четвъртък, 29 юни 2017 г.

Здравословен малинов сладолед

Здравословен малинов сладолед




Съставки:

1 шепа замразени малини

1 с.л. семена от чия
150 мл. кокосова сметана
1 с.л. (пълна) с мед или течен подсладител като стевия например




Приготвяне:


Накиснете семената чия в кокосовата сметана за 10 минутки или докато набъбнат.
Използвах  Нутрибулет ,защото според мен няма по-подходяща машинка за този сладолед тъй като смила всичко и е изключително бърз и удобен.




Поставих набъбналите семена чия с кокосовата сметана , замразените малини, меда  и използвах приставката с кръстатото острие.
Буквално за 5 секунди получих гладка ледена маса ,защото Нутрибулет е много мощен и дори за секунда не се е "замислил" при разбиването на сладоледа.
Поставих капачката на чашата,която е включена в XXL комплекта и оставих във фризера за 2 часа.
Можете да експериментирате със замразените плодове и с това дали да сложите мляко,сметана дали да е ядково или с животински произход както и да добавите ядки и семена по Ваш избор.
Това здравословно ледено удоволствие е идеален избор за летните горещи дни.
Да Ви е сладко!




Домашен чипс

Домашен чипс



Нужни са Ви:

1-2 средни по големина картофи
1 л. растителна мазнина
сол, подправки по Ваш избор


Приготвяне:


Нарежете картофите на тънки шайби и ги подредете върху хартия или салфетка за да попие излишната влага от тях.
Изсипете в дълбока тенджера (аз използвам тенджера Стоун Ледженд Кук &  Бейк тъй като е с дебело дъно и много бързо се загрява и пържи равномерно)  мазнината и загрейте на ниска до средна температура.
За ориентир моят котлон е с 9 степени аз правя чипса на степен 4.
Към тенджерата Стоун Ледженд Кук & Бейк има кошничка ,която е идеална за пържене или варене като аз я използвам и като попарвам листа за лозови сърмички например или варя паста , поставям я в загрятата мазнина и пускам едно по едно шайбите картофи.


Изключително бързо се изпържват и след това с помощта на кошничката вадим и поставяме в чиния с пласт хартия за да попие излишната мазнина.
Докато са все още горещи поръсете с подправки по желание и разбъркайте , а ако сложите подправките преди пържене ще прегорят и ще паднат на дъното на тенджерата.
Поднесете със сос или дип по Ваш вкус ,като също е много вкусен и само леко осолен.
Идеален е за жегите с чаша ледена бира.
Наздраве!

понеделник, 26 юни 2017 г.

Мързелива сърма с лозов лист

Мързелива сърма с лозов лист



Повечето от нас обожават сърмичките с лозови листа и в това време,когато листите са все още крехки се впускаме да си приготвяме и започва едно навиване - 2 часа , разбира се и консервираме по различни начини и за дългите зимни дни.
Предлагам Ви един метод ,който спестява много време и е идеален за моментите,когато трябва да сготвим бързо, а и пълнежа,който приготвих е пълен със сезонни зеленийки и се надявам да Ви допадне :)



Необходими са Ви:


Лозови листи  около 30 бр. в зависимост от големината им
300г. кайма смес (може и без ако искате безмесна да си я направите)
1/2 връзка копър
2 ч.ч. ориз
1 морков със средна големина
1 ч.л. червен пипер
3 стръка пресен лук
1/2 връзка магданоз (можете да го пропуснете ,но аз го обожавам и го слагам на всяка гозба и супа)
черен пипер и сол на вкус
растително олио
1/4 ч.л. кимион
6 ч.ч. вода/бульон ( 1 ч.ч. - 250мл.)




Приготвяне:


Ако използвате пресни лозови листи ги измийте добре след това точно за 5 секунди колкото да си променят цвета ги потопете във вряща подсолена вода ,а след това ги поставете под студена течаща вода.
Поставете в дълбок съд растителна мазнина да се сгорещи на умерена температура.
Прибавете нарязаните на ситно лук и морков и разбърквайте периодично докато се задушат и станат прозрачни .
Сложете и каймата и с шпатула я надребнете до получаване на "трохи".
Измийте добре ориза под течаща вода докато се отмие нишестето от него и го сложете към сместа .
Разбърквайте докато хубаво се омазни, прибавете подправките ,а след това и бульона / водата.
Трябва сместа да къкри докато ориза се сготви на бавен огън за да не загори.
През това време "облепете" лозовите листи по намазнена с растителна мазнина кексова форма,а ако имате и тава с дупка използвайте нея,защото аз просто не разполагам с такава и използвах тази за кекс .


Листите трябва добре да се застъпват и по стените и по средната част на формата .
Напълнете със сместа като леко притиснете и след това покрийте добре с листата,който се подават извън тавичката,а ако не са достатъчни добавете и още.
Изпечете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
След това охладете леко "мързеливата" озова сърма и така обърнете върху подходяща чиния или поднос.
Ако обичате сърмичките да си ги консумирате с кисело мляко, Ви предлагам да опитате моето сосче ,което се състои от кисело мляко със ситно нарязан копър и чесън ,който към момента е млечен и е невероятен.
Надявам се ,да Ви е харесало предложението ми за бързо основно ястие!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК










сряда, 21 юни 2017 г.

Сироп от вишни

Сироп от вишни



Съставки:

3 кг.  почистени от костилките и дръжките вишни
30 бр. листа от вишни
3 кг. захар
3 ч.л. лимонова киселина


Начин на приготвяне:

Пропорциите са следните на килограм почистен плод , килограм захар и 1 ч.л. лимонова киселина (лимонтузу) и 10 бр. листа от вишна, а Вие си решавате в какво количество ще си го приготвите дали 5 или 10 килограма, а аз направих 3 ,защото с толкова разполагах.



Измийте добре вишните, почистете от дръжките и костилките .
Измийте добре и вишневите листа.

Поставете в тенджера вишните и листата ,залейте с 3 л. вода и включете на умерена температура.
След като заври водата засечете 30 минути.
Премахнете от котлона и изцедете през тензух като много добре изстискате всичкия сироп,който ще се отдели .
Върнете на котлона тенджерата със сиропа и добавете захарта като загреете на умерена температура и разбърквате докато напълно се разтвори.
Добавете лимонтузуто и оставете още 5 минутки.
Изсипете концентрата в бутилки и съхранявайте в хладилник,а ако искате да се запази за година напред ги заварете за 15 минути колкото да си "дръпнат" капачката.
Сиропа можете да разредите с газирана вода или обикновена вода  в съотношение по Ваш вкус като добавите резен лимон или листенца мента и много лед.
Тази напитка е невероятна за летните жеги ,защото е изключително тонизираща и утолява жаждата .
Наздраве!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК





неделя, 28 май 2017 г.

Сироп от бъз (Бъзонада)

Сироп от бъз
 (Бъзонада)


Какво Ви е необходимо:
40 цвята бъз
3 л.  вода
3 кг. захар
3-4 лимона
1 ч.л. лимонтузу



Приготвяне:

Почистете добре цветчетата ако има някакви насекоми,но не ги мийте за да не изпадне прашеца от тях като за целта трябва да си ги наберете от чист район.


В тенджера сложете водата и захарта и на умерена температура загрейте до пълното разтваряне на захарта като не е нужно чак да завира сиропа.
Дръпнете от огъня и сложете цветовете от бъз заедно с лимоните пrедваеително измити и нарязани на шайби.
Разбъркайте и сложете капак на тенджерата.
Така оставете да престои за 48 часа.


След два дни прецедете сиропа и затоплете отново като този път сложите лимонтузуто.
Прехвърлете сиропа в чисти бутилки или буркани и ако искате да консервирате заварете за 5 мин. колкото да "дръпне" капачката или сгорещете добре сиропа с лимонтузуто и сложете в буркани или бутилки с винтове и обърнете с капака надолу и от горещата течност ще се вакуумират от самосебеси.
Тази напитка е страхотна през горещите летни дни като разбира се е въпрос на вкус ,но аз разреждам 1:4 с газирана вода или ако не обичате газирано използвайте обикновена минерална вода.
Наздраве!

Заповядайте в страницата на блога във Facebook ТУК


 

понеделник, 22 май 2017 г.

"Бъркана" шоколадова бисквитена торта без печене

"Бъркана" шоколадова бисквитена торта без печене 


Продукти:

800г. бисквити (по-тънки и меки аз използвах чаени маслени)
100г. лешници/орехи леко запечени на сух тиган
200г. захар
60г. натурално какао на прах
240 мл. вода
150г. масло
1 ч.л. ванилов екстракт или 1 апула ваникова есенция


За ганажа:

120г.  сладкарска сметана (животинска)
120г. натурален черен шоколад
ядки за украса


Приготвяне:


Начупете бисквитите на малки парчета и ги поставете в голяма купа.
Запечете накълцаните на не много дребно ядки в сух горещ тиган за 5 минутки.


В касеролка или малка тенджерка поставете захарта и какаото и разбъркайте.
Постепенно налейте и водата към сухата смес докато напълно се усвои.
Загрейте сместа на котлон и оставете на умерена температура за 10 минути като след като се сгорещи добавете и маслото.


Охладете за 15 минути.
Налейте шоколадовата смес към бисквитите и ядките и разбъркайте докато напълно се комбинират двата компонента.


Изсипете подходяща тавичка с падащи стени с диаметър 23 см., а ако смятате,че ще залепне бисквитената торта по стените поставете лента от хартия за печене.
Изсиете бисквитено-шоколадовата смес във формата и добре натиснете и загладете за да се получи хубав плътен блат.
Охладете за 30-60 минути в хладилник.


Направете ганажа като в касерола сложите сметаната и я поставите на котлон с умерена температура докато закъкри.
След това премахнете от котлона и добавете в горещата сметана шоколада , разбъркайте добре докато напълно се разтопи и добавете ваниловия екстракт.
Разбъркайте и излейте равномерно върху бисквитения блат и украсете с ядките.




Поставете в хладилник за 4 часа, а аз я направих вечерта и я поставих за една нощ,тъй като у дома десерт за толкова време никой няма да чака да се стяга .
Сервирайте с топка домашен сладолед тъй като все пак е бисквитена торта и не е сиропирана.
Да Ви е сладко!

източник: YouTube



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






четвъртък, 11 май 2017 г.

Домашен бял течен шоколад

Домашен бял течен шоколад



Продукти:

250г. сухо мляко 
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
125г. краве масло
(ако намерите и имате възможност заменете с какаово масло)
1 ванилия


Приготвяне:


В голяма купа сложете сухото мляко.
В касерола или друг подходящ съд поставете водата със захарта на умерена температура и бъркайте докато захарта се разтвори напълно.
Добавете и маслото.
Разбъркайте докато и то се разтвори в захарния сироп и след това охладете за 10-15 минути.
С постоянно бъркане добавете към сухото мляко като използвате миксер или най-добре с пасатор за да се получи наистина гладка смес.


Разпределете щоколада в купички,чашки или бурканчета и леко ги чукнете в плота или масата за да излязат мехурчетата с въздух ,които са се образували при разбиването.
Оставете в хладилник поне за 2 часа.
Вкусът е невероятен ,а ако сте любители на белия шоколад никога повече няма да си купите готов, а ако обичате и тъмен шоколад рецептата за него можете да видите ТУК.
Препоръчвам двойна доза!
Да Ви е сладко!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






понеделник, 10 април 2017 г.

Сотирани гъбки на тиган

Сотирани гъби на тиган с масло и мащерка



Продукти:

500г. гъби печурки
50г. масло + 20 мл. зехтин / растително олио
сол

пресни подправки по Ваш вкус
(копър, мащерка)





Приготвяне:


Измийте с грубата страна на гъбичката гъбите много добре, така,че да не остане по тях почва или друг вид нечистотия.
Нарежете ги на не много тънко.
Загрейте тиган с незалепващо покритие, аз използвам червеното тиганче Стоун Ледженд тъй като е с дебело дъно и много бързо се нагрява,което запазва хранителните и вкусовите качества на храните, поставете маслото и зехтина, и след като се загрее след около 10 секунди поставете гъбите.




Разбърквайте често тъй като стават буквално за 5 минути, а след като добият златисто кафеникъв цвят посолете и добавете желаната от Вас подправка (аз поставих клонче мащерка).
Извадете с решетъчна лъжица за да се отдели излишната мазнина.
Поднесете веднага!
Тези гъбки са идеалната гарнитура , прекрасна добавка към ястия ,супи или салати тъй като приготвени по този начин никога няма да Ви се разводнят както става обикновено!
Добър Апетит!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...