Захващане на квас
Съставки:
Чиста суха купа или буркан
2 с.л. с връх пълнозърнесто брашно
Около 100мл. топла вода ,но не гореща
Тензух и ластик
Приготвяне:
В купата или буркана сложете брашното и като бъркате непрекъснато добавете водата.
Търсим консистенцията на кексовото тесто.
Някои използват отвари,дестилирани води,изворни води и т.н.,но аз го приготвих именно с чешмяна вода.
От година се мъча да захвана по рецепти по грамажи не става и не става до сега.
Също така пише,че не трябвало да се бърка с метален предмет ,а аз именно с вилица разбивах и пак стана.
Сложете върху купата или буркана тензух и захванете с ластика за да не се размести и напраши кваса.
Поставете в отопляема стая, моята кухня е с около 20 градуса постоянна температура и ми се получи иначе се бави самото събуждане на бактериите и ще са Ви необходими повече дни.
Още на следващия ден се бяха образували мехурчета
ДЕН 2 |
и следва второто захранване ,който отново направих с 2 с.л. пълнозърнесто брашно и топла вода,отново бъркате и се стремите консистенцията да е гъста.
Ако прекалено много "бухне" живият квас преди поредното захранване изхвърлете половината му количество.
Квасът е готов за ползване на 4-тия ден.
ДЕН 4 |
От него се взема 150-200г. колкото Ви е необходим за рецептата,която ще изпълнявате и отново захранвате,а ако искате да го "приспите" го поставете в хладилник и ще спре процеса на шупване.Така ще имате под ръка и винаги можете да го съживите като поставите на стайна температура и го захраните.
По този начин можете да го поддържате с години!