петък, 13 януари 2017 г.

Оригиналният сос за дюнери

Оригиналният сос за дюнери




Близо до вкъщи във Варна има една дюнерджийница където правят наистина божествени дюнери.
На всеки,който обича тази храна му се е случвало да попадне на дюнери,които изобщо не стават и има огромна разлика,но разликата е в човека,който ги прави,който подбира продуктите и ги съчетава т.е. от дюнерджията.
И такааа обаче както казах до нас правят страхотни дюнери,а сосът - просто нямам думи невероятен.
Започнах да гадая веднъж купих ,втори път и заприказвахме се и измъкнах тайната съставка ей така в непринуден разговор без да съм показвала,че точно това ме интересува.
Истината е, че всички пазят в тайна съставките на най-вървежните им ястия ,но като ценител на домашната храна ,където и да отида се стремя да разбера какво има в ястието, което ми е харесало и винаги ама винаги намирам начин да получа тази информация.
И така тайната съставка е картофено пюре - ей това е.
Естествено малко предубедено тръгнах към приготвянето на соса ,но като го направих просто беше 1:1 с този в дюнерджийницата. Не можете да си представите колко се зарадвах и в каква еуфория изпаднах.
Направете го задължително и няма да съжалявате като вече го правя като добавка на печени меса или на пържени картофки.





Ето и съставките:


250г. майонеза (разбира се домашна си приготвих рецептата ТУК)
250г. гъсто кисело мляко с висок процент масленост
3 с.л. с връх картофено пюре ,но не на прах,а на люспи
(можете да замените с един голям сварен пасиран картоф)
5 скилидки чесън (според вкуса си сложете чесън)
сол на вкус




Приготвяне:

Сложете в блендер или чопър всички съставки като пояснявам,че ако не искате да усещате едри частици чесън го пресовайте.



Разбийте докато всички съставки се споят и приберете за 30 минутки в хладилник.
Нужно е да престои соса за да може картофеното пюре да поеме от соса и така да го сгъсти както съм показала на снимката за да добиете представа за консистенцията.
Прибавете го и гарнирайте с него каквото решите , а аз гарантирам,че ще Ви хареса на 200%.
Често приготвям домашни дюнери с домашно приготвени плоски питки (вижте ТУК) и Ви съветвам и Вие да го правите ,защото така знаете на 100% какво сте сложили и как сте го приготвили,а и в домашните дюнери можете да сложите вскякави комбинации от меса и съставки,които обичате.

Добър Апетит!




20 коментара:

Любка Гечева каза...

Страхотно предложение, и аз обичам да си измъквам рецепти :) но ако измъкнеш и подправките за месото направо ще е супер! Всеки път като минавам покрай дюнерите ми мирише много вкусно, слагам аз какви ли не подправки и взехъ доста да се доближавам ама е друго не съм постигнала 1:1 аромата. Ще чакам може и това да разбереш :) Лека вечер!

Elena Dimitrova каза...

Ще видя какво мога да направя :)

Unknown каза...

За мариноване на пилешкото филе: накисваш го в смес от вода, няколко лъжици оцет, малко бяло вино и следните подправки: щипка индийско орехче, няколко семенца карамфил 5-6 примерно, щипка чер пипер, няколко щипки кимион, няколко щипки канела.
Маринова се за 3-4 часа, после го печеш във фурната под фолио, като му добавиш малко сол, олио и соев сос. Като е почти готово, го накълцваш на ситно, както си е в тавата, доливаш му маринатата и го връщаш във фурната вече без фолиото и печеш до пълно извиране на течностите. После има уникален вкус това месо!
Рцептата намерих преди време в един форум, много е добра!

Unknown каза...

az sam rabitila vav diunerdjinica za sosa slagahme 1maioneza 1kofichka kiselo mlqko malko cheren i bql piper kari chesan na prah i sol na fkus a za mesoto si spomnqm che go slagaha vav nqkva marina cqla nosht stoeshe vav hladilnika i na sutrinta go vadeha no e si spomnqm����

Мина Вайс каза...

А във Верона забраниха дюнерджийниците, угроза за автентичната италианска храна, а г-жа Димитрова се захласва!

Мина Вайс каза...

Ха! И коментарът ми ще бъде показан след одобрение!

Elena Dimitrova каза...

Да, г-жо Вайс след одобрение за да мога да ги чета иначе не ми идват известия и при запитване не виждам за да отговарян.
Във Верона не знам как е и защо да се захласвам не можах да разбера ,това е просто сос към храна ,която е известна в цял свят, Ваш избор е да ядете или не , на виждам смисъла на коментара Ви!

Unknown каза...

Сос е супер. Минке, ти явно не одобряваш това което се опитват да правят хората тук! Я най-добре си стой във Верона и си яжте там спагетите и макараоните! На нас оставете дюнерите и шкембето!

Анонимен каза...

Каква марка картофено пюре ползваш,което е на люспи Ели ?

Elena Dimitrova каза...

Кауфландското т.е. с марката на Кауфланд ,но ще стане и с такова на прах пробвах вече

Unknown каза...

Благодаря много за рецептата на соса,аз също обожавам този сос за дюнери,ще се пробва задължително.

Valerkata каза...

Разбира се.Самото присъствие на картофа дава онази текстура, която като попадне на небцето се разтапя и дава онова усещане за наслада.Аз добавям и малко киселина от лимон или лайм, както и малко кориандър, които дават една приятна свежест и правят вкуса от всяка хапка завършен.

Анонимен каза...

На времето (когато се появиха първите дюнери)една жена ми сподели, че в рецептата влиза и нахут.

Пламен каза...

А да питам с какво пръскат под питката като я затоплят ?

Пламен каза...

А да питам с какво пръскат под питката като я затоплят ?

Ivp каза...

В олио, доматено пюре, оцет и малко вода пържат питката.

А за соса, мисля слагат и тахан освен по-горе изброените съставки.
Обаче има и още някаква подправка, която ако някой знае да сподели.
Аладин соса е кисел, но няма вкус на лимон или оцет и в същото време има някакъв аромат.

Моля, ако някой знае да сподели.

Йоан каза...

За пръскането на питката ми казаха оцет и олио но замълчакаха какъв оцет, аз пробвах със светъл но не стана, може и да съм объркал пропорцията аз слагам по доста оцет обиквено.

Анонимен каза...

Преди време бях попаднала в някакъв форум на рецепта за соса, където си спомням че слагаха пасирани пържени картофи, но изпържени само до омекване, така че явно картофите са тайната. Благодаря за рецептата, ще го направя.

Анонимен каза...

Аз го приготвям по същата рецепта, но добавям и малко сок от портокал.

Анонимен каза...

Аз слагам лимонов сок много по хубаво е

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...