неделя, 9 юли 2017 г.

Кисели краставички със смокинов лист без заваряване и без консерванти

Кисели краставички със смокинов лист без заваряване и без консерванти



Киселите краставички у дома от както се помня се правят именно по този начин със смокинов лист без заваряване. 
Изключително са вкусни, остават хрупкави и просто няма как да не Ви харесат.



Необходими са Ви:


около 3 кг. корнишони за 3 литров буркан
6 бр.смокинови листа 
 3 с.л. морска сол 
вода около литър



Приготвяме ..


... като поставим в леген или кофа краставичките за една нощ - баба ми така правеше като казваше,че през това време ако има някоя развалена тя ще си проличи и ще можем лесно да я изхвърлим в противен случай ако е в буркана, т.е. веднага сложим за консервиране, ще развали и здравите краставички и пълним с вода.
Също така, ако краставичките са били прекалено много торени ще се разградят и ще станат на каша.
 Слагаме на дъното на 3 литров буркан 2 големи смокинови листа , разбира се добре измити, след това подреждаме много плътно краставичките до средата на буркана.
Отново слагаме два листа от смокиня и подреждаме отново много плътно краставичките.
Завършваме с два смокинови листа и 3 с.л. с връх морска сол.
Наливаме вода като за 3 литровия буркан няма да е повече от литър и слагаме на слънчево място за 3 дни или докато си променят цвета.
От време на време можете да разкращате буркана,за да се "разсее" солта.
Ще забележите,че водата става мътна и започва да шупти ,но това да не ви притеснява.
След тези три дни преместете на хладно за 10 дни.
Смокиновите листа консервират и няма по никакъв начин на ви се развалят.


 

Ако използвате компотен буркан с винт който е с вместимост 0.750 мл. или тип омния от литър слагате отдолу един лист нареждате много плътно краставичките и отгоре още един смокинов лист и добавяте 1 с.л. с връх морска сол.



Забележка: Тази година имах пресен копър цветове и реших да поставя в буркана и да видя ще добави ли някакъв вкус ,но беше безрезултатно и изобщо не се усети така,че всички,което не е смокинов лист специално за тези краставички е излишно.
Когато станат достатъчно кисели ги пресечете като на един 3 л. буркан напълнен плътно добавите 1/2 ч.л. натриев бензоат или 4 бр. стрити на прах аспирина.

Съхранявайте на хладно или най-добре в мазе и ще имате от тези краставички дълго време.
Опитайте и се надявам да Ви харесат!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК










петък, 30 юни 2017 г.

Пълнени тиквички с яйце и сирене

Пълнени тиквички с яйце и сирене и коричка от кашкавал



Необходими продукти:

3 средни по големина тиквички
3 яйца - среден размер
1-2 скилидки чесън
150г. краве сирене
3-4 стръка пресен копър 
сол,четен пипер
100-150г. кашкавал


Приготвяне:


Измийте добре тиквичките и ги разрежете по дължина.
Издълбайте месестата им част с помощта на лъжица и ги сложете в леко намазнена тавичка.


Осолете ги и ги надупчете с вилица .
Сложете ги в загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути или докато омекнат леко.
Пълнежа става експресен като сложих в малката чашка на Нутрибулет яйцата, копъра, чесъна, сол и черен пипер и използвах кръстатото острие.


Можете да миксирате до получаване на желаната от Вас консистенция ,а тъй като Нутрибулет смила за секунди,го оставих да стане на съвсем гладка смес .
Много пъти съм Ви споделяла в описанието на повечето си рецепти ,че не обичам едри частици или едро нарязано.
Колкото по-добре е разбира сместа,толкова по-пухкава става след изпичане - изпробвано.

Настържете сиренето или го натрошете на ситно и разбъркайте сместа този път с вилица.



Напълнете със сместа издълбаните тиквички и сложете да се доизпекат.
След като се надуе плънката извадете от фурната и щедро настържете кашкавал отгоре.


Запечете до златиста коричка.
Тази рецепта е идеална за летния сезон,когато тиквичките са в изобилие, а също е и много лека и няма да ви е тежко след като си ги изконсумирате.
Добър Апетит!





















четвъртък, 29 юни 2017 г.

Здравословен малинов сладолед

Здравословен малинов сладолед




Съставки:

1 шепа замразени малини

1 с.л. семена от чия
150 мл. кокосова сметана
1 с.л. (пълна) с мед или течен подсладител като стевия например




Приготвяне:


Накиснете семената чия в кокосовата сметана за 10 минутки или докато набъбнат.
Използвах  Нутрибулет ,защото според мен няма по-подходяща машинка за този сладолед тъй като смила всичко и е изключително бърз и удобен.




Поставих набъбналите семена чия с кокосовата сметана , замразените малини, меда  и използвах приставката с кръстатото острие.
Буквално за 5 секунди получих гладка ледена маса ,защото Нутрибулет е много мощен и дори за секунда не се е "замислил" при разбиването на сладоледа.
Поставих капачката на чашата,която е включена в XXL комплекта и оставих във фризера за 2 часа.
Можете да експериментирате със замразените плодове и с това дали да сложите мляко,сметана дали да е ядково или с животински произход както и да добавите ядки и семена по Ваш избор.
Това здравословно ледено удоволствие е идеален избор за летните горещи дни.
Да Ви е сладко!




Домашен чипс

Домашен чипс



Нужни са Ви:

1-2 средни по големина картофи
1 л. растителна мазнина
сол, подправки по Ваш избор


Приготвяне:


Нарежете картофите на тънки шайби и ги подредете върху хартия или салфетка за да попие излишната влага от тях.
Изсипете в дълбока тенджера (аз използвам тенджера Стоун Ледженд Кук &  Бейк тъй като е с дебело дъно и много бързо се загрява и пържи равномерно)  мазнината и загрейте на ниска до средна температура.
За ориентир моят котлон е с 9 степени аз правя чипса на степен 4.
Към тенджерата Стоун Ледженд Кук & Бейк има кошничка ,която е идеална за пържене или варене като аз я използвам и като попарвам листа за лозови сърмички например или варя паста , поставям я в загрятата мазнина и пускам едно по едно шайбите картофи.


Изключително бързо се изпържват и след това с помощта на кошничката вадим и поставяме в чиния с пласт хартия за да попие излишната мазнина.
Докато са все още горещи поръсете с подправки по желание и разбъркайте , а ако сложите подправките преди пържене ще прегорят и ще паднат на дъното на тенджерата.
Поднесете със сос или дип по Ваш вкус ,като също е много вкусен и само леко осолен.
Идеален е за жегите с чаша ледена бира.
Наздраве!

понеделник, 26 юни 2017 г.

Мързелива сърма с лозов лист

Мързелива сърма с лозов лист



Повечето от нас обожават сърмичките с лозови листа и в това време,когато листите са все още крехки се впускаме да си приготвяме и започва едно навиване - 2 часа , разбира се и консервираме по различни начини и за дългите зимни дни.
Предлагам Ви един метод ,който спестява много време и е идеален за моментите,когато трябва да сготвим бързо, а и пълнежа,който приготвих е пълен със сезонни зеленийки и се надявам да Ви допадне :)



Необходими са Ви:


Лозови листи  около 30 бр. в зависимост от големината им
300г. кайма смес (може и без ако искате безмесна да си я направите)
1/2 връзка копър
2 ч.ч. ориз
1 морков със средна големина
1 ч.л. червен пипер
3 стръка пресен лук
1/2 връзка магданоз (можете да го пропуснете ,но аз го обожавам и го слагам на всяка гозба и супа)
черен пипер и сол на вкус
растително олио
1/4 ч.л. кимион
6 ч.ч. вода/бульон ( 1 ч.ч. - 250мл.)




Приготвяне:


Ако използвате пресни лозови листи ги измийте добре след това точно за 5 секунди колкото да си променят цвета ги потопете във вряща подсолена вода ,а след това ги поставете под студена течаща вода.
Поставете в дълбок съд растителна мазнина да се сгорещи на умерена температура.
Прибавете нарязаните на ситно лук и морков и разбърквайте периодично докато се задушат и станат прозрачни .
Сложете и каймата и с шпатула я надребнете до получаване на "трохи".
Измийте добре ориза под течаща вода докато се отмие нишестето от него и го сложете към сместа .
Разбърквайте докато хубаво се омазни, прибавете подправките ,а след това и бульона / водата.
Трябва сместа да къкри докато ориза се сготви на бавен огън за да не загори.
През това време "облепете" лозовите листи по намазнена с растителна мазнина кексова форма,а ако имате и тава с дупка използвайте нея,защото аз просто не разполагам с такава и използвах тази за кекс .


Листите трябва добре да се застъпват и по стените и по средната част на формата .
Напълнете със сместа като леко притиснете и след това покрийте добре с листата,който се подават извън тавичката,а ако не са достатъчни добавете и още.
Изпечете в загрята на 200 градуса фурна за 15 минути.
След това охладете леко "мързеливата" озова сърма и така обърнете върху подходяща чиния или поднос.
Ако обичате сърмичките да си ги консумирате с кисело мляко, Ви предлагам да опитате моето сосче ,което се състои от кисело мляко със ситно нарязан копър и чесън ,който към момента е млечен и е невероятен.
Надявам се ,да Ви е харесало предложението ми за бързо основно ястие!
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК










сряда, 21 юни 2017 г.

Сироп от вишни

Сироп от вишни



Съставки:

3 кг.  почистени от костилките и дръжките вишни
30 бр. листа от вишни
3 кг. захар
3 ч.л. лимонова киселина


Начин на приготвяне:

Пропорциите са следните на килограм почистен плод , килограм захар и 1 ч.л. лимонова киселина (лимонтузу) и 10 бр. листа от вишна, а Вие си решавате в какво количество ще си го приготвите дали 5 или 10 килограма, а аз направих 3 ,защото с толкова разполагах.



Измийте добре вишните, почистете от дръжките и костилките .
Измийте добре и вишневите листа.

Поставете в тенджера вишните и листата ,залейте с 3 л. вода и включете на умерена температура.
След като заври водата засечете 30 минути.
Премахнете от котлона и изцедете през тензух като много добре изстискате всичкия сироп,който ще се отдели .
Върнете на котлона тенджерата със сиропа и добавете захарта като загреете на умерена температура и разбърквате докато напълно се разтвори.
Добавете лимонтузуто и оставете още 5 минутки.
Изсипете концентрата в бутилки и съхранявайте в хладилник,а ако искате да се запази за година напред ги заварете за 15 минути колкото да си "дръпнат" капачката.
Сиропа можете да разредите с газирана вода или обикновена вода  в съотношение по Ваш вкус като добавите резен лимон или листенца мента и много лед.
Тази напитка е невероятна за летните жеги ,защото е изключително тонизираща и утолява жаждата .
Наздраве!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК





неделя, 28 май 2017 г.

Сироп от бъз (Бъзонада)

Сироп от бъз
 (Бъзонада)


Какво Ви е необходимо:
40 цвята бъз
3 л.  вода
3 кг. захар
3-4 лимона
1 ч.л. лимонтузу



Приготвяне:

Почистете добре цветчетата ако има някакви насекоми,но не ги мийте за да не изпадне прашеца от тях като за целта трябва да си ги наберете от чист район.


В тенджера сложете водата и захарта и на умерена температура загрейте до пълното разтваряне на захарта като не е нужно чак да завира сиропа.
Дръпнете от огъня и сложете цветовете от бъз заедно с лимоните пrедваеително измити и нарязани на шайби.
Разбъркайте и сложете капак на тенджерата.
Така оставете да престои за 48 часа.


След два дни прецедете сиропа и затоплете отново като този път сложите лимонтузуто.
Прехвърлете сиропа в чисти бутилки или буркани и ако искате да консервирате заварете за 5 мин. колкото да "дръпне" капачката или сгорещете добре сиропа с лимонтузуто и сложете в буркани или бутилки с винтове и обърнете с капака надолу и от горещата течност ще се вакуумират от самосебеси.
Тази напитка е страхотна през горещите летни дни като разбира се е въпрос на вкус ,но аз разреждам 1:4 с газирана вода или ако не обичате газирано използвайте обикновена минерална вода.
Наздраве!

Заповядайте в страницата на блога във Facebook ТУК


 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...