Сироп от вишни
Съставки:
3 кг. почистени от костилките и дръжките вишни
30 бр. листа от вишни
3 кг. захар
3 ч.л. лимонова киселина
Начин на приготвяне:
Пропорциите са следните на килограм почистен плод , килограм захар и 1 ч.л. лимонова киселина (лимонтузу) и 10 бр. листа от вишна, а Вие си решавате в какво количество ще си го приготвите дали 5 или 10 килограма, а аз направих 3 ,защото с толкова разполагах.
Измийте добре вишните, почистете от дръжките и костилките .
Измийте добре и вишневите листа.
Измийте добре и вишневите листа.
Поставете в тенджера вишните и листата ,залейте с 3 л. вода и включете на умерена температура.
След като заври водата засечете 30 минути.
Премахнете от котлона и изцедете през тензух като много добре изстискате всичкия сироп,който ще се отдели .
Върнете на котлона тенджерата със сиропа и добавете захарта като загреете на умерена температура и разбърквате докато напълно се разтвори.
Добавете лимонтузуто и оставете още 5 минутки.
Изсипете концентрата в бутилки и съхранявайте в хладилник,а ако искате да се запази за година напред ги заварете за 15 минути колкото да си "дръпнат" капачката.
Сиропа можете да разредите с газирана вода или обикновена вода в съотношение по Ваш вкус като добавите резен лимон или листенца мента и много лед.
Тази напитка е невероятна за летните жеги ,защото е изключително тонизираща и утолява жаждата .
Наздраве!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК
4 коментара:
А ако количеството е голямо , не би ли могло с костилките да се приготви ? Весело лято :) Валя
Разбира се, че може ,но ще Ви е по-трудно с изстискването след това през тензуха, тъй като направо се пресоват ,но смятам,че няма да е особен проблем :)
Прекрасно лято и на Вас!
3 л вода за 3 кг вишни или за 1 кг?
По принцип Вие си решавате дали ще е по-концентриран или по-разреден и слагате вода както прецените,но аз сложих на килограм почистен плод - литър вода
Публикуване на коментар