Кисели краставички със смокинов лист без заваряване и без консерванти
Киселите краставички у дома от както се помня се правят именно по този начин със смокинов лист без заваряване.
Изключително са вкусни, остават хрупкави и просто няма как да не Ви харесат.
Необходими са Ви:
около 3 кг. корнишони за 3 литров буркан
6 бр.смокинови листа
3 с.л. морска сол
вода около литър
Приготвяме ..
... като поставим в леген или кофа краставичките за една нощ - баба ми така правеше като казваше,че през това време ако има някоя развалена тя ще си проличи и ще можем лесно да я изхвърлим в противен случай ако е в буркана, т.е. веднага сложим за консервиране, ще развали и здравите краставички и пълним с вода.
Също така, ако краставичките са били прекалено много торени ще се разградят и ще станат на каша.
Също така, ако краставичките са били прекалено много торени ще се разградят и ще станат на каша.
Слагаме на дъното на 3 литров буркан 2 големи смокинови листа , разбира се добре измити, след това подреждаме много плътно краставичките до средата на буркана.
Отново слагаме два листа от смокиня и подреждаме отново много плътно краставичките.
Завършваме с два смокинови листа и 3 с.л. с връх морска сол.
Наливаме вода като за 3 литровия буркан няма да е повече от литър и слагаме на слънчево място за 3 дни или докато си променят цвета.
От време на време можете да разкращате буркана,за да се "разсее" солта.
От време на време можете да разкращате буркана,за да се "разсее" солта.
Ще забележите,че водата става мътна и започва да шупти ,но това да не ви притеснява.
След тези три дни преместете на хладно за 10 дни.
Смокиновите листа консервират и няма по никакъв начин на ви се развалят.
Ако използвате компотен буркан с винт който е с вместимост 0.750 мл. или тип омния от литър слагате отдолу един лист нареждате много плътно краставичките и отгоре още един смокинов лист и добавяте 1 с.л. с връх морска сол.
Забележка: Тази година имах пресен копър цветове и реших да поставя в буркана и да видя ще добави ли някакъв вкус ,но беше безрезултатно и изобщо не се усети така,че всички,което не е смокинов лист специално за тези краставички е излишно.
Когато станат достатъчно кисели ги пресечете като на един 3 л. буркан напълнен плътно добавите 1/2 ч.л. натриев бензоат или 4 бр. стрити на прах аспирина.
Съхранявайте на хладно или най-добре в мазе и ще имате от тези краставички дълго време.
Опитайте и се надявам да Ви харесат!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, а страницата на блога във Facebook можете да намерите ТУК
8 коментара:
Правя от този вид краставички доста години и съм много доволна.Остават си хрупкави до изяждането им ;)
Това не са „кисели краставички” поради простата причина, че в рецептата няма оцет! Тоа са по-скоро корнишони в солена саламура.
При ферментацията от слънцето започват да киселеят, разбира се не както като сложите оцет,но са си кисели
Ползвам същата рецепта от години,като добавям 3 супени лъжици ракия (на 3-литров буркан).Това повишава трайността.
Чудесни и полезни :)
Колко време издържат краставичките?
При правилно съхранение до година
Аз ги правя в бутилки за вода от 3, 5 или 10 литра. обаче когато извадя краставички за консумиране стискам бутилката така че течноста да е до капачката и да няма въздух, иначе за 10 дни омекват и се развалят. не използвам аспирин и бензоат за пресичане просто не обичам химикали в това което приготвям.
Публикуване на коментар