Козуначени мъфини
Необходими продукти:
5 големи яйца
1 ч.ч. топло прясно мляко
2 пакетчета суха мая / 1 кубче жива мая
100мл. олио + 2 с.л. свинска мас
сока на 1 лимон
2 ч.ч. захар
кората на един портокал
брашно -колкото поеме, около 1000-1100г.
жълтък + 3 с.л. прясно мляко за намазване
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В част от топлото мляко се разтваря маята с 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.
Оставя се да шупне за около 5 мин.
Брашното се пресява и се прави кладенче в средата.
Слагат се леко разбитите яйца, шупналата мая, останалата част от млякото, олиото и свинската мас отново затоплени, за да се втечни маста, сока от лимон, захарта и кората на портокала.
Замесва се леко лепкаво тесто, като си намазняваме ръцете и така месим.
Оставяме на топло да втаса за около час и половина.
Отнема малко повече време за втасване тъй като тестото става "тежко" заради многото продукти в него.
След като си е удвоило обема, отново с намазнени ръце премесваме и оформяме по желание.
Слагаме оформеното тесто във форми за кексчета, аз използвах от по-големите и силиконови,които за всеки случай намазних и набрашних.
Отново оставяме да удвоят обема си на топло .
Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме вече втасалите козуначени мъфинчета.
По желание слагаме локум, филирани бадеми или стафиди и поръсваме със захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор на средно ниво до готовност като пробваме с клечка средната част дали е изпечена.
Козунаците трябва да станат на конци,а не с хлебна текстура, така,че не се притеснявайте още като са топли ако са леко лепкави.
Покрийте с кърпа за 15-20 мин.
Съхранявайте след като са се охладили в затворена торбичка за да не изсъхнат.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!
Необходими продукти:
5 големи яйца
1 ч.ч. топло прясно мляко
2 пакетчета суха мая / 1 кубче жива мая
100мл. олио + 2 с.л. свинска мас
сока на 1 лимон
2 ч.ч. захар
кората на един портокал
брашно -колкото поеме, около 1000-1100г.
жълтък + 3 с.л. прясно мляко за намазване
захар за поръсване
Начин на приготвяне:
В част от топлото мляко се разтваря маята с 1 ч.л. от захарта и 1 с.л. от брашното.
Оставя се да шупне за около 5 мин.
Брашното се пресява и се прави кладенче в средата.
Слагат се леко разбитите яйца, шупналата мая, останалата част от млякото, олиото и свинската мас отново затоплени, за да се втечни маста, сока от лимон, захарта и кората на портокала.
Замесва се леко лепкаво тесто, като си намазняваме ръцете и така месим.
Оставяме на топло да втаса за около час и половина.
Отнема малко повече време за втасване тъй като тестото става "тежко" заради многото продукти в него.
След като си е удвоило обема, отново с намазнени ръце премесваме и оформяме по желание.
Слагаме оформеното тесто във форми за кексчета, аз използвах от по-големите и силиконови,които за всеки случай намазних и набрашних.
Отново оставяме да удвоят обема си на топло .
Разбиваме жълтъка с прясното мляко и намазваме вече втасалите козуначени мъфинчета.
По желание слагаме локум, филирани бадеми или стафиди и поръсваме със захар.
Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна без вентилатор на средно ниво до готовност като пробваме с клечка средната част дали е изпечена.
Козунаците трябва да станат на конци,а не с хлебна текстура, така,че не се притеснявайте още като са топли ако са леко лепкави.
Покрийте с кърпа за 15-20 мин.
Съхранявайте след като са се охладили в затворена торбичка за да не изсъхнат.
Да Ви е сладко!
Заповядайте в кулинарната ми група ТУК, а ако желаете да се присъедините към страницата на блога в Facebook натиснете ТУК
Благодаря Ви от сърце!