неделя, 20 април 2014 г.

Агнешка дроб сарма

Агнешка дроб сарма с прясно мляко и пухкава заливка


Продукти:

1бр. агнешки комплект
1 връзка (около 10бр. листа) лапад
1 връзка пресен лук
1 връзка пресен чесън (не е задължително)
4-5 клонки джоджен
3 ч.ч. бял бисерен ориз
7 1/2 -8 ч.ч. прясно пълномаслено мляко (на стайна температура)

За заливката:
2 големи яйца
1 кофичка (400г.) кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб




Приготвяне:

Измийте добре агнешкия комплект и го сварете в подсолена вода.
Извадете с решетъчна лъжица и охладете ,а след това го нарежете на ситно.
Аз го слагам в кухненския робот и го надребнявам максимално.
Нарежете на ситно зеленийките (чесън,лук,джоджен).
В подходящ съд аз използвах Стоун Ледженд 2 в 1 - тава и тенджера

тъй като от котлона директно мога да я сложа във фурната и не ми се налага да сменям съдове и да пресипвам от един на друг, слагаме растителна мазнина и я сгорещяваме на умерена температура.
Задушаваме пресните добавки като го направих под Стоун Ледженд капак за фурна.

След това прибавяме агнешкото ,а след малко и измитият под студена течаща вода ориз.
Разбъркваме добре ,посоляваме на вкус и наливаме 4 ч.ч. от прясното мляко.
То трябва да е на стайна температура за да не се пресече.
Слагаме Стоун Ледженд капак за фурна
 да се задушава умерено и ако се налага леко разтръскваме тенджерата Стоун Ледженд 2 в 1 


Тази дроб сърма не се разбърква!
След това добавяме още от прясното мляко като отново разтръскваме тавичката Стоун Леднженд 2 в 1 
 за да се разпредели добре и след като ориза е почти готов изсипваме останалото мляко, разтръскваме и слагаме в предварително загрятата на 180 градуса с вентилатор или 200 без вентилатор фурна.
Печем до готовност.
Правим заливката като в киселото мляко прибавяме содата разбъркваме и оставяме да шупне и след това добавяме яйцата,който с помощта на вилица или телена бъркалка добре разбиваме.
Разпределяме върху дроб сърмата и връщаме във фурната до получаваме на златист цвят.
Добър Апетит!











Бърз икономичен козунак


              Бърз Икономичен козунак



Необходими продукти: 3 яйца, 1 1/2 ч.ч. захар, 1 ч.ч. топла вода, 2 пакетчета суха мая за хляб, около 800г. брашно, захаросани цитрусови корички, сока на 1/2 лимон, 150 мл. олио, шепа стафиди, филирани бадеми за поръсване.

Начин на приготвяне: Замесва се меко тесто като се замесва заедно със стафидите и цитрусовите корички. Отделят се 10 стафиди за отгоре. Оставя седа втаса 20 мин.,тъй като не е типичното тежко козуначено тесто става по-бързо. Разсточва сена лист с дебелина 1см. навива се на руло и се разрязва с нож по дължината на рулото. Двете получили се части се усукват и се завива около купичка , за да не се слепи козунака. Втасва още веднъж.
Маже се с жълтък, урасява се със стафиди и филирани бадеми и се поръсва със захар.
Пече се на 180 градуса около 45 мин.


 




събота, 19 април 2014 г.

"Богат" козунак



                                                                       "Богат" козунак




Необходими продукти:

5-6 яйца, 1 ч.ч. топло мляко, 2 пакетчета суха мая или 1 кубче жива мая, около 1.100г. брашно, 100г. олио, 2 с.л. свинска мас- разстопена, сока на 1 лимон, 1 1/2 ч.ч. захар,  1 с.л.захаросани цитрусови корички, 3 с.л. стафиди, 100 мл. бренди, един жълтък за намазване, филирни бадеми.

Начин на приготвяне:
Стафидите се накисват в алкохола една нощ преди да се използват.
Брашното се пресява. Прави се кладенче и се слагат яйцата, мазнината, захарта, лимоновия сок и топлото мляко с малко захар , в което е оставена да шупне маята.
Замесва се меко тесто. Прибавят се стафидите и цитрусовите корички.
Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
След това се оформя по желание , в случая на плитка от шест фитила.
Слага се в тава покрита с хартия за печене и се оставя още веднъж да удвои обема си.
Намазва се с жълтък размит леко с лъжичка прясно мляко. Украсява се отгоре със стафиди , филирани бадеми и захар на кристали.
Пече се в предварително загрята на 170 градуса с вентилатор около час като се проверява с шиш да не останат следи от тесто като е готово.Напръсква се с вода и се оставя да омекне завит с кърпа.



Захаросани портокалови и лимонови корички

Захаросани портокалови и лимонови корички









Необходими продукти: 


4-5 средни портокала/лимона, 

1 ванилия, 
2 1/2ч.ч. захар, 
4 ч.ч. вода.


Начин на приготвяне: 


Портокалите или лимоните се измиват много добре.




С белачка или инструмент за кори на цитруси, може и с белачка за зеленчуци се обелва само кожата, ,където няма от бялата част на плода (тя е доста горчива), и се нарязват на лентички.









Слагат се в тенджерка или касерола и се залива с водата и се прибавя и захарта.











Като заври се разбърква и се оставя на средна температура да ври. 

Слага се и ванилията. 
Коричките са готови,когато с лекота могат да станат на по-малки парченца.
Получава се гъст сироп. 

Ако желаете може да съхрните така цялата смес във вид на сладко като цялата смес вече охладена се прехвърля в подходящ буркан/и и се слага в хладилник. Така може да издържи с месеци.
Може също да се отделят с решетъчна лъжица и да се разстелат  върху хартия за печене




 ..... и се оставят да изсъхнат една нощ, а след това се овалят в захар или потопят в единия си край в разтопен шоколад.
Идеални са за добавка  на различни десерти и козунаци, а със сиропа може да се подслажда чай или сиропират блатове, тъй като става много богат и наситен на вкусове и аромати.
Аз винаги зимно време си правя такива корички и имам поне 2 буркана със сироп в хладилника. А тортите сиропирани с него стават невероятни.



петък, 18 април 2014 г.

Печени филийки



                                                               Печени филийки

Необходими продукти: 5 бр. филии хляб, 50г. бяло саламурено сирене, 50г. кашкавал, 1 голямо яйце, луканков салам или колбас по желание.

Начин на приготвяне: Загрява се фурната на 200 градуса на функция "грил" .


В купичка се разбива яйцето и се слага сиренето като се натрошава с вилица. Настъргва се кашкавала и се прибавя ситно нарязания колбас.
Слага се от сместа на филията и допълнително се настъргва кашкавал  отгоре.
Пекат се 5-7 минути до зачервяване.

четвъртък, 17 април 2014 г.

Руска салата

    Руска салата





Необходими продукти: 


200г. шунка или друг мек колбас, 
2 средни моркова, 
5-6 средни на големина стерилизирани кисели краставички,
 малка консерва грах, 
3-4 средни картофа, 
200г. майонеза
2 с.л. с връх гъсто кисело мляко  (за да не е мазна салатата иначе се слага само майонеза), 
сол, черен пипер.




Начин на приготвяне: 


Картофите и морковите се нарязват и се слагат да се варят в подсолена вода. 
Ако използвате пресен или замразен грах се слага и той. 
Трябва зеленчуците съвсем леко да хрупат за да не станат на каша,когато се разбъркат с останалите компоненти.
 Като се сварят се охлаждат и чак тогава се прибавят към всички останали продукти.
Майонезата и киселото мляко се разбъркват в купа докато се смесят напълно.
Киселите краставички се нарязват на кубчета и се отцеждат от излишната течност,която съдържат. Шунката също се реже на кубчета.
Прибавят се към майонезата










Прибавят се и зеленчуците , разбърква се всичко много добре и се овкусява със солта и черния пипер.
Оставя се за 30 мин. в хладилник да се охлади и е готова за сервиране!
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



вторник, 15 април 2014 г.

Галерия снимки


                                                Галерия снимки

















































                                                                     
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...