петък, 21 август 2015 г.

Пълнен патладжан с кашкавалена коричка


Пълнен патладжан с кашкавалена коричка










Необходими продукти:

2 средно големи патладжана
500г. телешка кайма / смес
1 червена пиперка
1 глава кромид лук
1 морков
1 домат
150г. кашкавал
1/2 ч.л. кимион
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. червен пипер
сол на вкус
зехтин/растително олио






Начин на приготвяне:

Първо трябва да измием добре патладжаните , разрязваме ги на две по дължина и издълбаваме с лъжица средата им.
Средната месеста част нарязваме на кубчета .
Посоляваме получилите се лодки и ги обръщаме с издълбаната част надолу върху тава или някакъв друг съд,който сме поставили под наклон за да се изтече по-бързо и лесно горчивата вода,която съдържат.
Средната част също осоляваме и поставяме в цедка или гевгир също да отдели горчивата вода поне за час.
През това време нарязваме на ситно моркова,лука и пиперката.
Сгорещяваме мазнина в подходящ съд и ги задушаваме заедно с месестата част на патладжана,която нарязахме на кубчета.
След като станат "стъклени" прибавяме каймата.
Раздробяваме я на "трохи" и като се позапече подправяме с подправките.
По желание може да сложите и 1 с.л. Вегета или подправка за кайма.
Опитайте сместа и ако е нужно посолете допълнително,но имайте предвид, че ще сложим по-късно и кашкавал,който също е доста солен.
Напълнете патладжанените лодки ,като преди това ги набучете с вилица от долната страна
за да се изпекат равномерно.





Разположете ги в тава с пласт хартия за печене.
Първоначално ги пекох на 200 градуса само на долен реотан за около 30 мин. .тъй като се опасявах,че патладжаните няма да се изпекат, а самата плънка вече е готова и не исках да прегори, а след като видях,че са омекнали включих на горен и долен за още 20 мин.
След това извадих , обилно поръсих с настърган кашкавал и по два резена пресен домат и върнах във фурната до получаване на златиста коричка.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


 



 




четвъртък, 20 август 2015 г.

Студен чай праскова

Студен чай праскова - домашно производство









Необходими продукти:

3 добре узрели праскови / нектарини 
4 пакетчета зелен или черен чай
5-6 с.л. мед
свежа мента

Нутрибулет








Начин на приготвяне:

Сложете в тенджерка 2 л вода.
Като кипне сложете пакетчетата чай и запарете 3-5 мин. или според указанието на опаковката на чая ,който използвате.
Поставете в голямата чаша на Нутрибулет нектарините /прасковите и допълнете до чертичката където пише max с черен чай , затворете с кръстатото острие и миксирайте.

Ако използвате като мен  Нутрибулет ще се смелят толкова фино, че няма да има нужда да го прецеждате ако не обичате едри частици.
Ще се получи пяна от силното завихряне,но не се притеснявайте тя ще изчезне.

Докато е още по-топъл чая махнете пакетчетата и сложете меда за да може да се разтвори напълно.
Ако желаете сложете и сок на един лимон.
Разбъркайте  с миксираната смес и оставете да се охлади.



 


Прелейте в кана с много лед и поднесете с по стръкче прясна мента във всяка чаша.
Като любител на студения чай праскова на една известна марка ,която го предлага гарантирам,че вкуса на тази домашна напитка е идентичен ,но без изкуствени подсладители и аромати.
Опитайте!
Наздраве!


източник: supichka.com



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



понеделник, 17 август 2015 г.

Домашна лютеница


Домашна лютеница









Необходими продукти:

5кг. печени червени пиперки тип капия
2 кг. печен патладжан
3 кг. домати
2 с.л. сол
1 с.л. захар
1 ч.ч. олио
1 ч.л. кимион
1 ч.л. черен пипер









Начин на приготвяне:

Изпечените пиперки и патладжан обелваме от кожата и на пиперките премахваме до колкото е възможно семенцата.
Доматите смиламе в кухненски робот или машинка за мелене и слагаме в дълбока тенджера.
Мелим и патладжана и пиперките и ги прибавяме към доматите.
Слагаме подправките ,олиото и захарта и оставяме на умерен огън да се свари и  сгъсти сместа.
Аз слагам всичко на веднъж ,но ако желаете първо сгъстете доматите и след това добавете останалите продукти, просто на мен ми е по-лесно така .
На мен ми отне около 2,5 часа за да се сгъсти и добие консистенция на лютеница.
Понеже исках да е с възможно най-гладка смес с ръчния пасатор пасирах до желаната консистенция.








Изсипете горещата лютеница в сухи стерилизирани бурканчета ,затворете добре и обърнете с капаците надолу.







От горещата смес веднага "дръпват" капачките и се вакуумират, но ако имате някакви притеснения относно това, дали са добре вакуумирани ,заварете за 15 минути.
Това е!
Вече си имаме страхотна лютеничка за студените зимни дни !
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





 
 

неделя, 16 август 2015 г.

Бързо ястие с пилешко на тиган


Бързо ястие с пилешко на тиган


Това ястие си го измислих като бях на нисковъглехидратна диета . 
Съдържа много фибри и е прекрасно за моментите,когато готвим с подръчни продукти и на бързо.
Можете да използвате всякакви зеленчуци, дори и замразени, а аз често си замразявам лятото в торбички за зимните дни,когато те не са в сезон .





Ето какво използвах:

1 бр. пилешко филе
2 моркова

гъби1 червена пиперка тип капия 
1 с.л. соев сос
1 с.л. зехтин


За маринатата на пилешкото използвах:


2 с.л. светъл соев сос
2 с.л. горчица 
1 с.л. мед
2 скилидки чесън

 



Начин на приготвяне:

Хубаво е пилешкото да се маринова поне 30 мин., защото колкото повече стои,толкова по-крехко става то и затова и именно този процес отнема най-дълго време.
Смесете меда,соевия сос и горчицата и сложете към тях скилидките чесън,които са само смачкани. 
Искаме единствено аромата им.
Нарежете на тънки ивички (жулиени) пилешкото и го прибавете към сместа за мариноване.
Разбъркайте добре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете в хладилник както уточнихме поне за 30 минути.







След като са минали извадете от хладилника.
В дълбок тиган сложете зехтина, загрейте добре и прибавете пилешкото месо, като изваждаме само месото без остатъците от маринатата. 
Запържваме до побеляване на месото, буквално става за 3 минути,но пробвайте и като се уверите ,че е сготвено сложете в чиния.
Придобива много приятен кафеникав цвят от соевия сос, а аромата ,който се разнася от него е повече от прекрасен.
В същата мазнина и остатъчните овкусени сокове от пилешкото прибавете всички зеленчуци,предварително нарязани.
Задушете ги за около 2 минути като разбърквате постоянно и добавете соевия сос.
Зеленчуците трябва да останат леко хрупкави ,но в никакъв случай сурови.
Едва тогава прибавяме и пилешкото месо и разбъркваме няколко пъти енергично за да се смесят всички продукти.!!! Ако не мариновате пилешкото,а го задушите само в зехтина също се получава много вкусно , а и тази рецепта е подходяща за протеинов ден на 90-дневната диета.
Поднесете веднага!
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


събота, 15 август 2015 г.

Консервиран сос за паста и спагети

Консервиран сос за паста и спагети



У дома обожаваме паста и спагети и си ги хапваме редовно, но най са ни любими със сос "Болонезе".
Преди две години изпробвах този метод на консервиране на сос просто ей така,защото имах доста домати и се оказа,че е много добро попадение от моя страна, а ако не сложите босилек в него ще получите страхотна основа за вкусни яхнии,каквито всеки похапва през студените зимни дни.






Необходими продукти:

5 кг. домати
5 средни моркова
2 шепи листа на босилек
3 глави лук
1 малка главичка чесън
1 ч.ч. олио/зехтин
1с.л. сол
1 ч.л. захар





Начин на приготвяне:


Измиваме добре доматите ,нарязваме ги на едро за по-лесна обработка и ги смиламе в кухненски робот или чопър.
Прехвърляме в по-голям съд ,в който ще ги варим, в случая използвах голяма тенджера и така докато се свърши цялото количество.
В последната партида домати за смилане сложих и чесъна и босилека за да се смелят и те на ситно.
Понеже не се получава особено като пюре, а има и доста едри частици от доматите, минавам отново сместа с ръчен пасатор,за да се получи по-фина и гладка доматената основа.
Морковите и лука  накълцваме на ситно отново в робота.








Задушаваме ги в олиото/зехтина и ги прибавяме към тенджерата с доматената основа,която поставяме на котлона на средна температура да се вари.
Отначало се "разпенва" доста, затова бъдете наоколо,за да не изври и да изцапа навсякъде.
След като водата от доматите се изпари остава на "мазнина" отгоре и по-това можете да познаете,че вече е готов соса за разпределяне в буркани.







Бурканите трябва да са стерилизирани и сухи.
Наливаме от соса ,затваряме много добре с винтовите капаци и ги обръщаме с капаците надолу, за да може горещата течност да "дръпне" въздуха.







Ако все пак Ви притеснява,че не са плътно затворени ги стерилизирайте за 10-15 мин,
Този сос е напълно готов буквално да се излее от буркана в тигана към каймата за страхотните спагети "Болонезе".
От тази доза с тези пропорции на продукти ми се получиха 7 буркана от 680г. т.е. с тази големина,която виждате.







 

петък, 14 август 2015 г.

Ирландски соден хляб

Ирландски соден хляб




Необходими продукти:

4ч.ч. брашно
2 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сол
1 1/2 ч.л. сода за хляб



Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното заедно със содата и солта.
Към него прибавяме киселото мляко и забъркваме с вилица грубо тесто.
След това доомесваме с още малко брашно върху гладка повърхност или кухненски плот.
Образувалата се топка тесто слагаме върху тава покрита с пласт хартия за печене и правим няколко разреза с остър нож .
Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 40 мин.
Охлаждаме върху решетка и разрязваме.
Добър Апетит!

източник на рецептата: Yoli

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!


четвъртък, 13 август 2015 г.

Домашен кетчуп

Домашен кетчуп




 

 

Необходими продукти:

зехтин
1 голяма глава червен лук
1 връзка босилек / 4-5 клонки
3 скилидки чесън
1 кг. домати
1 ч.л. черен пипер
1 стъбло целина (не от нашия вид целина,а тази,която е на стъбла, а в магазините се изписва селъри,която е някакъв родственик на нашият вид)
1 малко парче пресен джинджифил
350мл. студена вода
70г. фина кафява захар
200мл. винен оцет
морска сол





Начин на приготвяне:

Нарежете на ситно джинджифила и скилидките чесън както и главата червен лук и стъблото целина.
В дълбок тиган сложете около 1/3 ч.ч. зехтин и сложете нарязаните продукти.
На умерена температура ги задушавайте докато станат стъклени т.е. за около 10-15 мин.
Прибавете доматите на едро нарязани и студената вода.
Оставете да къкри докато изври водата от доматите.
Добавете листата босилек ,които трябва да са нарязани на ситно.
Подправете със сол и черен пипер.
Пасирайте до получаване на много фина гладка смес.
Върнете сместа на котлона като я присипете в чист съд и добавите към нея оцета и захарта.
Бъркайте и оставете да се редуцира докато стане наполовина количестото и се получи консистенция на кетчуп.
Горещия кетчуп присипете в стерилизирани шишета,затворете добре и обърнете с капаците надолу да се вакуумират или стерилизирайте за 5 -10 мин. само колкото да "дръпнат" капачките.
Невероятно вкусен става ,малко е тегаво за чакане да се редуцира тъй като отнема доста време , а количеството,което получих от тези продукти е 550г.
В оригиналната рецепта присъстваше и 1/2 глава фенел ,който аз сметнах,че няма да ни е по вкуса и не сложих,но ако желаете сложете и от него.
Кетчупа можете да поднесете както към сандвичи и бургери така и към различни меса приготвени на барбекюто.
Добър Апетит!





Хранителната стойност на кетчупа в една порция е:

калории- 9 ккал
въглехидрати- 1,2 g
захари-0,8g.
мазнини-0,2g
наситени мастни киселини- 0g
протеини- 0,4g.



източник на рецептата: jamieoliver.com



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Конфитюр от праскови

Конфитюр от праскови




Необходими продукти:

4кг. почистен плод от праскови
2 кг. захар / 500г/кг
4 ч.л. лимонена киселина
4 -5 листа индрише

 

 

 

Начин на приготвяне:

Измиваме и почистваме прасковите.
Нарязваме ги на едро и ги поръсваме със захар като ги прибираме в хладилник и оставяме за 24 часа, докато си пуснат сироп.
Вътре слагаме и листата индрише.
Едно време баба го слагаше в компоти и понеже е ароматно растение придава страхотен специфичен аромат.
След това на умерена температура слагаме съда и варим докато се сгъсти сместа.
Ако искате да има парченца в сладкото Ви предварително нарежете прасковите на дребно,но аз го правя на гладка смес и съответно пасирам до получаване на гладка консистенция.
Разбира се предварително сме извадили листата индрише, които са се варили заедно с прасковите.
Върнете за още 10-тина минути на котлона и добавете лимонената киселина.
Разбъркайте добре .
Налейте конфитюра в измити сухи бурканчета с винтови капаци , затворете колкото можете по-стегнато капаците и обърнете с тях надолу,докато изстинат за да се вакуумират от горещото сладко.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




Тревненска содена питка със сирене


Тревненска содена питка със сирене



Необходими продукти:

300г. брашно
300г. сирене
300г. кисело мляко + 1 ч.л. сода за хляб
2 яйца
1 ч.л. сол



Начин на приготвяне:

В подходящ съд разбъркайте млякото със содата и изчакайте да шупне.
Прибавете и солта,но ако е прекалено солено сиренето не солете.
След като това стане прибавете едното яйце.
Отново разбъркайте добре и започнете да прибавяте малко по малко брашното.
След като всички съставки се смесят , натрошете сиренето.
Разбъркайте и присипете лепкавата смес в тава с диаметър 18-20см.
Аз използвах кръглата тава с незалепващото покритие на Деличия  и нямаше нужда да намазнявам,защото още докато я извадих от фурната содената питка беше напълно отделена от тавата.




Разбийте другото яйце и разпределете върху сместа.
Печете първите 10 минути на 120 градуса , а след това на 180 до готовност.




По рецепта това вкусно печиво се води питка,но на мен ми прилича повече на закуска тип тутманик и затова и я поднесох именно на закуска, а най-хубавото е, че не се слага и капка мазнина!
Добър Апетит!

Източник на рецептата: ilrai.blogspot.com

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!





  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...