Коледни джинджифилови сладки
Необходими продукти:
1 яйце, 1 1/2 захар, 3 с.л. меласа (аз нямах и ползвах мед), 250г. меко масло, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил на прах, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. сол, 1 ампула ванилова есенция, 2 ч,л. сода за хляб
За белтъчната глазура:
1 белтък на стайна температура, 70г. пудра захар
Сладкарски бои с цветове по избор
Начин на приготвяне:
Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива заедно със захарта, яйцето, ванилията и меласата или както в случая меда. Трябва да се получи пухкава смес.
След това прибавяме пресятото брашно, содата за хляб, канелата, джинджифила на прах, солта и карамфила. Аз не разполагах с карамфил на прах и затова си го строших с помощта на чукчето за месо :)
Всичко се разбива добре докато се усвоят всички съставки.
Не става типично тесто, а делящо се на частици. Не се притеснявайте, това трябва да се получи.
Преместете в купа, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да почине за 2-3 часа.
Тъй като не може да се разточи като нормалното тесто, аз си измислих начин да стане бързо и лесно разточването: сложете лист хартия за печене, отгоре сложете тестото и покрийте отново с лист харатия за печене, Разточете до постигане на 1 см дебелина и с формички по желание изрежете. Преместете внимателно сладките в тава покрита с хартия за печене като оставяте място между всяка сладка около 2,5 см. тъй като се надуват.
Оберете останките от тестото,сложете в средата и разточете отново с помощта на лис хартия. Става бързо, лесно и най-важното чисто тъй като самото тесто е мазничко.
В предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор или 160 с вентилатор (така пекох аз) , печете 11-14 мин. до добиване на златист цвят.
Сладките остават леко меки , и аз направих грешката да ги оставя още малко, но не знаеш, че като изстиват се стягат и първите станаха леко твърдички.
(Gingerbread Cookies)
Необходими продукти:
1 яйце, 1 1/2 захар, 3 с.л. меласа (аз нямах и ползвах мед), 250г. меко масло, 3 ч.ч. брашно, 2 ч.л. канела, 1 ч.л. джинджифил на прах, 1/2 ч.л. смлян карамфил, 1/2 ч.л. сол, 1 ампула ванилова есенция, 2 ч,л. сода за хляб
За белтъчната глазура:
1 белтък на стайна температура, 70г. пудра захар
Сладкарски бои с цветове по избор
Начин на приготвяне:
Маслото се оставя на стайна температура да омекне и се разбива заедно със захарта, яйцето, ванилията и меласата или както в случая меда. Трябва да се получи пухкава смес.
След това прибавяме пресятото брашно, содата за хляб, канелата, джинджифила на прах, солта и карамфила. Аз не разполагах с карамфил на прах и затова си го строших с помощта на чукчето за месо :)
Всичко се разбива добре докато се усвоят всички съставки.
Не става типично тесто, а делящо се на частици. Не се притеснявайте, това трябва да се получи.
Преместете в купа, завийте с фолио за свежо съхранение и оставете да почине за 2-3 часа.
Тъй като не може да се разточи като нормалното тесто, аз си измислих начин да стане бързо и лесно разточването: сложете лист хартия за печене, отгоре сложете тестото и покрийте отново с лист харатия за печене, Разточете до постигане на 1 см дебелина и с формички по желание изрежете. Преместете внимателно сладките в тава покрита с хартия за печене като оставяте място между всяка сладка около 2,5 см. тъй като се надуват.
Оберете останките от тестото,сложете в средата и разточете отново с помощта на лис хартия. Става бързо, лесно и най-важното чисто тъй като самото тесто е мазничко.
В предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор или 160 с вентилатор (така пекох аз) , печете 11-14 мин. до добиване на златист цвят.
Сладките остават леко меки , и аз направих грешката да ги оставя още малко, но не знаеш, че като изстиват се стягат и първите станаха леко твърдички.
Та спокойно стягат се като се охладят,но внимавайте да не прегорите ,защото стават наистина бързо точно докато подготвите следващата "партида" сладки,предните вече са се опекли.
Аромата е невероятен. Мирише на Коледа и коледни подправки, все пак има карамфил и канела.
Като се охладят напълно може да ги съхранявате в затворена кутия до 2 седмици до колкото разбрах от интернет, нашите няма да изтраят до тогава :)
Ако решите да украсите с белтъчна глазура, разбийте белтъка с 2 пъти пресятата пудра захар, до получаване на полу-твърд крем. Оцветете с цветове по желание и украсете по ваш вкус.
Оставете да изсъхне глазурата и можете да украсите дори и елхата с тях.
Заповядайте и в страницата на блога във Фейсбук като щракнете ТУК
Аромата е невероятен. Мирише на Коледа и коледни подправки, все пак има карамфил и канела.
Като се охладят напълно може да ги съхранявате в затворена кутия до 2 седмици до колкото разбрах от интернет, нашите няма да изтраят до тогава :)
Ако решите да украсите с белтъчна глазура, разбийте белтъка с 2 пъти пресятата пудра захар, до получаване на полу-твърд крем. Оцветете с цветове по желание и украсете по ваш вкус.
Оставете да изсъхне глазурата и можете да украсите дори и елхата с тях.
Заповядайте и в страницата на блога във Фейсбук като щракнете ТУК
7 коментара:
Моля за пояснение относно количеството захар в рецептата/чаена чаша или..../
Благодаря Ви предварително!
Използвам мерителни чаши,които са с вместимост 250 мл.
Захарта пузра ли е или не?
Захарта пузра ли е или не?
Обикновена кристална захар е
Много, много успешна рецепта. Както всяка, което съм повторила. Благодаря!
Току-що ги направих и вече ги метнахме. Но не мисля, че ще успеем да изтестваме двуседмичната трайност :)... може би следващия път...
Светли и весели празници!
Много се радвам,че ти е харесала рецептата, Дари! И у дома повече от 3 дни не издържат и затова правя двойна доза.
Весели празници!
Публикуване на коментар