сряда, 4 ноември 2015 г.

Доматени хлебчета

Доматени хлебчета






Необходими продукти:

200мл. топла вода
20г. прясна мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. зехтин (ползвах от овкусения,в който мариновах сушените домати)
400г. брашно
6-7 бр. мариновани сушени домати (вижте ТУК как да си направите домашни)
босилек ( аз не обичам и сложих 1 ч.л. сух риган)









Начин на приготвяне:

В малка част от топлата вода "размийте" маята,прибавете захарта и супена лъжица брашно и така получената каша оставете да втаса за 20 минути,докато шупне.
Нарежете доматите,прибавете зехтина и ригана в случая,но ако обичате сложете босилек както си е по рецепта и разбъркайте ,а след това прибавете към втасалата мая.
Сложете солта в брашното.
Започнете да прибавяте и малко по малко от брашното до получаване на гладко тесто.
Държа да отбележа,че по рецепта брашното беше 350 г.,но на мен ми трябваше повече докато получа нелепкаво тесто.








Разделете тестото на 8 части и оформете на кръгли питки,които поставете в тава с пласт хартия за печене и покрити с кърпа оставяме за около час до удвояване на обема.
Печете в предварително загрята фурна на 200 градуса без вентилатор (180 с вентилатор) за 20-25 минути.


Рецептата е на Йоли


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!



 


 



вторник, 3 ноември 2015 г.

Лимецово хлебче със семена

Лимецово хлебче със семена









Необходими продукти:

500г. брашно от лимец
50г. смлени семена (тиквено,слънчогледово,ленено)
1 пакетче суха мая / 1/2 кубче прясна
250мл. топла вода
1 ч.л. хималайска сол/морска сол
1 ч.л. кафява захар
2 с.л. зехтин








Начин на приготвяне:

Винаги си смилам семена (защото не обичам цели в хляба) и ги добавям към брашното .
На 500г. брашно слагам 50г. смлени семена.
Замесваме както стандартния хляб като към малко топла вода разтваряме маята,добавяме 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно и тази кашичка оставяме да шупне.
След това добавяме всички останали съставки и замесваме меко тесто.
Също искам да уточня,че вземам лимец на зърна и непосредствено преди да да направя хляб или някакво друго печиво с него ги смилам,като прибавям и ленено семе за повече фибри .
Това тесто можете да си гп замесите и  изпечете и направо в машината за хляб.
Имайте предвид,че няма да се надигне толкова ,колкото стандартния бял хляб,защото пълнозърнестите брашна са "тежки'.
Оставете тестото да втаса на топло докато идвои обема си ,след това леко премесете и поставете в подходяща форма за печене.
Отново оставете да втаса и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20-25 минути или докато придобие кафеникав цвят .
Охладете върху решетка за 15-20 минути.
Няма по-вкусен от домашно приготвения хляб,а и преди всичко знаете какв сте слагали в него,защото лично аз доверие нямам на купешките.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




понеделник, 2 ноември 2015 г.

Домашна галета

Домашна галета









Всичко,което Ви е необходимо е стар изсъхнал хляб.
Споделяла съм Ви как оползотворявам останалия ми хляб като го правя на крутони (вижте как ТУК) и тъй като от години ежедневно правя хляб,все остава по някоя и друга филийка,крайче или коричка и в стремежа си максимално да използвам всичко,което ми остава,реших да започна да си правя галета.
Разбира се, много по-лесно е да си купим от магазина,но ако си правите и Вие домашен хляб по-добре си я правете у дома.
Така ще знаете какво точно съдържа,а и в хлябовете по магазините или се слагат много примеси като картофено нишесте например (затова става оранжев ,а не мухлясва) или пък да е оцветен тъмен за да наподобява пълнозърнест или ръжен хляб.
И все пак ако се решите на домашна галета методът е много простичък.







Когато Ви остане хляб го оставете на въздух да си изсъхне от самосебеси като ще му трябват поне два дни.
Аз го нарязвам  на по-дребно или пък го накъсвам (за по-лесно смилане) и така оставям в тава на един пласт на стайна температура .
След няколко дни го прехвърлете в кухненски робот,блендер или мелачка за подправки (ако имате малък уред надребнете хляба повече преди да изсъхне, за да не затормозява машинката) и смелете на "пясък".






Оставете вече смляната галета в тава ,разстлана на един пласт за поне час за да се охлади тъй като от смилането се загрява и ако я приберете така в буркан овлажнява и мухлясва.
След като е напълно изстинала приберете в сухи,чисти буркани,които се затварят плътно и ще имате за няколко месеца напред галета,която както всички знаем винаги трябва да имаме под ръка.
Това е!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!





 




неделя, 1 ноември 2015 г.

Царевични мъфини със сирене

Царевични мъфини със сирене








Необходими продукти:

 1 1/2 ч.ч. царевично брашно
1 ч.ч. бяло брашно
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.ч. кисело мляко+ 1 ч.л. сода за хляб
 150г. натрошено бяло саламурено сирене
2 яйца







Начин на приготвяне:

Сложете содата да шупне в киселото мляко.
След като това стане прибавете яйцата и разбийте добре като добавяте малко по малко олиото.
Сложете солта и брашната .
Трябва да се получи лепкава смес .
Накрая добавете натрошеното сирене.






Сложете във форма за кексчета/мъфини или в друга подходяща форма с незалепващо покритие и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15-20 минути.
Охладете върху решетка.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!




събота, 31 октомври 2015 г.

Разложка бохча


Разложка бохча




След като преди доста месеци имаше "бохча" вълна и всички се втурнаха да я приготвят изглежда,че само аз не се впечатлих от нея и реших да я оставя за по-нататък да я изпробвам.
Е този ден настъпи и съжалявам,че не съм я пробвала,а в комбинация с домашно изпечен хляб  ,вкуса е неустоим.
Разрових се за оригиналната рецепта за разложката бохча,която бяха представили в предаването на Иван Манчев и интересно я намерих само в един форум.



Необходими продукти:

1 свински джолан (можете да използвате и пилешко,но няма да е автентична рецептата)
1 тивичка
по една червена и зелена капия
1 глава лук
1 морков
1/2 патладжан
5 бр. печурки
 сол,черен пипер,чубрица,магданоз
100 мл. от бульона,в който се е варил джолана
100 мл. бяло вино
3 с.л. заквасена сметана
3 кисели краставички
1 кръгло хлебче (пекох го в йенски съд ,а рецептата можете да видите ТУК)
150г. кашкавал.


Начин на приготвяне:

Сложете свинския джолан да се свари заедно с няколко зърна черен пипер и малко сол.
(Аз ползвах пилешко месо от бутчета)
През това време нарежете зеленчуците ако желаете на ситно,ако желаете и по дължина ,важното е да са с еднакви големина и дебелина за да се сготвят за едно и също време.
В плитката тенджера ги сложих да се задушат в малко мазнина и като омекнат се  прибавя накъсаното месо от джолана.
Сложете заквасената сметана,бульона и виното.
Разбъркайте и прибавете и нарязаните на кръгчета краставички.
Подправете.






Оставете да къкри за 15 минути и отстранете от огъня.
Поставете хлебчето в кръгла тавичка.
Отрежете върха на кръглото хлебче като капаче и премахнете меката й част (средата).
Сложете зеленчуците и месото вътре и настържете отгоре кашкавала.



Запечете във фурната на 180 градуса за 15-20 минути или до получаване на златиста коричка от кашкавала.
Поднесете топло и разрежете както се реже торта, но ако бързате да сервирате топло леко се разтича (у дома нямахме търпение).




Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК









четвъртък, 29 октомври 2015 г.

Пилешко фрикасе с кисело мляко

Пилешко фрикасе с кисело мляко







Необходими продукти:

2 пилешки цели бутчета
около 800мл. пилешки бульон ( в който се е варило пилето)
1/2 кофичка кисело мляко - 200г.
2 жълтъка
100г. краве масло
2 с.л. брашно (ако искате по-гъсто сложете повече)

2 скилидки чесън
черен пипер

сол






Начин на приготвяне:

Сварете пилешкото месо в около литър вода.
Като е готово,го извадете,отцедете го и го накъсайте на дребно.
Прецедете бульона.
В подходящ съд на умерена температура, разтопете маслото и задушете за кратко чесъна наситнен или пресован ,след това добавете брашното.
Разбийте млякото с жълтъците и добавете малко от топлия пилешки бульон.
С енергично бъркане го добавете към маслото и брашното.
След като започне да се сгъстява прибавете и останалия бульон.
Оставете на умерена температура да къкри за около 20 мин. като трябва да се получи средно гъст,гладък сос.
Прибавете пилешкото и подправете със сол и черен пипер.
Добър Апетит!



Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

Благодаря Ви от сърце!


сряда, 28 октомври 2015 г.

Печени кестени


Печени кестени







Есенно -зимния период си носи своите типично сезонни храни и една от тях са кестените.
Признавам си имах няколко неуспешни опита с тях ,а така ги обичам.
Имат прекрасен сладникав вкус,почти никакъв аромат , а може да се приготвят по най-различни начини като плънка с кестени за различни птици или пък да служат като основа за десерти.
Аз ги опитах за първи път в Германия ,а тогава тук на нашия пазар не ги разпространяваха така както сега и бяха непознат за мен продукт  и веднага щом започнаха да ги предлагат по веригите магазини започнах  да си купувам.
Начинът за приготвянето им е прост като единствено Ви трябват кестени,а количеството зависи от това какво ще правите затова не уточнявам точен грамаж.
Аз исках единствено печени и затова използвах 500г. от тях.








Измийте ги добре ,а след това идва досадната и трудоемка част да се прережат с остър нож по цялата ширина ,защото под твърдата им повърхност има ципа,която не позволява да се сготвят за кратко време.
Като ги прерязвате ще чуете едно "пук",което означава,че ципата е достигната и прерязана.
Сложете ги в съд с вода и щом заврят ги оставете на умерен огън за 15 минути.
Разбира се това го правим с цел да се обработят по-бързо,но можете и да ги метнете директно във фурната ,но ще Ви отнеме доста повече време,а целта ни са вкусните и бързи ястия все пак.
След като са врели 15 минути, отцедете ги и ги сложете в тавичка,а след това в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Когато са изпечени започва да ухае на печени ядки и безпроблемно ще познаете кога са готови.
Аз ги пекох 30 минути.
Оставете ги да се охладят и след това ги обелете като отстраните твърдата им обвивка.
Както вече споменах можете да си ги хапвате така или да ги добавите към някое ястие или десерт. 
Това зависи изцяло от Вас!
Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 
 







неделя, 25 октомври 2015 г.

Крем карамел с тиква

Крем карамел с тиква







Необходими продукти:

3 яйца
1/2 ч.ч. захар
3 ч.ч. настъргана тиква
1 ампула ванилова есенция 
2 ч.ч. прясно мляко






Начин на приготвяне:


Разпределете тиквата в малки огнеупорни чашки за печене ( аз нямах достатъчно бройки и направих десерта в голяма форма)
Разбийте яйцата със захарта на твърд крем,а след това добавете и млякото и ванилията.





Отново разбъркайте добре докато се съединят всички съставки.
Разпределете крема в чашките и разбъркайте добре за да се смеси с тиквата.
Сложете формичките в тавичка със студена вода и печете на 175 градуса за 35 мин. или докато се получи коричка отгоре и леко като разклатите тавичката да не се мърда сместа , т.е. както като правим класическия крем карамел.

*Ако печете в голяма форма печенето се удължава като при мен това трая час и половина и доливах 2 пъти студена вода.

Внимаваме водата да не заври и ако има такава опасност доливаме студена за да предотвратим това.
Охлаждаме и прибираме в хладилник за да се стегне допълнително поне за 2 часа.
Да Ви е сладко!


източник: http://www.tanitaang.com/2009/10/blog-post_13.html

Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!




 


 

 

 










Солен кекс с майонеза

Солен кекс с майонеза







Необходими продукти:

200г. майонеза ( аз си направих домашна,а рецептата можете да видите ТУК)
200г. шунка
100г. кашкавал
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ситно нарязан магданоз
1 стрък зелен лук



Начин на приготвяне:

Настържете кашкавала,а шунката нарежете на кубчета,  магданоза и зеления лук наситняваме.
Смесете всички останали съставки до получаване на гъсто,лепкаво тесто.
Прехвърлете го в тавичка,която предварително сте намазнили и набрашнили, ако не Ви е с незалепващо покритие,хубаво разпределете сместа равномерно и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути до суха клечка.
Охладете и поднесете
Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...