четвъртък, 8 февруари 2024 г.

Перфектните картофени кюфтета

 Перфектните картофени кюфтета









Продукти:

1.5 кг или 6-7 картофа

70г кашкавал

150г. сирене

1 голямо яйце

Пресен лук - използвах 3 стръка,  но ако не обичате можете и да пропуснете

Ситно нарязан копър или магданоз ако обичате и предпочитате

Сол, черен пипер



За панировката:

2 големи яйца


Приготвяне:

Тези кюфтета се приготвят по малко по-различен начин, а той се състои в това, че се сваряват и чак на следващия ден се правят кюфтенцата. 

На следващия ден се обелват и се настъргват.

Добавят се настърганите кашкавал, сирене и яйце.

Размесват се добре и се добавят зеленийките и подправките.

Следващата спецификация е, че се оставя сместа за 2 часа в хладилник и едва след това се оформят на кюфтета, потапят се в разбитите яйца и се пържат в умерено сгорещена мазнина за да не загорят.

След като са готови се оставят да се отцедят от излишната мазнина върху кухненска хартия.

Тази рецепта я видях в една група,е която една жена я беше споделила преди време и просто си изчакваше реда за да ги приготвя.

Уникално вкусни стават и не се разпадат.


вторник, 6 февруари 2024 г.

Лимоново- чеснов маслен сос

 Лимоново-чеснов маслен сос






Продукти:

110мл. Сухо бяло вино

55 мл. Течна сметана за готвене

2 с.л. меко масло ( на стайна температура)

Сока на 1 лимон

2 скилидки чесън (пресовани)

1 малка глава лук шалот

1 с.л. нарязан на ситно копър

Сол и пипер на вкус




Приготвяне:


В малка касеролка се слага много малко зехтин и се задушава шалота и скилидките чесън.

След като се задушат се слага виното . Оставя се на средна температура за 4 минити докато се изпари част от виното и остане на 1/3 от първоначалното количество.

Издърпва се касеролата от котлона и се добавя маслото и след това сметаната  и връщаме на котлона.

Готвим докато започнат да се  образуват балончета.



Отново дърпане от котлона и добавяме лимоновия сок и копър.

Подправяне със сол и черен пипер на вкус.

Този сос е идеален за риба, скариди и морски дарове.
Аз си панирах филе от бяла риба и стана невероятна комбинация със сосчето, което задължително трябва да поднесете топло, заради маслото, което ще стегне и няма да е с никак приятна консистенция.
Добавих и гуакамоле, което съшо много си върви с  рибката.
Рецептата за него можете да видите ТУК



понеделник, 5 февруари 2024 г.

Гофрети

 Гофрети









Продукти:

250г. размекнато масло

1 ч.ч. захар

2 големи яйца

1 пакетче бакпулвер

2 ч.ч. брашно



Приготвяне:


Маслото се разбива със захарта до получаване на пухкав крем.

След това се добавят яйцата, брашното и бакпулвера.

В загрят гофретник се сипва от сместа и се пекат до златист цвят.

Поднасят се с парче масло, клонове сироп, течен шоколад или сладко по желание.

Тази вкусна рецепта я взех от сайта на лидъл и наистина е повече от сполучлива.

Получиха ми се 16 гофретки.


Разядка с авокадо

 Разядка с авокадо








Продукти:


1 голямо авокадо

4 твърдо сварени яйца

125г или 1 пакетче крема сирене

1 скилидка чесън

Сол

Черен пипер


Приготвяне: 

В блендер слагаме всички продукти и разбиваме до гладка консистенция.

Тази разядка е прекрасно допълнение за намазване на сандвичи, а също така и да се консумира самостоятелно в комбинация със зеленчуци нарязани на пръчици като морков или пипер.

Подходяща е и за кето режим като аз я съчетах в комбинация с кето хлебчета направени като сандвич, а рецептата за кето хлебчетата можете да видите ТУК






неделя, 14 януари 2024 г.

Пилешка супа с варена засройка

 Пилешка супа с варена застройка




Продукти:

500г пилешко бяло месо

1 морков

1 глава кромид лук

Фиде 

Сол, зърна черен пипер, няколко дафинови листа

Растителна мазнина

1 връзка пресен магданоз

1 лимон



За варената застройка:

400г. Кисело мляко

2 яйца

1 с.л. с връх брашно



Приготвяне:

В дълбока тенджерка слагаме растителната мазнина и задушаваме на ситно нарязания лук и настъргания морков.

След като са се задушили добре, добавяме пилешкото месо нарязано на малки късчета и разбъркваме докато побелеят от всички страни.

Добавяме 1.5 л вода и в тензух слагаме зърната черен пипер и да виновния лист и пускаме в супата за да си пуснат ароматите и вкусовете по време на варенето.

Варим на средна температура за около 30 минути или докато месото е напълно сварено като след като е готово махаме тензуха с подправките.

Отделно в касерола  или в друг удобен за вас съд разбиваме яйцата с киселото мляко и брашното и загряваме при  непрекъснато бъркане за да не се пресекат и сготвят.

След като се уеднаквят температурите добавяме от бульона  като отново бъркаме и цялата тази смес изсипваме в тенджерката със супата.

Накрая добавяме фидето и оставяме още 10 мин. на бавен огън.

Накрая поръчваме със ситно нарязан магданоз и сока от лимона.

Сол добавяме на вкус.

Обожавам супи от малка и съм правила и  правя всякакви, а всичките предложения за супички можете да видите ТУК



Това е една от най-вкусните супи, които някога съм правила и съм хапвала и препоръчвам да я опитате, а освен всичко друго е и много засищаща.



петък, 5 януари 2024 г.

Сметанови пилешки филенца

 Сметанови пилешки филенца




Продукти:

500г. пилешко филе

1 ч.л. пшенично нишесте

200г гъби

1 голям кромид лук

500мл. пълномаслена животинска сметана

120 г кашкавал

1/2 връзка магданоз

Растителна мазнина

Сол, черен пипер 

Сложих и 1 с.л.с връх от моята вегета, която има много зеленчуци и обогати уникално ястието


Приготвяне:

Нарязваме пилешки месо на еднакви късчета.

Посоляваме и подправяме с черния пипер и поръчваме с нишестето.

Хубаво разбъркване за да полепне нишестето по всяко късче и поставяме в тиган с малко мазнина.  

Запържваме до получаване на златист загар и отделяме в чиния.


В същата мазнина задушаване лукът и гъбите , след това добавяме сметаната и оставяме на покъкри на слаб огън за около 10 минути. След това добавих от домашната ми вегета, късчетата пилешко месо и настъргания кашкавал.

Отново оставяме да покъкри за още 10 минути добавяме ситно нарязани магданоз, разбъркваме и ястието е готово за сервиране.

Поднасяме върху картофено пюре.

Това ястие влиза в графа " експресни" рецепти, защото е готово за 30 минути.

Добър Апетит!



събота, 30 декември 2023 г.

Най-вкусната салата Снежанка

 Най-вкусната салата "Снежанка"


Всички знаем традиционната рецепта за салата "Снежанка", която е особено популярна през Коледно-Новогодишните празници и присъства на всяка трапеза.

Днес ще Ви представя моята по-обогатена версия на салата "Снежанка", която е малко по-различна, с много наситен вкус, прекрасна консистенция и уникално допълнение към предястие, а защо не и като гарнитура към различни печени меса.


 

Продукти:

2 кофички цедено мляко от 400г

2 пакетчета крема сирене от 125г

1 буркан кисели краставички

Сол

Копър

 пресована скилидка чесън

 смлени орехови ядки 


Приготвяне:

Аз лично всичко правя по бързата процедура тъй като не ми се губи време в кухнята, а и обикновено правя няколко неща затова съкращавам времето за рязане и разбъркване с помощта на чопър.

Слагам краставичките в него и ги наситнявам, след това ги слагам в гергир за около 15 минути да им се отцеди водата и да не ми разводни салатата.

След това в същия чопър слагам цеденото мляко, кремата сирене и пресованата скилидка чесън, но ако не обичате можете да я пропуснете и разбиваме до получаване на гладък крем.

Следва всичко да смесим в  купа и да гарнираме със ситно нарязан копър и смлени орехови ядки.

Надявам св моят вариант за салата Снежанка да ви хареса и да пожелаете да повторите отново рецептата.

Отнема точно 20 минути с отвеждането на краставичките.

Весело посрещане на новата 2024-та година и бъдете много здрави и щастливи!





вторник, 19 декември 2023 г.

Ароматни портокалови мъфини



 Ароматни портокалови мъфини



Продукти:

227 г. Меко масло

180г захар

2 яйца

Кората на 2 портокала

120г заквасена сметана

210г брашно

1 ч.л. бакпулвер

1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. сода за хляб

1/4 ч.ч. прясно изцеден портокалов сок



Приготвяне:

С помощта на миксер разбиваме на пухкав крем маслото със захарта докато придобие светъл цвят . Добавяме яйцата и кората на портокалите.

Следва да добавим сока от портокала. Отново разбиваме.

Отделно смесваме сухите съставки и добавяме към сместа.


Разбиваме  отново и разпределяме във формички за мъфини каквито предпочитате.

Аз лично напръсках със спрей с мазнина за всеки случай и печем на 180 градуса за 18 минути, но все пак следете, защото различните фурни са с различна мощност.

Печете без вентилатор, за да не се напукат при самото печене и при мен например отиват връхчета им на една страна и придобиват много грозна форма.



Можете да украсите по желание или просто да поръсите с пудра захар.

От тази смес се получават 20 броя.

Ухаят невероятно на масло и портокали и са изключително вкусни.

Давам 10 от 10 на тази рецепта.

Опитайте и няма да съжалявате.

рецептата съм взаимствала от ТУК



неделя, 3 декември 2023 г.

Фунийки с яйчен крем

 Фунийки с яйчен крем




Продукти:

2 яйца

1 ч.ч. кисело мляко

1 ч.л. сода за хляб

1/2 ч.ч. олио

1 1/2 ч.ч. захар

Около 700г. брашно












Приготвяне:


В купа поставете киселото мляко и добавете содата за хляб. Оставете за малко да шупне млякото и добавете яйцата. Разбийте добре с миксер и добавете захарта и олиото. Отново разбийте добре до получаване на хомогенна смес.

След това започнете да добавяте на части брашното докато получите меко, не-лепкаво тесто .

Аз правя следното като цялото количество тесто разделям на две части и разстилам на пласт с дебелина 1 см.

Режа на ленти и увиват всяка лента около формичката за фунийки.


Поставяме в тавичка с пласт хартия за печене и подреждаме като гледаме да има достатъчно място между тях за не се слепят.

Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 12-14 минути или докато получат фунийките златист загар  отгоре и отдолу.

След като да готови оставяме да се охладят, отстраняваме металната формичка и пълним фунийките с яйчен крем или крем по избор.

Моята рецепта за яйчен крем е ТУК.

След като напълним с крем овалваме в смлени орехи за да се получи като капаче.

От една доза при мен излизат 27 броя фунийки.

Да ви е сладко! 


сряда, 29 ноември 2023 г.

Слепени снежни масленки

 Слепени снежни масленки






Продукти:

240г. свинска мас

2 яйца

250г захар

кората на 1 лимон

сока на 1/2 лимон

580г брашно


сладко по избор за слепване

кокосови стърготини за овалване

пудра захар за поръсване





Приготвяне:

Свинската мас се разбива със захарта и яйцата.

Добавят се сока и кората на лимона и накрая брашното.
Замесва се меко тесто и се разделя на една кви топчета.
Редят се в тава като преди да се сложат във фурната се притискат леко с вилица за да стане шарка.


Пекат се в предварително загрята на 180 градуса фурна като внимавайте да не изгорите масленките, защото стават твърди и неприятни за похапване.
Идеални са леко като се зачервят в долната страна.
Оставят се да се охладят на решетка, а след това се слепват със сладко по избор.
Овалват се в кокосови стърготини и се поръсват с пудра захар.

Забележка: Ако не желаете да използвате свинска мас можете да замените с масло.

Всички предложения за дребни сладки можете да намерите ТУК


Салата "Коледен венец"

Салата "Коледен венец "





Необходими продукти:


350г. сварено пилешко филе

150г твърд кашкавал

4 твърдо сварени яйца

3-4 сварени картофа

3 кисели краставички

4-5 чери домати

1 връзка копър

300г майонеза



Начин на Приготвяне:

Пилешкото филе се сварява и се накъсва на  дребни парчета.
Картофите се настъргват на едро ренде.
Използваме чиния, която ще бъде за самата салата, поставяме ринг, от тавичка на торта с падащо дъно, а в средата слагаме чаша като така ще постигнем желаната от нас форма на венец.
Първия пласт слагаме с картофи, като много добре притискаме.


Втория пласт редим с пилешкото месо.
Сега следва пласт майонеза, която можем да направим и сами. Моята рецепта е тази.
Нужно е наистина добре да притискаме пластовете за да не се получат кухини с въздух и като махнем формата салатата да се разпадне.
Краставичките е хубаво след като сте ги наситнили да ги оставите да се изцедят от излишната вода и след това слагаме пласт от тях в салатата.
Отново слагаме пласт майонеза и накрая настъргваме кашкавала и яйцата.
Съветвам майонезата да си я овкусите със сол и черен пипер, тъй като салатата става леко безсолна.
Оставяме да стегне за час и след това махаме подвижните стени и чашата и украсяваме с копър и чери домати.
Пилешкото месо може да замените с колбас по избор.
Тази прекрасна салатка може да стане част от Вашата Коледна и Новогодишна трапеза като е толкова лесна и вкусна и с достъпни продукти.
Още рецепти за празничната трапеза можете да откриете ТУК.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...