четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Захаросан джинджифил

Захаросан джинджифил


Да си призная не съм любител на джинджифила и неговия вкус като цяло,но тъй като е мощен антиоксидант и много полезен го прибавям към прясно изцедени сокове и разбира се в сладкиши. Особено много обичам джинджифиловите сладки,които приготвям за Коледа.
Наскоро попаднах съвсем случайно на рецепта за захоросан джинджифил и просто нямаше как да не я опитам ,а и все пак наближават най-хубавите празници в годината (поне за мен) и ще мога да го добавям в този му вид към всякакви десерти.










Ето и какво Ви е необходимо:

1 корен джинджифил (около 250г)
1/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар

още допълнително 2 ч.ч. вода 
захар за поръсване







Начин на приготвяне:

С помощта на белачка премахнете "кожата" му като можете да я залеете с вода и да си направите джинджифилов чай от нея.
Нарежете корена на тънки кръгчета, сложете ги в подходящ съд и ги залейте с 2 ч.ч. вода.
Оставете да ври на умерена температура за 10 мин.
Прецедете като може да си направите от водата ,в която се е варил джинджифила мед и лимон и да си направите чай. 
Върнете отново в съда и го посипете с 1/2 ч.ч. захар и 1 /4 ч.ч. вода.










Разбъркайте и оставете да ври за 20 минути отново на умерена температура.
Трябва да се получи гъст захарен сироп.
В тавичка сложете пласт хартия за печене,посипете захар и сложете кръгчетата джинджифил като леко ги отцедите,а след това отново ги посипете със захарта за да са "захаросани" отвсякъде.
Оставете да изсъхнат и можете да ги консумирате така или да ги прибавяте към десерти.
Имат много приятен лютиво-сладък вкус.
Да Ви е сладко!


източник на рецептата ТУК

Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





 














сряда, 21 октомври 2015 г.

Сармички с листа от китайско зеле

Сармички с листа от китайско зеле




Необходими продукти:

1 китайско зеле
1 ч.ч. бял бисерен ориз
1 голям домат 
2 скилидки чесън
1 морков
1 голяма глава лук
300г. кълцано свинско месо (може да използвате и кайма смес)
чубрица
олио

За запръжката:

растително олио
1 ч.л.  червен пипер
1 с.л. брашно

Начин на приготвяне:

Почистете всяко лист от китайското зеле от дебелата му основа.
Аз я изтъних и към края на листа я отстраних.
Направете си сместа като задушите ситно нарязаните лук и морков, а след като омекнат добавете ориза и най накрая месото .
Месото трябва да се запържи добре и чак след това слагаме домата предварително пасиран със скилидките чесън.
Подправете на вкус със сол и черен пипер като сложите и чубрица към сместа.
Разбъркайте добре и добавете вода или бульон.
Оставете на бавен огън да къкри до готовност на ориза.



След това отстранете сместа от котлона и с помощта на лъжичка слагайте от сместа върху всяко листо и завивайте от основата към горната част на листа.
Листата са сурови !
Подредете така получените сармички в тенджера като на дъното сложете най-вътрешните и най-малки листа на зелето,които няма да Ви послужат за завиване,за да не загорят самите сармички като ги сложите да се варят.
Сложете отгоре една чиния за да не се развият като започне да ври водата и налейте вода като трябва да е не повече от 1 пръст над чинията.
Варете за около 30 минути.
Направете запръжката като загрейте растително олио и в него запържите леко брашното,а след това добавете и червения пипер.
Бъркайте енергично и внимавайте да не загори,иначе ще има горчив вкус.
Премахнете чинията от сармичките и полейте със запръжката.
Оставете за още 2-3 минути на котлона леко да покъкри и можете да сервирате.
Добър Апетит!

Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


 




вторник, 20 октомври 2015 г.

Сладки с крема сирене и сушени червени боровинки

Сладки с крема сирене и сушени червени боровинки








Необходими продукти:

100г. крема сирене на стайна температура
1 1/4 ч.ч. брашно
1 ч.л. бакпулвер
3/4 ч.ч. захар
1 яйце
1 ванилия
2 с.л. лимонов сок
1/4 ч.ч. меко краве масло
30г. сушени червени боровинки









Начин на приготвяне:

Разбийте кремата сирене и маслото заедно със захарта до получаване на гладка консистенция.
Прибавете и яйцето,ванилията,лимоновия сок,бакпулвера.брашното и отново разбъркайте с миксера.
След като се смесят много добре прибавете и червените боровинки,
Отново разбъркайте за да се разпределят в сместа.


 

 

 

 





С помощта на лъжица загребвайте от сместа и слагайте в тава с пласт хартия за печене.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за  15-20 мин. или до леко зачервяване.
Охладете!
Да Ви е сладко!


рецептата е адаптирана от ТУК


Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




понеделник, 19 октомври 2015 г.

Прясно зеле със свинско месо на фурна

Прясно зеле със свинско месо на фурна







Необходими продукти:

1 голяма зелка
700г. свинско месо (най-добре шарено)
3 дафинови листа
5-6 зърна черен пипер
2 с.л. червен пипер
сол
растително олио








Начин на приготвяне:

Нарежете зелето ,а месото на еднакви по големина парчета, за да се сготвят за едно и също време.
В тенджера сложете олио и кат се сгорещи надушете месото.
След като побелее, пуснете дафиновите листа и зърната черен пипер.
Оставете под капак на ниска температура да продължава да се задушават късчетата за още около 10 минути като разбърквате от време на време.
Добавете зелето.
Разбъркайте всичко много добре
Отново похлупете с капак и разбърквайте от време на време докато омекне ( ако е крехко ще омекне бързо).









След като това стане,посолете, прибавете червения пипер и отново разбъркайте.
Прехвърлете в тавичка и печете на 200 градуса в предварително сгорещена фурна.
След като започне да се запича , разбъркайте и оставете отново да се запече (така правеше баба)
Сервирайте ястието топло!
Свинското месо ,можете да замените и с ребра и става още по-вкусно.
Добър Апетит!

Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!



 



 


петък, 16 октомври 2015 г.

Салата с боб и печена червена пиперка

Салата с боб и печена червена пиперка



Необходими съставки:

400г. сварен бял боб (може и от консерва)
5-6 печени червени пиперки
1 средна глава червен лук
сол
черен пипер
оцет
олио
2 стръка пресен зелен лук (за цвят)
3-4 стръка магданоз

Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно магданоза,пресния лук, а пиперките на ивички или както препочитате.
Нарежете на полумесеци червения лук,сложете малко сол и леко го намачкайте с ръка,за да му излезе лютивината.
Сложете всички съставки в купа и подправете на вкус.
Тази салатка е много простичка за изпълнение, много засищаща и може да се поднесе както самостоятелно,така и като гарнитура.
Добър Апетит!




Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




четвъртък, 15 октомври 2015 г.

Запечен карфиол с кашкавалена коричка

Запечен карфиол с кашкавалена коричка







Необходими продукти:

1 голяма глава карфиол
200г. кашкавал



За сос Бешамел

1 л.прясно мляко
60г. масло
4 с.л. брашно
сол,черен пипер









Начин на приготвяне:

Разделете карфиола на розички и ги бланширайте за 10 минути в подсолена вряща вода.
След това го прецедете и го сложете в купа с лед или само в студена вода за да спрете процеса на варене.
В тиган разтопете  маслото и сложете брашното като внимавате да не загори и бъркате енергично.
След 10-тина секунди сложете и млякото ,но поетапно и пак с енергично бъркане.
Оставете да ври на слаб огън за да не загори докато се сгъсти .
Подправете.
Сложете карфиола в тавичка и разпределете соса върху него.
Отгоре настържете кашкавала и запечете до получаване на златиста коричка в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Сервирайте веднага!
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






вторник, 13 октомври 2015 г.

Пилешки кюфтенца с кашкавал на фурна


Пилешки кюфтенца с кашкавал на фурна







Необходими продукти:

150г. сварено пилешко месо
2 стръка зелен лук
пресен магданоз
2 яйца
2 с.л. брашно
сол
черен пипер
100г. настърган кашкавал







Начин на приготвяне:


Пилешкото месо накъсайте на дребно и към него добавяме яйцата, брашното, наситнените лук и магданоз,сол,черен пипер и настъргания кашкавал.



 

 
Разбъркайте добре докато всички съставки се смесят.
С помощта на лъжица загребвайте от сместа и сложете в тавичка с пласт хартия за печене, като леко ги сплескате.
Печете в предварително загрята на 180 градуса до златисто.
Сервирайте веднага,защото са най-прекрасни докато са още топли.
Добър Апетит!



Източник на рецептата ТУК



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Печена тиква с мед,орехи и стафиди

Печена тиква с мед,орехи и стафиди









Необходими продукти:

1/2 тиква "цигулка"
мед/захар
орехи
стафиди накиснати в ром или бренди и престояли поне 4-5 часа
канела








Начин на приготвяне:

Почистете тиквата от тиквените семки и месестата част ,в която са обвити (ТУК можете да видите една идейка, чрез която да оползотворите тези толкова полезни за нашето здраве тиквени семки)
Ако не искате да я режете на парчета,а искате да я оставите цяла тиквата,както съм направила аз ,направете няколко прореза с остър нож ,за да може да изпече бързо,иначе ще отнеме около час и половина ,а според мен не си заслужава да се чака толкова дълго.
Сложете я в тавичка и я покрийте с алуминиево фолио за да може да се задуши.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна и като минат 40 минути,можете да отворите фолиото и да проверите на какъв етап се е опекла.
Ако е вече мека премахнете изцяло фолиото и печете докато се запече по повърхността.
Поднесете още топла,гарнирана със стафидите,орехите и меда като може да поръсите и с канела, но в никакъв случай не я оставяйте да изстине,защото няма да може да поеме от всички тези аромати на добавките към нея и няма да е толкова вкусна.
Това е едни скъп спомен от моето детство,когато баба печеше тиква и я поръсваше със захар,а ние обирахме само горната част със захарта и после отново си слагахме за да ни е по-сладко.
Надявам се да Ви хареса моят вариант!
Да Ви е сладко!


Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!

 




неделя, 11 октомври 2015 г.

Пикантни тиквени семки



Пикантни тиквени семки


В сезона на тиквите ,няма как да не предложа вариант за усвояване на тиквените семки.
Сигурна съм , че доста хора ги хвърлят (до скоро бях и аз от тях) без да се замислим колко са полезни те и колко вкусни могат да станат ей така дори за чоплене пред телевизора.
Ето моят вариант,който се надявам да Ви допадне!








Съставките са следните:


Тиквени семки
зехтин/олио
хималайска сол/морска сол
лют червен пипер за пикантност ако обичате можете да добавите и чили ( това е идея от Джейми Оливър)










Начин на приготвяне:

След като почистите тиквата, отделете средната част,където се намират семките в чинийка и въоръжени с търпение е нужно да ги почистите една по една от месестата част,която е останала по тях.
Отделете ги в купичка и ги измийте през гевгир като хубаво ги претривайте с ръце докато уверите,че вече не са със слузеста повърхност.
Отцедете ги и ги разположете в тавичка с хартия за печене като задължително трябва да са на един ред.












Полейте с мазнината,която сте избрали,посолете със сол и лют пипер и разбъркайте като разтресете тавата за да се овкусят.
Печете за около 10-15 минути в загрята на 200 градуса фурна.
Аз разбрах,че са готови като започнаха да пукат като пуканки и да подскачат (нямам идея защо,но така се получи).
Охладете и ако не ги консумирате веднага след като са напълно изстинали ги прехвърлете в стъклен буркан,който се затваря плътно за да не овлажнеят.
Дано Ви е харесала идеята ми и съм Ви била полезна!


Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!






 









Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...