Казанлъшки понички
Необходими продукти: 500мл. прясно мляко, 400г. брашно, 1 голямо яйце, 5 с.л. захар (използвах кафява за по-здравословно), 1/2 кубче прясна мая за хляб, щипка сол
Начин на приготвяне: Затопляме млякото и в чаша с част от него слагаме малко захар и разтваряме маята докато шупне. След това я прибавяме в купа към останалото мляко, добавяме яйцето,разбъркваме добре на гладка смес, добавяме и захарта и щипката сол и след това с постоянно бъркане на части прибавяме брашното. Получава се нещо като кексово тесто, но ако видите, че се сгъстява разредете с мляко. Разбира се млякото можете да замените и с вода.
Снабдих се с този иструмент за понички и ако е гъсто не минава през шприца или се сплесква и пада в мазнината безформено.
Тестото става меко и сладко на вкус бих казала доста приятно.
В силно сгорещената мазнина се изсипва от тестото и се пържат поничките до златисто.
По желание се поръсват след като се охладят с пудра захар.
Необходими продукти: 500мл. прясно мляко, 400г. брашно, 1 голямо яйце, 5 с.л. захар (използвах кафява за по-здравословно), 1/2 кубче прясна мая за хляб, щипка сол
Снабдих се с този иструмент за понички и ако е гъсто не минава през шприца или се сплесква и пада в мазнината безформено.
Тестото става меко и сладко на вкус бих казала доста приятно.
В силно сгорещената мазнина се изсипва от тестото и се пържат поничките до златисто.
По желание се поръсват след като се охладят с пудра захар.