Най-търсени за последните 7 дни
Разложка бохча
След като преди доста месеци имаше "бохча" вълна и всички се втурнаха да я приготвят изглежда,че само аз не се впечатлих от нея и реших да я оставя за по-нататък да я изпробвам.
Е този ден настъпи и съжалявам,че не съм я пробвала,а в комбинация с домашно изпечен хляб ,вкуса е неустоим.
Разрових се за оригиналната рецепта за разложката бохча,която бяха представили в предаването на Иван Манчев и интересно я намерих само в един форум.
Необходими продукти:
1 свински джолан (можете да използвате и пилешко,но няма да е автентична рецептата)
1 тивичка
по една червена и зелена капия
1 глава лук
1 морков
1/2 патладжан
5 бр. печурки
сол,черен пипер,чубрица,магданоз
100 мл. от бульона,в който се е варил джолана
100 мл. бяло вино
3 с.л. заквасена сметана
3 кисели краставички
1 кръгло хлебче (пекох го в йенски съд ,а рецептата можете да видите ТУК)
150г. кашкавал.
Начин на приготвяне:
Сложете свинския джолан да се свари заедно с няколко зърна черен пипер и малко сол.
(Аз ползвах пилешко месо от бутчета)
През това време нарежете зеленчуците ако желаете на ситно,ако желаете и по дължина ,важното е да са с еднакви големина и дебелина за да се сготвят за едно и също време.
В плитката тенджера ги сложих да се задушат в малко мазнина и като омекнат се прибавя накъсаното месо от джолана.
Сложете заквасената сметана,бульона и виното.
Разбъркайте и прибавете и нарязаните на кръгчета краставички.
Подправете.
Оставете да къкри за 15 минути и отстранете от огъня.
Поставете хлебчето в кръгла тавичка.
Отрежете върха на кръглото хлебче като капаче и премахнете меката й част (средата).
Сложете зеленчуците и месото вътре и настържете отгоре кашкавала.
Запечете във фурната на 180 градуса за 15-20 минути или до получаване на златиста коричка от кашкавала.
Поднесете топло и разрежете както се реже торта, но ако бързате да сервирате топло леко се разтича (у дома нямахме търпение).
Добър Апетит!
Ако използвате рецепта от този блог моля посочете активен линк към рецептата!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Пилешко фрикасе с кисело мляко
Необходими продукти:
2 пилешки цели бутчета
около 800мл. пилешки бульон ( в който се е варило пилето)
1/2 кофичка кисело мляко - 200г.
2 жълтъка
100г. краве масло
2 с.л. брашно (ако искате по-гъсто сложете повече)
2 скилидки чесън
черен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Сварете пилешкото месо в около литър вода.
Като е готово,го извадете,отцедете го и го накъсайте на дребно.
Прецедете бульона.
В подходящ съд на умерена температура, разтопете маслото и задушете за кратко чесъна наситнен или пресован ,след това добавете брашното.
Разбийте млякото с жълтъците и добавете малко от топлия пилешки бульон.
С енергично бъркане го добавете към маслото и брашното.
След като започне да се сгъстява прибавете и останалия бульон.
Оставете на умерена температура да къкри за около 20 мин. като трябва да се получи средно гъст,гладък сос.
Прибавете пилешкото и подправете със сол и черен пипер.
Добър Апетит!
Ако използвате рецепта от този блог моля посочете активен линк към рецептата!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Печени кестени
Есенно -зимния период си носи своите типично сезонни храни и една от тях са кестените.
Признавам си имах няколко неуспешни опита с тях ,а така ги обичам.
Имат прекрасен сладникав вкус,почти никакъв аромат , а може да се приготвят по най-различни начини като плънка с кестени за различни птици или пък да служат като основа за десерти.
Аз ги опитах за първи път в Германия ,а тогава тук на нашия пазар не ги разпространяваха така както сега и бяха непознат за мен продукт и веднага щом започнаха да ги предлагат по веригите магазини започнах да си купувам.
Начинът за приготвянето им е прост като единствено Ви трябват кестени,а количеството зависи от това какво ще правите затова не уточнявам точен грамаж.
Аз исках единствено печени и затова използвах 500г. от тях.
Измийте ги добре ,а след това идва досадната и трудоемка част да се прережат с остър нож по цялата ширина ,защото под твърдата им повърхност има ципа,която не позволява да се сготвят за кратко време.
Като ги прерязвате ще чуете едно "пук",което означава,че ципата е достигната и прерязана.
Сложете ги в съд с вода и щом заврят ги оставете на умерен огън за 15 минути.
Разбира се това го правим с цел да се обработят по-бързо,но можете и да ги метнете директно във фурната ,но ще Ви отнеме доста повече време,а целта ни са вкусните и бързи ястия все пак.
След като са врели 15 минути, отцедете ги и ги сложете в тавичка,а след това в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Когато са изпечени започва да ухае на печени ядки и безпроблемно ще познаете кога са готови.
Аз ги пекох 30 минути.
Оставете ги да се охладят и след това ги обелете като отстраните твърдата им обвивка.
Както вече споменах можете да си ги хапвате така или да ги добавите към някое ястие или десерт.
Това зависи изцяло от Вас!
Добър Апетит!
Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Солен кекс с майонеза
Необходими продукти:
200г. майонеза ( аз си направих домашна,а рецептата можете да видите ТУК)
200г. шунка
100г. кашкавал
3 яйца
1 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
ситно нарязан магданоз
1 стрък зелен лук
Начин на приготвяне:
Настържете кашкавала,а шунката нарежете на кубчета, магданоза и зеления лук наситняваме.
Смесете всички останали съставки до получаване на гъсто,лепкаво тесто.
Прехвърлете го в тавичка,която предварително сте намазнили и набрашнили, ако не Ви е с незалепващо покритие,хубаво разпределете сместа равномерно и печете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30-35 минути до суха клечка.
Охладете и поднесете
Добър Апетит!
Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Хляб на балончета с кашкавал и подправки
Необходими продукти:
1 1/3 ч.ч. прясно мляко със стайна температура
1 ч.ч. настърган кашкавал
1 яйце
2 с.л. олио
1 с.л. захар
2 ч.л. сол
4 ч.ч. пресят брашно
2 ч.л. суха мая (10г) / 1/2 кубче прясна мая
4 с.л. разтопено масло
1 ч.л. чубрица
1/3 ч.ч. магданоз
Начин на приготвяне:
Замесваме тестото в машината за хляб като слагаме млякото,яйцето,брашното,олиото,захарта,солта и маята и пускаме на програма "тесто"
10 минути преди да спре цъкъла на месене слагаме и кашкавала.
* Ако нямате машина за хляб без проблем ще можете да си направите и тестото на ръка,просто трябва да се спазят последователността на слагането на продуктите и разбира се втасването и резултата ще е перфектен!
След като програмата свърши ,изваждаме вече втасалото тесто и разделяме на 56 равни части като разделяме тестото първо на 4 после още на 4 всяка част и т.н.
Смесваме маслото с магданоза и чубрицата,овалаваме всяко топче в тях и редим в тавичка с диаметър 22 см. (аз нямах такава и ползвах с 25 см.,но пак стана хубав и висок хляба) на един ред, а след това започваме втория като не слагаме топче тесто над друго,а гледаме да е между тези от първия,за да могат като втасат да се слеят.
Оставяме да втасат за около 45-60 мин. или докато удвоят обема си.
Печем в предварително загрята на 190 градуса фурна за 30-35 минути.
След като се изпече оставяме да се охлади на решетка и поднасяме!
Добър Апетит!
Източник http://www.tanitaang.com/2008/10/blog-post_02.html
Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Захаросан джинджифил
Да си призная не съм любител на джинджифила и неговия вкус като цяло,но тъй като е мощен антиоксидант и много полезен го прибавям към прясно изцедени сокове и разбира се в сладкиши. Особено много обичам джинджифиловите сладки,които приготвям за Коледа.
Наскоро попаднах съвсем случайно на рецепта за захоросан джинджифил и просто нямаше как да не я опитам ,а и все пак наближават най-хубавите празници в годината (поне за мен) и ще мога да го добавям в този му вид към всякакви десерти.
Ето и какво Ви е необходимо:
1 корен джинджифил (около 250г)
1/4 ч.ч. вода
1/2 ч.ч. захар
още допълнително 2 ч.ч. вода
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
С помощта на белачка премахнете "кожата" му като можете да я залеете с вода и да си направите джинджифилов чай от нея.
Нарежете корена на тънки кръгчета, сложете ги в подходящ съд и ги залейте с 2 ч.ч. вода.
Оставете да ври на умерена температура за 10 мин.
Прецедете като може да си направите от водата ,в която се е варил джинджифила мед и лимон и да си направите чай.
Върнете отново в съда и го посипете с 1/2 ч.ч. захар и 1 /4 ч.ч. вода.
Разбъркайте и оставете да ври за 20 минути отново на умерена температура.
Трябва да се получи гъст захарен сироп.
В тавичка сложете пласт хартия за печене,посипете захар и сложете кръгчетата джинджифил като леко ги отцедите,а след това отново ги посипете със захарта за да са "захаросани" отвсякъде.
Оставете да изсъхнат и можете да ги консумирате така или да ги прибавяте към десерти.
Имат много приятен лютиво-сладък вкус.
Да Ви е сладко!
източник на рецептата ТУК
Ако използвате рецепта от този блог моля давайте активен линк към него!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!