Домашен течен шоколад
Необходими съставки:
250г. сухо мляко
4 с.л. натурално какао
1 пакетче ванилия
1 ч.ч. захар
250г. вода
125г. краве масло
по желание може да добавите и натрошени лешници за по-богат вкус
Начин на приготвяне:
В тенджерка или друг подходящ съд сложете водата и захарта и бъркайте докато се разтвори на умерена температура без да завират.
Прибавете кравето масло и бъркайте докато се разтвори.
Отделно смесете млякото,какаото и ванилията и смлените лешници (ако сложите) .
Разбъркайте добре.
Използвах моя Нутрибулет за миксирането тъй като със сигурност ако не се разбие добре ,шоколада става на бучици.
Поставих в голямата чаша на Нутрибулет охладената смес от добре разтворените захар, масло и водата и към нея добавих какаото,лешниците и сухото мляко.
Разбих с приставката с кръстатите остриета тъй като става изключително фина и гладка смес и разбира се за секунди.
Поставих в голямата чаша на Нутрибулет охладената смес от добре разтворените захар, масло и водата и към нея добавих какаото,лешниците и сухото мляко.
Разбих с приставката с кръстатите остриета тъй като става изключително фина и гладка смес и разбира се за секунди.
Разсипете в подходящи купички или бурканчета и сложете в хладилник да стегне за няколко часа.
Получава се невероятен на вкус шоколад без химии и други вредни съставки и наистина си заслужава да го направите, а и отнема само 10 минути.
С този прекрасен шоколад слепих меденки и комбинацията беше невероятна!
С този прекрасен шоколад слепих меденки и комбинацията беше невероятна!
Да Ви е сладко!
източник на рецептата ТУК
Ако използвате рецепта от този блог моля посочете активен линк към рецептата!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
18 коментара:
А какво сухо мляко и откъде купихте? Като деца си правихме много често, но имаше едни големи пакети, обичахме и само него да си хапваме :) А сега са едни малки разфасовки...
Сухото мляко го купувам от кауфланд има разфасовки от по 250 и 500г. с 1,5% масленост е в една сребърна опаковка със син етикет
А какво количество се получава от тези съставки?
Около 450г. но не мога да кажа със сигурност тъй като веднага разсипах освен в буркана и в 2 чашки
количеството не е ли равенството от вложените продукти ;)
Течните съставки към сухите с миксер?Или обратно?
Течните на тънка струйка към сухите и разбивате с миксер за по-добра гладкост иначе става на топчета и няма как да се оправи дори и да използвате пасатор пак си остават това от опит го казвам
Става ли много течно в началото.Аз нямах проблем с бъркането всичко стана от веднъж.Освен ако водата не ми е в повече.
Гъста течна консистенция се получава
Течен шоколад = лешников тахан + мед + сурово какао на прах.
Здравейте, а какво масло използвахте, защото моя стана, на вид и консистенция го докарва, но страшно много дъха на масло. Сложих едно пакетче на „Родопея” 125гр
Използвам само и единствено немското масло ,което му дават рекламата с краварката. Не се сещам името му
Колко вода се слага?
Пиши си - 250г.
Здравейте! Пробвах рецептата..........но някак шоколада ми стана солен, сладък, но солен накрая в устата?? Защо така според вас?
Здравейте, солен... странно наистина не ми се е случвало
Солен може да е от маслото. В някои масла добавят сол.
Соленият вкус може да е от маслото, но твърде е възможно и да е от захарта, колкото и странно да звучи. Купувала съм захар,, примесена със сол вероятно, защото всичко, в което я слагах ставаше и солено. И един съвет, понеже съм правила едно време много често този шоколад, та се е стигало и до гранули, проблемът е разрешим като се прекара цялата смес през цедка и се трие с лъжица, трудоемко, но с ефект. И пак от опит - по-добър резултат се получава, ако сместа се бърка не с обикновените приставки на миксера, а с тези с ножовете, иначе казано - пасатор. Успех!
Публикуване на коментар