Най-търсени за последните 7 дни
Печен мармалад от сини сливи
Необходими продукти:
10кг. сини сливи почистени от костилките
3 кг. захар
3-4 листа индрише
300г. орехови ядки
2 пакетчета лимонтозу
Начин на приготвяне:
Измийте и нарежете сливите на парчета,но е много важно да са добре узрели.
Посипете ги със захарта като я разпределите така,че да има навсякъде от нея.
Оставете ги за една нощ или поне 6-7 часа за да си пуснат сироп.
Аз тази цялата процедура я направих в две големи тави, така,че не се налагаше да ги местя в други съдове за печенето.
Сложете листата индрише и печете като периодично разбърквате в предварително загрята на 200 градуса фурна и тъй като моята е с голям обем пекох на 2 нива т.е. двете тави едновременно с вентилатор.
Отне ми около час и половина
Като са вече готови ,разпределете орехите (може и без тях) и сложете по пакетче лимонтозу във всяка от тавите.
Върнете във фурната за още 5-6 мин.
Извадете тавите и премахнете листенцата индрише.
Ако искате мармалад пасирайте с ръчен пасатор до гладка смес,но тогава трябва да не слагате по-рано орехите, а едва чак след като сте пасирали сместа.
Напълнете в сухи стерилизирани бурканчета от още горещия мармалад ,затворете плътно и обърнете с капаците надолу за да се вакуумират от горещата смес, а ако желаете стерилизирайте за 10-15 мин. ,колкото да "дръпнат" капачките.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Песто "Дженовезе"
Необходими съставки:
една шепа листа от босилек
25г. кедрови ядки /кашу
2 скилидки чесън
1 пълна с.л. пармезан
2-3 с.л. зехтин
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Сложете всичко в блендер и пасирайте до еднородна смес.
Аз използвах мраморно каванче,защото слагах продуктите поетапно.
Изчетох много рецепти за босилково песто и в тях пишеше,че може да се заменят кедровите ядки с кашу.
Пестото може да се консервира за зимата като се стерилизира в буркани, но трябва да знаете,че не трябва да слагате сирене в този случай.
Босилковото песто е прекрасно допълнение към салата "Капрезе" , а съставките за нея вижте ТУК
Може също така да използвате пестото и като добавка към паста .
Ако не използвате веднага или само част от него, съхранявайте в добре затворен буркан в хладилник ,но не за повече от седмица.Ако сте фенове на пестото бих Ви препоръчала и песто "Росо",което се прави със сушени домати и доматена паста и то лично на мен, най ми допада.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Петльови кълки
Необходими продукти:
6 броя пилешки долни бутчета
50г. горчица
4 яйца със среден размер
150г. кашкавал
сол,черен пипер
галета
Начин на приготвяне:
Смесете горчицата с кашкавала настърган на дребно ренде, две от яйцата сол и черен пипер.
Разбъркайте добре.
Облепете всяко бутче с тази кашкавалена панировка, след това оваляйте в галета , потопете в другите две яйца,които сте разбили на пяна и отново в галета и яйца.
Няма да Ви лъжа, ще се поизцапате,но Ви уверявам заслужава си.
Пържете на умерена температура в силно сгорещена мазнина, защото в противен случай ще се изпържат бърза отвън ,а от вътре ще останат сурови.
Получават се със страхотна кашкавалена коричка и вътре са невероятно сочни.
Отцедете готовите бутчета върху пласт кухненска хартия и поднесете топли.
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Бананово смути с ядково мляко и фъстъчено масло
Ако разгледате блога ми , ще се уверите, че не харесвам крайностите и готвя много разнообразни неща както здравословни, така и не чак толкова, но когато се намери златната среда нищо не е забранено или нездравословно.
Като всеки съвременен човек и аз ежедневно приготвям домашни здравословни напитки и по-точно смутита и днес искам да Ви предложа комбинация,която открих наскоро и е невероятно вкусна същевременно и засищаща и много здравословна - бананово смути с фъстъчено масло и ядково мляко.
Подходящо е за супер старт на деня като закуска или просто да замените някое хапване.
Необходими продукти:
300мл. ядково мляко (рецептата ТУК)
7 кубчета лед
мед по желание
Начин на приготвяне:
Сложете всички съставки в блендер или кана за шейк и разбийте до гладка консистенция.
Опитайте , ако е необходимо добавете мед или кленов сироп за да подсладите.
Сервирайте веднага!
Наздраве!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Да си направим ядково мляко у дома !
Необходими продукти: 100г. сурови ядки кашу / бадеми300 мл. студена вода
Начин на приготвяне:
За да си приготвите това вкусно и много здравословно мляко от ядки, Ви е необходим мощен блендер или кухненски робот и най-добре е да използвате кръстосаните ножове , казвам Ви го от опит.Сложете кашу или бадеми каквото предпочетете .Тези два вида ядки сами по себе си са мазни и правят хубаво мляко със страхотен вкус.Ако използвате бадеми, то е хубаво преди това да ги накиснете,за да отделите кафявата им кожа.Всъщност съм чела.че е добре са се оставят ядките преди да се смелят на мляко да се накиснат във вода за няколко часа, защото така по-лесно освобождават всички здравословни елементи като масла и витамини при блендирането.Сложете ядките в блендера или каната за шейк както аз в случая ,залейте ги с водата и разбивайте в зависимост от това колко мощен е моторът на машинката,която използвате.На мен ми беше необходимо около минута.Ще забележите колко бързо става водата снежно бяла, а от ядките остават само дребни частички.
Ако решите прецедете частичките, а ако желаете ги оставете, те не се усещат особено ако използвате млякото за смутита и всякакви подобни здравословни напитки.Аз обожавам да си правя смути с ядково мляко и фъстъчено масло.Ето,че си направихме здравословно мляко в домашни условия и с минимални усилия с какво ще го комбинирате зависи изцяло от Вас!Наздраве!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Постни мъфини
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.ч. захара
1 ч.ч. студена вода
1 ч.л. сода за хляб
1/2 ч.л. сол
6 с.л. растително олио/зехтин
4 с.л. натурално какао
1 с.л. оцет
2 ванилии
пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното,содата,солта и какаото.
Направете кладенче и прибавете и течните съставки заедно със захарта и ванилийките.
Разбийте с миксер до гладка смес.
Намаслете и набрашнете форми за мъфини/кексчета и сложете сместа в тях като трябва да оставите по един пръст празно място т.е. не пълнете до горе.
Ако искате да сложите някакъв пълнеж ,сложете една пълна супена лъжица от сместа, 1 ч.л. сладко или както в случая аз съм сложила домашно направено фъстъчено масло и после отново сложете пълна супена лъжица от сместа за мъфини.
Моите формички са двойно по-големи по стандартните ,затова ми се получиха 6 бр. ,но ако използвате стандартните гнезда,ще получите 12 бр.
Трябва да си призная,че аз доста ги напълних и чак тогава сложих фстъченото масло и не отиде в средата на кексчето и затова обяснявам за да не правите моята грешка ,а да сложите сладкото след първата ,а не след втората супена лъжица от сместа.
Печете в предварително загрята фурна на 160 градуса с вентилатор (както аз) или на 180 градуса без вентилатор до суха клечка
Оставете да се охладят на решетка и поръсете с пудра захар.
Да Ви е сладко!
Рецептата е адаптирана от прекрасния блог на Нели Йонева, за което й благодаря,защото станаха невероятно сочни,въпреки че са без мляко,масло и яйца,а са напълно постни.
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУКБлагодаря Ви от сърце!
Домашно фъстъчено масло
Трябва да си призная,че рядко купувам фъстъчено масло, а е толкова здравословно и подходящо за всякакви десерти , но винаги като се зачета в етикетите на опаковката виждам,че не е никак натурално и затова реших да разровя за рецепта,която лесно може да се направи в домашни условия.
Ето и на каква се спрях и необходимите съставки за нея са:
200г. сурови фъстъци
3 с.л. разтопено краве масло с висока масленост
(може да Ви е нужно и малко повече,но сложете толкова,колкото да услесните работата на машинката,в която го разбивате, а ако спазвате режим като не консумирате животински продукти ,сложете зехтин,пак става изпробвала съм)
1 ч.л. сол/1 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Изпечете фъстъците в тавичка на умерена фурна, аз ползвах функция "турбо грил" на 150 градуса и ми отне около 15-18 мин., но ако нямате такава изпечете на 180 градуса до готовност.
Оставете да се охладят и сега идва досадната част - махането на люспите им.
Трябва да се почистят добре, а след това поставете в кухненски робот или блендер и смелете заедно с разтопеното масло и сол ако използвате така за похапване , а ако ползвате за десерти или просто за закуска на филийка, както аз за постни мъфини- добавете мед.
Дали ще направите на гладка смес или ще оставите малки парченца от фъстъците Вие решавате
Това е!
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Яхния с пиле и гъби
Необходими продукти:
500г. пилешко месо
2 глави лук
500г, дребни гъби
200г. доматено пюре
1 с.л. червен пипер
1 с.л. брашно
сол,черен пипер
растително олио
Начин на приготвяне:
Пилешкото месо режем на късчета ,като се стремим да са еднакви по големина.
Аз използвам пилешко филе.
Лука режема на тънки полумесеци .
Сгорещяваме олиото в тигана и задушаваме лука .
Като омекне добавяме и пилешкото месо и бъркаме докато побелее т.е. се запечата от всякъде.
Слагаме брашното, разбъркваме добре и слагаме доматеното пюре.
Слагаме и гъбите.
Можете да използвате както стерилизирани, така и пресни като ако са пресни трябва да са леко сварени.
Разбъркваме отново и оставяме за минута ,а чак след това наливаме 500мл. вода, като ако искате да е по-гъста можете да намалите количеството й.
Подправяме с червения ,черния пипер и солта.
Оставяме да къкри на бавен огън докато месото е напълно сготвено.
Поднасяме топло!
Добър Апетит!
Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!