Шоколадов фъч
Необходими съставки за блата:
3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. смлени орехови ядки (може и без тях,но ако разполагате с такива не ги пропускайте вкусът на блата става уникален)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. натурално неподсладено какао
125г. меко краве масло
За глазурата:
125 г. меко масло
3 с.л. захар
3 с.л. какао (отново натурално използвах,защото цвета му става много тъмен и наситен)
1/2 ч.ч. прясно мляко / вода
мярката за чаша е стандартна от 250 мл.
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата със захарта до получаване на светъл крем .
Прибавете и останалите съставки и разбийте до хубав гладък крем.
Имайте предвид, че ако сложите орехи,те ще се забелязват , аз ги смелих в блендер и останаха на парченца , разбира се като ги има трябва да се усещат поне според мен, но ако не желаете да са толкова едри използвайте мелничка за подправки или кафе за по-фино смилане.
Имайте предвид, че ако сложите орехи,те ще се забелязват , аз ги смелих в блендер и останаха на парченца , разбира се като ги има трябва да се усещат поне според мен, но ако не желаете да са толкова едри използвайте мелничка за подправки или кафе за по-фино смилане.
Сложете във форма покрита с хартия за печене, намазнена и набрашнена и загладете равномерно сместа, защото става гъста и както споменах наподобява крем.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна ( или 160 + вентилатор) за около 30 мин. или до суха клечка.
Охладете.
Направете глазурата от изброените съставки като ги разтопите на водна баня или директно в съд на котлона и с помощта на черпак разпределете върху блата.
Както забелязвате блата остава влажен, а на вкус е невероятен и Ви го препоръчвам горещо.
Лесно се приготвя и не отнема много време.
Както забелязвате блата остава влажен, а на вкус е невероятен и Ви го препоръчвам горещо.
Лесно се приготвя и не отнема много време.
Да Ви е сладко!
източник на рецептата ТУК
Ако използвате рецепта от този блог моля посочете активен линк към рецептата!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
23 коментара:
Страхотен сладкиш, Ели! Изглежда толкова апетитно, а и снимките ти са чудно хубави! Поздравления!
Изглежда много апетитно,ще се пробва!Благодаря за рецептата!
А тавата в какъв размер е?
И рецептата е без бакпулвер, само със сода? Сполучлива ли е и от начинаещи?
Тавата колко е голяма, с какъв диаметър?
най-обикновена тортена със стандартен размер от 28 см. в диаметър
Благодаря,момичета!
Много добро!Само за мен..Мляскайки каза мъжа ми,след което омете едната половина.Заради него завиших количеството какао,но сладкиша е божествен.Освен,че е лесен и бърз за приготвяне.Благодаря за добрата рецепта и ппздрави
Благодаря, Диди, много се радвам,че ви е харесал :)
Поздрави!
на моя не ми се получи този шоколадов слой отгоре защо стриктно спазих всичко глазурата ми изобщо не се сгъсти
Нямам обяснения за глазурата до сега никой не се е оплакал,че не се получава,аз също не съм имала проблем .
Опитайте само шоколад и краве масло като глазура
Направих го,получи се супер вкусен сладкиш.Благодаря за рецептата.
Благодаря за доверието!
Маслото за тестото разтопено ли е?
Размекнато т.е. оставено на стайна температура и така лесно се слива с другите продукти
Тестото преди изпичане беше много вкусно, но след 30 минути остана сурово, може би проблем във фурната ми, но стана безвкусно и блудкаво��������.
Предполагам фурната Ви е била много силна, иначе няма вариант да не се изпече
Много хубав се получи 😊
Много добра рецепта. Получи се супер! Споделихме го с приятели, всички бяха единодушни "Много вкусно"!
Блата се получава разкошен като изпичане и вкус - но глазурата е крайно недостатъчна! Стриктно спазвах пропорциите - имам електронна везна, и се получи просто лек крем отгоре, а истинския фъч трябва да е сочен - получи се сух блат с лек крем отгоре, въпреки че предварително бях го нарязала! Трябва ПОНЕ двойна глазура, за да слезне надолу в блата! Рецептата Ви е доста сухо обяснена - не може да сложиш студено мляко от хладилника директно на котлона - трябва да се затопли лико предварително. Брашното не се слага просто ей така - а се пресява. Содата също не се слага ей така - активира си в киселото мляко и след това се изсипва към сместа. Първо разбивам маслото със захарта, а после добавям едно по едно яйцата. Ако ползвате хартия за печене не е нужно изобщо предварително намазване на цялата тава, а само по краищата! Също така не е уточнено глазурата топла ли се залива, или изстудена....
Страхотна рецепта!
токущо го приготвих, няма никакъв проблем, нито с тестото нито с глазурата,предполагам ще трябва малко време да я попие изглежда апетитно , Благодаря за рецептата!
Подкрепям коментара!
Публикуване на коментар