол, 3 ванилии, 3 с.л. олио,брашно за омесване на меко тесто.

За глазурата: 3 белтъка , 210г. пудра захар
За декорация: бои за оцветяване на храна, захарни пръчици



Начин на приготвяне:
В хлебопекарната направих тестото като в кошничката сложих топлото мляко със захарта и разтворих маята. Оставих малко да шупне. След това сложих леко разбитите яйца, олиото и солта. След това добавях малко по малко брашно при включена програма (тесто) като така  постепенно се усвоявава и си показва колко му е необходимо.

Трябва да се получи гладко тесто, което не лепне.
Оставя да втаса според програмата.
След това се слага на плот или удобно място и се примесва. Разточва се на сантиметър дебелина може и на 1,5 см. и с чаша се изрязват кръгове, а след това и по-малки кръгчета в средата.





Оставят се да втасат върху набрашнена повърхност и завити с кърпа за около 30 мин. и се  обръщат и от другата страна да се отпуснат приблизително отново за 20-30 мин.

 Пържат се в силно сгорещена мазнина и се слагат в тава или някакъв подобен съд покрит с кухненска хартия, но едно до друго се нареждат, защото се смачкват.
Охлаждат се.
Глазурата се прави като се разбиват белтъците с пудрата захар до бяла плътна консистенция и по желание се разделя на части ,които се оцветяват в цветове по избор.
Поръсват се също по желание с декоративни захарни фигурки,пръчици или разтопен шоколад.
Оставят се леко да позасъхне глазурата и са готови за консумация.


!!!!!
Поръсете със захарните пръчици непосредствено преди сервиране, тъй като както се вижда и на снимките изключително бързо се разтварят в глазурата особено ако е и топло в помещението!











Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...