Хляб изпечен в йенски съд
Хляба изпечен в йенски съд е изключително вкусен , става тип селски като тези от онези от едно време, които бяха с хубава хрупкава коричка и много мека вътрешност.
Подходящ е както да се напълни с нещо например ако си приготвяте Разложка бохча , така и да си го нарежете, но най-вкусен е направо начупен поръсен с шарена сол.
Продукти:
300мл. топла вода
1 пакетче суха мая или 15г. прясна мая за хляб
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
3 ч.ч. с вместимост 250 мл. брашно
3 с.л. олио
Приготвяне:
От горепосочените продукти омесете тесто,което е средно меко и задължително не трябва да лепне.
Поставете го в купа намазана с мазнина, намажете го отгоре също с мазнина и го покрийте с кърпа.
Така оставете да си почине на топло докато удвои обема си.
Йенския съд намажете хубаво с мазнина и внимателно преместете втасалото тесто в него.
Не го мачкайте за да не излезе въздуха при втасването.
Сложете капака и поставете в студена фурна.
Включете на 200 градуса .
Наблюдавайте хляба и като видите ,че придобива тъмнокафяв цвят махнете капака и намалете градусите на 180.
Печете още 10 минути.
Извадете хлебчето и го поставете върху решетка да се охлади.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК