вторник, 29 ноември 2016 г.

Празеник

Празеник


Продукти за тестото:

1 яйце
1/2 ч.л. сол
1/2 ч,л. захар
1 пакетче суха мая ( 15г. свежа мая)
200мл. топла вода 
3 с.л. олио 

брашно колкото поеме до средно меко нелепкаво тесто ( около  3 ч.ч. )

за плънката:


1 голям стрък праз-лук
сирене за поръсване
 100 мл. олио
сол


олио за намазване на тавата


за намазване:

1 яйце
3 с.л. кисело мляко
1 с.л. олио



Приготвяне:


Замесваме тестото и го оставяме на топло докато удвои обема си.
През това време нарязвам праза на тънки кръгчета и го задушаваме в олиото в плитка тенджера.


Посоляваме ,но малко ,защото ще добавим и сирене.
След като се е удвоило обема си го разделяме на две равни части.


Разточваме на пласт не по-дебел от сантиметър, намазваме тавичката в маснина, слагаме тестото , разпределяме задушения праз отгоре след което поръсваме отново равномерно с натрошено сирене.
Разточваме отново с дебелина сантиметър и другата част от тестото, слагаме я най-отгоре кто хубаво подпъхвме по краищата на тавичката за да не се вижда плънката.
Разбийте яйцето с киселото мляко и олиото и с получения крем намажете най-отгоре .


Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна до златисто кафяв цвят.
Охладете, нарежете и поднесете!
Рецептата я научих благодарение на моята съседка, Тони.

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






петък, 25 ноември 2016 г.

Коледно предястие "шишарки"

Коледно предястие "шишарки"


Продукти:

250г. крема сирене
150г. майонеза (отново препоръчвам да си приготвите домашна )
200г. шунка 
снопче див лук (може и обикновен пресен,но много ситно нарязан)
сол,черен пипер на вкус

около 200г. бадеми 
клонки розмарин за украса

Приготвяне:

Нарежете на ситно шунката и лука .
Майонезата разбъркайте с крема сиренето до получаване на гладък крем.
Разбъркайте всички продукти и оставете за 30 минути в хладилник да се стегне разядката , след това извадете сместа и в подходяща чиния я оформете на две продълговати форми .
Забучете бадемите като "люспички" , а ако искате да имате подобен на заскрежен ефект използвайте осолени изпечени бадеми.
Украсете с клонки розмарин около оформените вече шишарки.
Тази разядка е идеална за намазване върху малки хлебчета солени бисквитки или някакъв тип хлебни канапенца.
Добър апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК





сряда, 23 ноември 2016 г.

Домашен хляб с кисело мляко и много въздух


Домашен хляб с кисело мляко и много въздух



Необходими продукти:


500 мл. топла вода
30 г. жива мая или 15 г. суха мая (ползвам от тези на пакетчена с марката на Кауфланд ,която за мен е най-сполучлива)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
6 с.л. разтопено масло
6 с.л. кисело мляко (пълни)
Брашно около килограм или до получаване на нелепнещо средно меко тесто



Начин на приготвяне:


В малко топла вода разтворете маята ( ако ползвате свежа, ако не може и да пропуснете този процес с втасването аз лично не го правя тъй като използвам само суха на пакетчета мая)

, сложете захарта и малко брашно.
Разбъркайте до гъста кашичка и оставете да втаса докато се получат балончета и самата смес се надигне, а това става след около 5 минути.
Пресейте брашното направете кладенче в него и сложете шупналата мая, остатъка от водата, разтопеното масло,киселото мляко и солта и започнете малко по малко да забърквате тестото, а като се получи по-твърда смес го доизмесете като добавяте по малко още брашно до получаване на средно меко тесто.
Разбира се не е никакъв проблем и да го пуснете в домашната хлебопекарна на функция "Тесто".
Сложете го в купа или друг подходящ съд ,добре намазнена с олио като намазните и тестото отгоре, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло докато си удвои обема.


След като това стане преместете тестото върху набрашнен плот и разделете на две части.
Оформете на две кръгли хлебчета и оставете повторно да втасат за 20 минутки отново на топло.
Изпекох ги едно по едно като използвах кръглата тава на Делимано, тъй като изпича равномерно и е с незалепващо покритие,затова е предпочитана от мен за печене на тестени изделия.
През това време загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор или на 180 градуса с вентилатор.
Преди да сложите във фурната хлебчетата намажете с разтопено масло, направете няколко разреза с остър нож и сложете да печете до получаване на златист загар отгоре и отдолу,
Охладете върху решетка и чак тогава нарежете на филийки.


Ще забележите ,че тези хлебчета са с много балончета т.е. са с много въздух.
Добър Апетит!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК















Френска салата

Френска салата



Необходими продукти:

1 кг. картофи или 5 средни картофа
5 яйца
200г. майонеза (вижте как да си направите домашна ТУК)
400г. кисело мляко (голям опаковка)

100г. кашкавал/ сирене





Начин на приготвяне:



В плитка тенджерка сварете картофите.
След това ги охладете и обелете.



Изхвърлете водата, сложете студена в същата тенджерка ,посолете и като заври водата 
сварете яйцата до твърдост за 5-7 минути аз понякога и 10 ги оставям ,охладете в студена вода и облете от черупката.
Майонезата и киселото мляко смесете и овкусете на вкус.
В дълбока купа настържете пласт картофи, покрийте с млечния сос , настържете пласт кашкавал , отгоре яйца и покрийте със сос.
Така редувайте докато свършат продуктите като завършите със сос, пласт настърган кашкавал и сварени яйца.
Можете да подредите салатата и на пластове с помощта на ринг за торта, която стои изключително красиво и ефектно .
Направих и двата варианта Вие преценете кой ще си харесате.
Тази салата е изключително лека въпреки продуктите, които съдържа и е много вкусна.
Добър Апетит!

рецептата е адаптирана от ТУК


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК






понеделник, 21 ноември 2016 г.

Домашни маслени бисквитки с орехи

Домашни маслени бисквитки с орехи




Необходими продукти:

1 ч.ч. брашно
3 с.л. с връх пудра захар
1 ч.ч. смлени орехови ядки
125г. краве масло
1 ванилия

щипка сол

чаената чаша е с вместимост 250 мл.



Начин на приготвяне:


Разбъркайте всички съставки с помощта на кухненски робот ,блендер или миксер и с чаена лъжичка загребвайте от сместа.
Оформете на топчета , а след това леко сплескайте.
Подредете върху тава с пласт хартия за печене или силиконова подложка за печене и изпечете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 15 минути или докато се зачервят леко отгоре.


Оставете да се охладят и гарнирайте по желание.
Аз ги напръсках с разтопен натурален шоколад.
Това са супер лесни и експресни домашни бисквитки, много хрупкави и богати на вкус.
Приготвят се за 30 минути като включваме и времето за изпичане и ще получите 28 бр.
Да Ви е сладко!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК

сряда, 9 ноември 2016 г.

Морковен хумус

Морковен хумус





Необходими продукти:

300г. сварен нахут

4 големи моркова
3 скилидки чесън
сокът на 1 лимон
1/4 ч.л. кимион
сол
1 пълна супена лъжица с връх сусамов тахан
(ето и моята рецепта за домашен сусамов тахан ТУК)
3 с.л. зехтин
По желание можете да добавите и 50г .леко запечени на сух тиган орехови ядки.


Начин на приготвяне:

Обелете и нарежете морковите на еднакви резени.
Сварете ги в подсолена вода и след това ги отцедете и охладете добре.


В случай,че нямате сварен и стерилизиран (винаги си държа поне 2 буркана в шкафа), накиснете нахута от предната вечер и го сварете по същия начин както се вари зрял фасул, изплакнете го като оставите част от водата , в която се варил или съответно е бил стерилизиран за да разредите сместа до желаната от Вас гъстота.
Използвах за направата на морковения хумус Нутрибулет,защото трябва да се получи наистина гладка смес.
За целта поставих в голямата чаша на Нутрибулет ,нахута,зехтина, сварените моркови,скилидките чесън , подправките, сока от лимона и тахана ,използвах кръстатите остриета и миксирах точно за 6-7 секунди.
Получи се наистина гладка,хомогенна смес ,която изглеждаше неустоимо.
Ако прецените,че е много гъста сместа,поставете малко от водата на стерилизирания нахут или пък тази,в която сте го варили и отново миксирайте за не повече от 5 секунди.


 
 
 


Разбира се можете да подправите допълнително по Ваш вкус с повече чесън, сол или сок от лимон.
Това е невероятно вкусна и здравословна разядка , която можете да комбинирате с всякакви зеленчуци, а може да използвате и като пастет и да го добавите към сандвич.
Морковеният хумус е доста хранителен  и със сигурност няма да огладнеете и ще Ви зареди с много енергия.
Можете да го приложите и към здравословен хранителен режим или диета от типа на разделно хранене или 90-дневната диета (като не добавяте ядките) тъй като е съвместим с правилата на режимите.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК



понеделник, 7 ноември 2016 г.

Хлебни пръчици

Хлебни пръчици






Необходими продукти:

1 пакетче суха мая (7г.) (1/2 кубче прясна мая)

1 1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.л. сол
2 ч.л. захар
2 с.л. разтопено масло

3 1/2 ч.ч. брашно 

За намазване:

 1/4 ч.ч. разтопено масло
2 ч.л. градински подправки по избор (сухи) може да използвате и само пресован чесън или чесън на прах
1 ч.л. сол

чаената чаша ,която използвам за мерки е с вместимост 250 мл.



Начин на приготвяне:



От посочените съставки замесете средно меко тесто.
Поставете го в намазнена купа ,покрийте с прозрачно фолио или кърпа и поставете в затоплена фурна, разбира се можете да оставите и в отоплявана стая и отново ще втаса за отрицателно време.
Нужно е тестото да удвои обема си.
След като това се е случило ,прехвърлете тестото върху набрашнена повърхност и направете от него продълговато "руло ".


Разрежете на еднакви късчета (14 бр бяха моите) , от които започнете да правите дебели къси фитили (15 см) .
Можете да оформите като плетеница от 2 фитила,но трябва да ги изтъните повече.
Аз направих от двата вида.
Поставете ги в плоски тавички с по пласт хартия за печене, покрийте с кърпа и оставете да починат за около 20 минути.
Изпечете в предварително загрята на 180 градуса с вентилатор или 200 градуса без вентилатор фурна, като непосредствено преди печене намажете със зехтин за да не се образува твърда коричка.
След като са готови веднага след като ги извадите от фурната намажете с размекнатото масло с подправки и покрийте с кърпа.
Получават се изключително меки хлебни пръчици с мека и същевременно леко хрупкава ароматна коричка,които може да поднесете както с купичка топла супа, така и като добавка към разядка като част от предястие.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК








сряда, 26 октомври 2016 г.

Салата от печен пипер без заваряване

Салата от печен пипер без заваряване



Продукти:

12кг. пипер ( в суров вид), а можете да използвате и върхари
5 големи моркова
2 глави чесън
2 връзки целина


За маринатата:

3 бутилки оцет
4 ч.ч. захар
12г. натриев бензоат ( на 1 кг. пипер - 1 г. натриев бензоат)
1 ч.ч. сол
1 ч.ч. олио


Начин на приготвяне:

Почистете пипера от дръжките и семките.
Изпечете го и го поставете в удобен съд или найлонови торби за да се задуши и лесно да може да се обели.



В тенджера сложете оцета, олиото, захарта и солта и разбърквайте докато заври и се разтворят напълно захарта и солта.
След като това стане снемете от котлона и сложете натриевия бензоат.

Разбъркайте докато се разтвори и оставете да се охлади маринатата.

Нарежете морковите, целината и чесъна. 


От тях можете да сложите в количества по Ваше желание.
Обелете пипера и сложете в удобен съд, в който ще можете да залеете с маринатата и да отлежи .

Така редите ред печен и обелен пипер, ред моркови,чесън и целина и така докато свършат продуктите.



Загрейте маринатата и залейте салатата.
Разбъркайте добре да се разпредели равномерно, затворете с капак или стреч фолио и оставете да престои салатата 7-10 дни.
От натриевия бензоат се консервира салатата и няма нужда са се заварява.


Самата марината става съвсем леко кисела и леко сладни така,че като я поднасяте можете допълнително да я овкусите .
След като е престояла салатата в маринатата, прехвърлете в буркани и съхранявайте на хладно.

От тази доза излизат 10 буркана от 700мл..

Тази салатка я знам от леля ми, много е вкусна и идеално мезе към ракията, а и е подходящо допълнение към трапезата за Бъдни вечер.
Надявам се да Ви хареса!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!











понеделник, 24 октомври 2016 г.

Пилешко в азиатски стил с джинджифил и спагети от моркови

Пилешко в азиатски стил с джинджифил и спагети от моркови




Необходими продукти:


2 бр пилешки гърди
2 големи моркова
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
5 с.л. оризово олио (разбира се можете да ползвате и зехтин или обикновено слънчогледово)
джинджифил с големината около 3 см. (ако обичате сложете и повече,но внимавайте тъй като е с много остър вкус и аромат)
100 мл. соев сос 
3 средни на големина пиперки


сусам за поръсване


Начин на приготвяне:



Нарежете пилешкото месо на дълги ивички.
Трябва да са с еднаква дебелина за да се мариноват и сготвят едновременно.
Сложете ги в купа, пресовайте скилидките чесън, обелете от кората и настържете на много ситно ренде джинджифила и добавете 2 с.л. оризово олио и соевия сос като отделите 2 с.л. от него за зеленчуците.
Разбъркайте и оставете да се мариноват докато си приготвите зеленчуците.
Морковите направете на спагети с помощта на спиралайзер - моят избор да избегна въглехидратите, зелените пиперки почистете и нарежете по дължина на ивички , а главата лук на полумесеци.


В подходящ тиган уок или както в случая използвам слоуп тиган, сложете пилешкото и го запържете до получаване на кафяв загар от всички страни.
Тиганът задължително трябва да е много добре загрят за да се получи така наречото stir fry или сухо пържене,което е от една страна много бързо , а от друга супер здравословно.
Отделете в чиния вече готовото пилешко и в същия тиган добавете останалото оризово олио и след няколко секунди морковените спагети и останалите зеленчуци.
Подправете със соевия сос.


Разбърквайте непрекъснато,защото се готвят буквално за минути като задължително трябва да останат леко хрупкави .
Добавете и пилешкото като ако са се отцедили някакви сокове от него не трябва да се слага.
Разбъркайте още няколко пъти и поднесете веднага поръсени със сусам и ако обичате пикантно добавете лют сос Табаско.
Добър Апетит!







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...