вторник, 10 януари 2017 г.

Хляб като от пекарна

Хляб като от пекарна




Съставки:

3 ч.ч. бяло пшенично брашно (чашите са с вместимост от 250мл.)
300 мл. топла вода
15г. суха мая за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
1 с.л. оцет
3 с.л. олио /зехтин



Приготвяне:

В купа сложете сухите съставки .
Разбъркайте добре и направете кладенче в средата.
Сипете водата,която е най-добре да е с температура 30 градуса.
С дървена лъжица започнете да бъркате и като получите лепкава топка ,прехвърлете върху набрашнен плот и доомесете.
Ако брашното,което използвате е твърде фино може да се наложи да добавите още 1-2 пълни супени лъжици , аз използвам София Мел класик и трябваше да добавя.
Тестото,което трябва да получите е гладко и еластично.
Сложете в купа предварително мазана с олио и покрийте с кърпа.


Във фурната сложете най-отдолу празна тавичка, загрейте на 50 градуса и като достигне тази температура изключете.
Сложете купата с тестото на скарата на  средно ниво , а отдолу във фурната сипете 500 мл. вряща вода.
Затворете фурната ,не отваряйте в никакъв случай и оставете тестото да втасва на пара точно както в пекарните за 1 час.
Не премахвайте кърпата за да не се получи коричка най-отгоре.
След като е втасало тестото прехвърлете без да мачкате и натискате върху набрашнен плот, разделете на 4  части с помощта на нож и оформете на топки , ако искате да направите багети, на две , ако искате да направите две по-големи хлебчета или на 6 топки за индивидуални хлебчета.
Оставете за още 15-20 минути да втасат покрити отново с кърпа този път на кухненския плот или на тавичка както ви е удобно.
След като са се отпуснали с намаслени ръце леко разтеглете и разточете в продълговата форма.
Навийте внимателно на рулце като започнете от тясната част и внимавате да не натискате за да се получи перфектна форма.
Сложете в тавичка с хартия за печене и отново покрийте с кърпа като този път оставете да втасат за 50 минути.
Идеята на толкова много поетапно втасване е да се вкара максимално много въздух и да станат пухкави.


След това напръскайте с вода (най-добре в пулверизатор) ,направете няколко разреза  и сложете в предварително загрята на 230 градуса фурна ( 210 градуса + вентилатор) като предварително сложите тавичка да се загрява заедно с фурната и като слагате хлебчетата напръскайте с пулверизатора по стените на фурната за да се получи пара.
Уверете се, че тавичката няма да остане без вода тъй като от високата температура бързо се изпарява.
Печете 20 минути до получаване на златист загар.
Махнете тавичката и печете още 10 минути за да добие същия загар и отдолу.
Охладете върху решетка.
Повярвайте ми заслужават си всичките процеси.
Добър Апетит!



Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК




И тъй като по тази рецепта правя от доста време хляба прилагам и снимки за цял хляб и ето как изглежда той:










3 коментара:

Анонимен каза...

Изглежда прекрасно! Ще го пробвам.

Unknown каза...

ЧЕСТИТА КОЛЕДА МИЛА ЕЛЕНА - НА ТЕБ И СЕМЕЙСТВОТО ТИ! КОЕТО СИ ПОЖЕЛАЕТЕ ДА СЕ СБЪДВА И ДА СТЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ! ХАРЕСВАМ БЛОГА ТИ И СПОДЕЛИХ В ПИНТЕРЕСТ НЯКОИ ТВОИ РЕЦЕПТИ. ИМАМ ВЪПРОС - ТОВА ТЕСТО МОЖЕ ЛИ ДА СЕ ЗАМЕСИ В МАШИНА ЗА ХЛЯБ /много ме боли кръста и ми е трудно да меся/ ?
ПОЖЕЛАВАМ ТИ ВСИЧКО НАЙ-ДОБРО!

Elena Dimitrova каза...

За много години! Бедете живи и здрави и само хубави емоции да имате през новата година!
Да, може да се замеси както в хлебопекарна, така и ако имате стационарен миксер с кука за месене на теста.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...