неделя, 14 февруари 2016 г.

Шоколадов фъч

Шоколадов фъч






Необходими съставки за блата:

3 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно
2 ч.ч. смлени орехови ядки (може и без тях,но ако разполагате с такива не ги пропускайте вкусът на блата става уникален)
1/2 ч.л. сода бикарбонат
1 ванилия
3 с.л. кисело мляко
3 с.л. натурално неподсладено какао 
125г. меко краве масло



За глазурата:

125 г. меко масло

3 с.л. захар
3 с.л. какао (отново натурално използвах,защото цвета му става много тъмен и наситен)
1/2 ч.ч. прясно мляко / вода



мярката за чаша е стандартна от 250 мл.








Начин на приготвяне:


Разбийте яйцата със захарта до получаване на светъл крем .
Прибавете и останалите съставки и разбийте до хубав гладък крем.
Имайте предвид, че ако сложите орехи,те ще се забелязват , аз ги смелих в блендер и останаха на парченца , разбира се като ги има трябва да се усещат поне според мен, но ако не желаете да са толкова едри използвайте мелничка за подправки или кафе за по-фино смилане.





Сложете във форма покрита с хартия за печене, намазнена и набрашнена и загладете равномерно сместа, защото става гъста и както споменах наподобява крем.
Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна ( или 160 + вентилатор) за около 30 мин.  или до суха клечка.
Охладете.




Направете глазурата от изброените съставки като ги разтопите на водна баня или директно в съд на котлона и с помощта на черпак разпределете върху блата.




Както забелязвате блата остава влажен, а на вкус е невероятен и Ви го препоръчвам горещо.
Лесно се приготвя и не отнема много време.
Да Ви е сладко!


източник на рецептата ТУК


Ако използвате рецепта от този блог моля  посочете  активен линк към рецептата!


Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












23 коментара:

  1. Страхотен сладкиш, Ели! Изглежда толкова апетитно, а и снимките ти са чудно хубави! Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много апетитно,ще се пробва!Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  3. И рецептата е без бакпулвер, само със сода? Сполучлива ли е и от начинаещи?

    ОтговорИзтриване
  4. Тавата колко е голяма, с какъв диаметър?

    ОтговорИзтриване
  5. най-обикновена тортена със стандартен размер от 28 см. в диаметър

    ОтговорИзтриване
  6. Много добро!Само за мен..Мляскайки каза мъжа ми,след което омете едната половина.Заради него завиших количеството какао,но сладкиша е божествен.Освен,че е лесен и бърз за приготвяне.Благодаря за добрата рецепта и ппздрави

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Диди, много се радвам,че ви е харесал :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. на моя не ми се получи този шоколадов слой отгоре защо стриктно спазих всичко глазурата ми изобщо не се сгъсти

    ОтговорИзтриване
  9. Нямам обяснения за глазурата до сега никой не се е оплакал,че не се получава,аз също не съм имала проблем .
    Опитайте само шоколад и краве масло като глазура

    ОтговорИзтриване
  10. Направих го,получи се супер вкусен сладкиш.Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  11. Маслото за тестото разтопено ли е?

    ОтговорИзтриване
  12. Размекнато т.е. оставено на стайна температура и така лесно се слива с другите продукти

    ОтговорИзтриване
  13. Тестото преди изпичане беше много вкусно, но след 30 минути остана сурово, може би проблем във фурната ми, но стана безвкусно и блудкаво��������.

    ОтговорИзтриване
  14. Предполагам фурната Ви е била много силна, иначе няма вариант да не се изпече

    ОтговорИзтриване
  15. Много добра рецепта. Получи се супер! Споделихме го с приятели, всички бяха единодушни "Много вкусно"!

    ОтговорИзтриване
  16. Блата се получава разкошен като изпичане и вкус - но глазурата е крайно недостатъчна! Стриктно спазвах пропорциите - имам електронна везна, и се получи просто лек крем отгоре, а истинския фъч трябва да е сочен - получи се сух блат с лек крем отгоре, въпреки че предварително бях го нарязала! Трябва ПОНЕ двойна глазура, за да слезне надолу в блата! Рецептата Ви е доста сухо обяснена - не може да сложиш студено мляко от хладилника директно на котлона - трябва да се затопли лико предварително. Брашното не се слага просто ей така - а се пресява. Содата също не се слага ей така - активира си в киселото мляко и след това се изсипва към сместа. Първо разбивам маслото със захарта, а после добавям едно по едно яйцата. Ако ползвате хартия за печене не е нужно изобщо предварително намазване на цялата тава, а само по краищата! Също така не е уточнено глазурата топла ли се залива, или изстудена....

    ОтговорИзтриване
  17. токущо го приготвих, няма никакъв проблем, нито с тестото нито с глазурата,предполагам ще трябва малко време да я попие изглежда апетитно , Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване