Кисели краставички със смокинов лист без заваряване и без консерванти
Киселите краставички у дома от както се помня се правят именно по този начин със смокинов лист без заваряване.
Изключително са вкусни, остават хрупкави и просто няма как да не Ви харесат.
Необходими са Ви:
около 3 кг. корнишони за 3 литров буркан
6 бр.смокинови листа
3 с.л. морска сол
вода около литър
Приготвяме ..
... като поставим в леген или кофа краставичките за една нощ - баба ми така правеше като казваше,че през това време ако има някоя развалена тя ще си проличи и ще можем лесно да я изхвърлим в противен случай ако е в буркана, т.е. веднага сложим за консервиране, ще развали и здравите краставички и пълним с вода.
Също така, ако краставичките са били прекалено много торени ще се разградят и ще станат на каша.
Слагаме на дъното на 3 литров буркан 2 големи смокинови листа , разбира се добре измити, след това подреждаме много плътно краставичките до средата на буркана.
Отново слагаме два листа от смокиня и подреждаме отново много плътно краставичките.
Завършваме с два смокинови листа и 3 с.л. с връх морска сол.
Наливаме вода като за 3 литровия буркан няма да е повече от литър и слагаме на слънчево място за 3 дни или докато си променят цвета.
От време на време можете да разкращате буркана,за да се "разсее" солта.
Ще забележите,че водата става мътна и започва да шупти ,но това да не ви притеснява.
След тези три дни преместете на хладно за 10 дни.
Смокиновите листа консервират и няма по никакъв начин на ви се развалят.
Ако използвате компотен буркан с винт който е с вместимост 0.750 мл. или тип омния от литър слагате отдолу един лист нареждате много плътно краставичките и отгоре още един смокинов лист и добавяте 1 с.л. с връх морска сол.
Забележка: Тази година имах пресен копър цветове и реших да поставя в буркана и да видя ще добави ли някакъв вкус ,но беше безрезултатно и изобщо не се усети така,че всички,което не е смокинов лист специално за тези краставички е излишно.
Когато станат достатъчно кисели ги пресечете като на един 3 л. буркан напълнен плътно добавите 1/2 ч.л. натриев бензоат или 4 бр. стрити на прах аспирина.
Съхранявайте на хладно или най-добре в мазе и ще имате от тези краставички дълго време.
Опитайте и се надявам да Ви харесат!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК