събота, 5 юли 2014 г.

Картофени кюфтета

Картофени кюфтета







Необходими продукти:
около 1 кг. картофи,
1 голямо яйце,
1/2 връзка магданоз,
1 връзка пресен лук,
100-150 г. сирене, галета ако е необходимо за сгъстяване и за паниране,
сол и черен пипер на вкус.



Начин на приготвяне:
Картофите се измиват и се сваряват в подсолена вода. Оставят се да изстинат в студена вода обелват се и се намачкват така че да не останат едри парчета от тях.

Нарязват се на ситно магданозът и пресният лук и се прибавят към картофите.
Слага се и яйцето и се подправя сместа. 




Ако ви се стори, че има нужда от сгъстяване прибавяте галета и отново хубаво омесвате.
Загребвате със супена лъжица и слагате в галетата и овалвате. (супената лъжица е нещо като мярка да станат еднакви на големина). Оформяте с ръце и овалвате отвсякъде в галетата. 





Пържат се в силно сгорещена мазнина в дълбок съд като аз използвах високия тиган на Деличия тъй като много бързо се сгорещява заради покритието си и не се използва толкова голямо количество мазнина . Отцедете върху хартия за печене и оставете да се охладят леко.
Поднесете с подходящ сос
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
















"Богата" кашкавалена бъркана баница

"Богата" кашкавалена бъркана баница




Необходими продукти:
5 големи яйца, 1 кисело мляко (вземам на Мизия Милк голямата опаковка която е + 130г.),1 пакет кори "Фамилия " от 500г. , 200г. сирене, 1 торбичка кашкавалена извара ( по мандрите продават на торбички по 300 г. мисля), 3 с.л. газирана вода, 1 ч.л. сода за хляб, слагам малко повече от 1/2 к.ч. олио


Начин на приготвяне:
Содата се прибавя към киселото и като шупне слагам яйцата, газираната вода и олиото. Много хубаво разбивам (ползвам миксер, но може и с тел за яйца), след което слагам натрошеното сирене и кашкавалената извара. С шпатула хубаво обърквам отново и слагам малко по малко корите за баница, предварително нарязани на ивички. Трябва много добре да се поемат от сместа. Слагам в тавичка и пека на 180 градуса с вентилатор на по-долно ниво на фурната до готовност като пробвам с клечка или дървен шиш. Като е готова се оставя 10-15 мин. да почине и да слегне и така се сервира. 






вторник, 1 юли 2014 г.

Пълнозърнесто хлебче със семена


                                             Пълнозърнесто хлебче






Необходими продукти:
около 700 г. брашно 1:1 бяло пшенично и пълнозърнесто-многозърнесто брашно, 2 с.л. микс от сурови семена ( ленено семе, сусам, слънчогледови семки, маково семе), 1,5 ч.ч. топла вода , 1/2 ч.л. хималайска или морска сол, 1/2 ч.л. захар, 1 пакетче суха мая / 10 г. жива мая, семена за поръсване , малко прясно мляко или вода за намазване.


Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто като се оставя леко лепкаво. Оставя се да удвои обема си . Разделя се на 2 и се слага тестото в 2 продълговати форми или друга подходяща.
Отново се оставя да втаса , след което направих резки отгоре, намазах с прясно мляко за да полепнат семената и поръсих обилно с тях.





В предварително загрята на 180 градуса пекох за около 25 мин. или до зачервяване.
Като станат готови напръсках с вода и оставих под кърпа да омекнат допълнително.






С такова хлебче правя здравословни запечени сандвичи ,които стават много вкусни! Да Ви е сладко!






!!! Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК. Благодаря Ви от сърце! !!!

понеделник, 30 юни 2014 г.

Баница в кексова форма


         Баница в кексова форма





Необходими продукти:
1 пакет от 400г. кори за баница,

 1 цяло кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб, 
3 с.л. газирана вода,
 4 големи яйца, 
200г. натрошено сирене, 
1/2 ч.ч. олио.

Начин на приготвяне: 

Корите както са от пакета нагънати с остър нож се нарязват на 1 см. ленти. 
С ръка се разделят за да не станат на тестена топка във формата.
Киселото мляко се разбърква със содата и като шупне се слагат яйцата.

 Разбиват се много добре, прибавя се олиото,газираната вода и като бъркате с шпатула малко по малко се добавят и лентите кори за баница докато се усвоят от сместа. 
Добавяме и сиренето предварително натрошено с вилица.
Сместа се слага в  кексова форма аз използвах с керамично покритие ,но все пак намазах с четка с олио и се изсипва сместа за баница.
Ако използвате от по-старите форми за кекс намаслете и хубаво набрашнете формата, за да се запази цялостта на баницата след като я извадите.
В предварително загрята на 180 градуса пеках за 45 мин.
Оставих да се охлади за 10 мин. и обърнах формата върху чиния. 

Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




Пилешка каша


Пилешка каша








Необходими продукти:
1 голямо пилешко бутче, 
1,5 с.л. червен пипер, 
3 с.л. брашно, 
3-4 скилидки чесън 

 щипка чубрица,
 сол, 
черен пипер на вкус, 
олио за запържване.








Начин на приготвяне:


Бутчето сваряваме в 1,5л. вода на умерен огън.  

Като е готово го обезкостяваме и накъсваме на много дребно. 
В тенджерка или в друг подходящ съд се слага мазнина, в която запържваме ситно нарязаните скилидки чесън за около 10 сек, колкото да се овкуси мазнината.
Сложете пилешкото месо и веднага след това брашното.
Разбъркайте енергично и след минутка започнете да добавяте от бульона.
 Имайте предвид , че ако е леко течно то като поизстине ще се сгъсти сместа, затова си преценете на око колко брашно да добавите според това с колко бульон разполагате.
Прибавете червения пипер и разбъркайте.

Оставяте да покъкри на умерен огън за още 15  минути като периодично бъркате 

Подправяте с  чубрица, сол и черен пипер на вкус. 
Това е !


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

   

неделя, 29 юни 2014 г.

Гризини с вкус на пица


                                                                      Гризини с вкус на пица   





Необходими продукти: 1 чаша топла вода, 1/2 ч.л. захар, 1/2 ч.л. сол, 1 пакетче суха мая / 10 г. жива, около 450-500 г. брашно за замесване до гладко тесто.

за намазване: 1 голям домат, 1/2 главичка лук, магданоз, чубрица ( за поръсване), сол на вкус, щипка захар.


Начин на приготвяне: Замесва се гладко меко, тесто и се оставя да втаса докато си удвои обема.
Разточва се на лист с дебелина около сантиметър ( аз ги оставям по-дебелички тъй като искам да са меки, а не да станат твърди и на кора. Оставят се отново да починат около 20 мин.
От остатъка на тестото нарязах нещо като брускети ,които надупчих с вилица и оставих и тях да починат.



Пасирах доматът с подправките + малко олио и с четка намазах с получената смес гризините и брускетите.



Пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна . Като станаха готови ги поръсих с вода и завих с кърпа допълнително да омекнат.
Прекрасни са за някоя междинна закуска или просто за похапване!







!!! Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК. Благодаря Ви от сърце! !!!
 

Вкусни катми

                                                                     Вкусни катми

Необходими продукти: 1300 мл. топла вода, 2-3 с.л. олио, 1 с.л. оцет, щипка сода за хляб, 1 ч.л. захар,  1/2 кубче или 1 пакетче суха мая за хляб, 1,5-2 с.л. сол, брашно, масло за намазване.

Начин на приготвяне: В топлата вода се прибавят продуктите и заедно с брашното се разбърква до смес която е леко течна. Оставя се да втаса аз оставих  за 30 мин. и тогава се сгъстява. Маже се силно сгорещен тиган или сач с масло  и се пече на умерена температура. Като са готови се мажат отново с масло.
Гарнирате със солена или сладка плънка аз направих с боровинково сладко и сезонни плодове!






Рецептата е на Дора Грозева, за което много й благодаря!

!!! Ако са Ви допаднали рецептите с този блог , заповядайте в страницата на блога във Facebook , където ще ми е приятно да споделяте снимки с рецептите,които сте опитали както и мнения за тях. Ще се радвам да си комуникираме! Страницата ще намерите като щракнете ТУК. Благодаря Ви от сърце! !!!

събота, 28 юни 2014 г.

Оризова салата

   Оризова салата







Необходими продукти:

1 чаша ориз,
2 домата,
1 краставица
3 стръка пресен лук
магданоз
3 с.л. олио/зехтин
1 с.л. винен оцет
сол и черен пипер на вкус


Начин на приготвяне:

 
Оризът сваряваме в подсолена вода, след което отцеждаме и омазняваме с олио или зехтин за да не слепнат зърната му и оставяме да се охлади.
Нарязваме на дребно доматите, краставицата, пресния лук и магданоза.
 Всичко се разбърква в купа и се овкусява със сол,черен пипер, зехтин или олио и винен оцет.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

петък, 27 юни 2014 г.

Здравословни пълнозърнести пърленки


 Здравословни пълнозърнести пърленки






Необходими продукти:
3 ч.ч. пълнозърнесто-многозърнесто брашно, 
1 ч.ч. пшенично брашно, 
1/2 ч.л. хималайска сол или морска сол, 
1 ч.ч. топла вода,
щипка захар, 
1 пакетче суха мая за хляб или 10г. жива мая.

за овкусената мазнина:
 4-5 скилидки чесън, магданоз, 
около 1/2 к.ч. зехтин (все пак в здравословен вариант ги правим), хималайска сол.

!!!ако желаете намажете само с масло 



Начин на приготвяне:
 Първо приготвяме мазнината за да се овкуси докато стане тестото като към зехтина прибавим много на ситно нарязаните силидки чесън и магданоз. Подправяме на вкус с хималайската сол.
Замесваме тестото като след това го оставим да почине за 15-20 мин. 
Разделяме го на топки колкото юмрук моите стават 7 на брой и разточваме с дебелина не по-малко от сантиметър в до колкото можем кръгла форма. 
Загряваме грил-тиган или скара или барбекю каквото имате и с четка омазняваме с овкусената мазнина като се стремим да не попаднат от чесъна и магданоза тъй като изгарят и придават неприятен вкус на пърленката. 
Като я сложим на тигана мажем веднага и нея с мазнина , за да не изсъхне като се обърне. 
Като я обърнем вече слагаме зехтин с магданоз и чесън. Така ги редим една върху друга и ако не се консумират скоро завиваме с кърпа.
Да Ви е сладко! 

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







сряда, 25 юни 2014 г.

Патладжан бюрек

                                                                      Патладжан бюрек






 
Необходими продукти:
1 патладжан, сол, 1 яйце, 150 г. сирене,

         за паниране: брашно, галета, 2 яйца


Начин на приготвяне: Патладжана се реже на филийки и ако не го белите от кожата се посолява и се оставя да се отцеди от горчивата вода за около час, ако обаче го обелите като мен директно си го овалвате в брашно и го пържите до златисто от двете страни. Като се охлади се взема филийка от патладжана и с лъжичка равномерно разпределяте от плънката която е приготвена като разбиете едно яйце и прибавите към него сирене и с вилица намачквате до гладка смес.
Слагате отгоре друга филийка патладжан , притискате хубаво да се слепят, овалвате в яйцата, а след това и в галетата. Пържите в силно сгорещена мазнина до златисто. Оставяте да се отцедят върху пласт кухненска хартия.
Бързо,лесно и много вкусно!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...