вторник, 29 април 2014 г.

Зелеви сармички в гювеч


                  Зелеви сармички в гювеч






Необходими продукти:

500г. кайма смес, 
1 ч.ч. ориз, 
1 голяма глава лук,
 1 голям морков,
 5 с.л. доматено пюре,
 1 ч.л. червен пипер,
 1 ч.л. чубрица,
 1/2 ч.л. кимион, 
1 с.л. универсална подправка 10 зеленчука, 
2 ч.ч. зелева чорба ( ако разполагате), 
3 ч.ч. телешки бульон ( от кубче), 
сол, 
черен пипер на вкус.







Начин на приготвяне: 

В дълбок тиган се слага мазнина и се запържва на ситно нарязаните лук и морков. 
Добавя се и каймата.
 Задушава се до тогава , докато стане на трохи. 
Ориза се измива няколко пъти и се прибавя към сместа. Разбърква се отново и се слагат подправките и доматеното пюре.
Когато ориза стане прозрачен се слага и бульона и се оставя да къкри на тих огън докато стане полу-готов и се отнема от огъня.
Зелевите листа се отцеждат и се слага във всяко по 2 с.л. от сместа и се завиват.
В гювеч се слагат на дъното няколко листа от зелето , за да не загорят сармичките и се редят докато се напълни. Заливат се със зелевия сок.
В студена фурна се слага гювеча и се загрява на 180 градуса. 






Оставя се да се пекат час , а след това се засилва фурната на 200 градуса премахва се капака и се запичат до златисто .
Поднасят се по желание с кисело мляко.
Добър Апетит!


Ако използвате рецепта от този блог моля посочете  активен линк към рецептата!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК
Благодаря Ви от сърце!












 

4 коментара:

  1. Опитайте без да пържите нищо. Просто смесете всички продукти и ги завийте в листата. По-лесно и бързо е и вкусът не е различен.
    Добър апетит :)

    ОтговорИзтриване
  2. Задушавам първо за да намаля времето за печене иначе съм опитвала няколко различни домакини приготвящи по начин без задушаване сармички и в 99% от случаите бяха с недоварен ориз.

    ОтговорИзтриване
  3. Добавете и мъничко стрит на прах бахар към подправките, придава уникален вкус на ястието.
    Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря за идеята!
    Непременно ще опитам :)
    Поздрави

    ОтговорИзтриване