Бърза печена лютеница
В края на летния
сезон с #BILLAБългария искаме да ви представим поредната бърза, лесна и
невероятно вкусна рецепта за лютеница, която се пече, а не се вари и сгъстява
безкрайно.
Изцяло е приготвена
от натурални съставки без химии и консерванти и със зеленчуци отгледани по
програма за намаляване на пестицидите от #BILLAГрадини и от български
производители. А вкусът е несравним.
#BILLAГрадини
#discoverfoodquality #търсикачественатахрана
Необходими са ви:
3 кг. червена капия
2 кг. Домати
2 средни на големина глави лук
1 голяма глава чесън или 2 по-малки
1 кг. Патладжан
500г. Моркови
1 ч.ч. оцет
3 с.л. сол
1 ч.ч. захар
1 1/2 ч.ч. олио
1 пакетче смлян кимион
1 връзка магданоз
* Чашата, която използвах за мерене на течните съставки е с вместимост 200мл.
Приготвяме като:
Нарязваме всички продукти на ситно и ги поставяме в удобна за печене тава.
*По този начин ги наситнявам в кухненски робот.
Разбъркваме, затваряме отгоре с алуминиево фолио тавата и я слагаме в предварително
загрята фурна на 250 градуса за точно 2 часа.
От време на време е хубаво да разбъркваме и наблюдаваме сместа за лютеницата.
След като минат двата часа, премахваме фолиото и печем още около час или до достигане на
желаната гъстота.
За да си приготвим наистина хубава зимнина, са ни необходими и качествени продукти,
разбира се, моите пиперки и домати са доставени директно от #BILLAГрадини.
Както ви запознах в предишни публикации, те са отгледани по програма за намаляване на
пестицидите и от български производители, а пиперките и доматите бяха толкова месести и
със сладък вкус, че нямаше нужда от допълнително време за сгъстяване на сместа, също така и
намалих и захарта за самата доза като сложих 1/2 ч.ч. захар, а не цяла.
Докато е още гореща, пасираме сместа и пълним в бурканчета с винтови капачки, обръщаме и
оставяме така, докато напълно изстинат.
От собствената топлина на сместа капачките дръпват и се вакуумират.
Бързо, лесно и вкусно си приготвихме една доза вкусна домашна лютеница, която е с напълно
натурални съставки, без консерванти и химии, с невероятен вкус и аромат.