Как да си приготвим истински пилешки бульон у дома?
Продукти:
1 кг. пилешки дреболии и кости
Може да използвате и само кости или ако сте порционирали сурово цяло пиле ,аз в случая използвах пилешки фенери,евтини са , а и има месо по тях точно за една супа разбира се ако не държите да е месото от филе.
5 големи скилидки чесън или 1 малка глава
Целина използвах 1/4 от средно голяма глава
1 голяма глава кромид лук
3 големи моркова
5 листа дафинов лист
Зърна черен пипер
Няколко клонки мащерка
4л. Вода
Приготвяне:
Държа да подчертая ,че се престраших и си разопаковах купената от преди година тенджера под налягане и от страх до сега не бях я ползвала и го приготвих в нея.
Чух какви ли не страшни кулинарни издънки с нейно участие като "украсяване" на стените или тавана на кухнята поради това ,че е изгърмяла или че капака е изхвръкнал ,но пък и чух,че много вкусни ставали гозбите в нея и за много малко време.
Реших се и не съжалявам като определено вече е в шкафа ми с тенджери и ще си я използвам често.
За щастие приготвянето на бульона в тенджерата под налягане мина гладко при мен.
Реших се и не съжалявам като определено вече е в шкафа ми с тенджери и ще си я използвам често.
За щастие приготвянето на бульона в тенджерата под налягане мина гладко при мен.
Та поставих всички нарязани на едро зелвнчуци като дори чесъна го бях смачкала само с ножа без да го беля,а самите фенери ги бях извадила от фризера непосредствено преди да затворя тенджерата.
Залях с водата и затворих капака и така за 25 минути в тенджерата под налягане,които ми се сториха като поне час заради страха ми да не гръмне примерно се получи един невероятен бульон с наситен вкус ,на който добавих след прецеждането през марля само сол и сока на 1 лимон.
Не мога да Ви опиша вкуса ,който имаше един такъв естествен и ... съвършен, а цветът му стана наситено жълт.
Съветвам Ви ако не сте използвали домашно приготвен и изобщо ако не сте приготвяли,да си приготвите,защото наистина си заслужава.
Аз лично си го слагам в еднолитрови бутилки от минерална вода и го замразявам и по този начин винаги имам под ръка страхотен естествен бульон без да се налага да използвам такъв на прахчета,който съдържа цялата менделеева таблица.
Опитайте и се надявам да Ви хареса поне на половина ,колкото на нас!