сряда, 30 ноември 2016 г.

Хляб изпечен в йенски съд


Хляб  изпечен в йенски съд 



Хляба изпечен в йенски съд е изключително вкусен , става тип селски като тези от онези от едно време, които бяха с хубава хрупкава коричка и много мека вътрешност.
Подходящ е както да се напълни с нещо например ако си приготвяте Разложка бохча , така и да си го нарежете, но най-вкусен е направо начупен поръсен с шарена сол.




Продукти:


300мл. топла вода
1 пакетче суха мая или 15г. прясна мая за хляб
1/2 ч.л. сол

1/2 ч.л. захар
3 ч.ч. с вместимост 250 мл. брашно

3 с.л. олио 


Приготвяне:


От горепосочените продукти омесете тесто,което е средно меко и задължително не трябва да лепне.
Поставете го в купа намазана с мазнина, намажете го отгоре също с мазнина и го покрийте с кърпа.
Така оставете да си почине на топло докато удвои обема си.
Йенския съд намажете хубаво с мазнина  и внимателно преместете втасалото тесто в него.



Не го мачкайте за да не излезе въздуха при втасването.
Сложете капака и поставете в студена фурна.
Включете на 200 градуса .
Наблюдавайте хляба и като видите ,че придобива тъмнокафяв цвят махнете капака и намалете градусите на 180.


Печете още 10 минути.
Извадете хлебчето и го поставете върху решетка да се охлади.
Добър Апетит!

Заповядайте в кулинарната ми група,която ще намерите ТУК, за   да творим заедно Кулинарни Вълшебства, а страницата на блога във Facebook можете на намерите ТУК








31 коментара:

  1. А не може ли да се остави тестото да втасва направо в йенския съд, вместо да се мести?

    ОтговорИзтриване
  2. Разбира се, че може, но ще добие формата на йенския съд , а не на хлебче т.е. кръглата форма ,която се получава след изпичане.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пре детските си години, а и сега има фурни които правят ръчен хляб и точно в тази форма

      Изтриване
  3. Разбира се, не се сетих за това :D

    ОтговорИзтриване
  4. Моята иенска няма капак мога ли да сложа алуминиево фолио отгоре

    ОтговорИзтриване
  5. Ако имате гючвеч, чугунена тенджера или обикнове желязна тенджера от онези бабините едно време, ще Ви свършат същата работа.

    ОтговорИзтриване
  6. Спазих точно рецептара,но хляба изпълни целия йенски съд и няма нищо общо с вашия. Къде сгреших?

    ОтговорИзтриване
  7. А дали е необходимо да се запуши дупката в капака на гювеча?

    ОтговорИзтриване
  8. Запушете я с малко тесто за да може да се получи добра пара отвътре и хляба максимално да бухне

    ОтговорИзтриване
  9. Какъв е размерът на йенския съд?

    ОтговорИзтриване
  10. Този,който съм показала е 20 см. за съжаление не разполагам с по-голям и затова тестото го разделих на 2. Иначе ако разполагате с по-голям диаметър цялото тесто сложете като ако искате да стане така като хляб за бохча примерно го направете на топка и така го сложете да се пече . Той си бухва перфектно от парата в затворения съд.

    ОтговорИзтриване
  11. и моето хлебчее по Вашата рецепта стана вкусничко, нямах купа с капак затова го пекох открит, може би заради това не се напука

    ОтговорИзтриване
  12. Опитайте да покриете плътно с фолио щом не разполагате с капак. Важно е да се получи пара и така максимално бухва хлебчето ,а като бонус се и напуква за страхотна леко хрупкава коричка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Ако не искам цяло хлебче, а две по-малки как да процедирам. Колкото за една порция за "бохча по разложки" :) Благодаря и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  14. Разделяте тестото на две или три топки и ги изпичате отделно или ако Ви е примерно по-голям съда едно до друго също се получава.
    Весело посрещане на новогодишните празници!

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте! Много ми хареса това хлебче, само че когато го направихме, нямаше нищо общо с вашето-не се надигна много, не се напука отгоре и беше твърдо. Къде може да сме сбъркали?

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, предполагам,че е от маята ,ако не бухне няма и как да се напука.
    Ползвам основно суха на Кауфланд , тъй като на други фирми ми се е случвало изобщо да не бухне иначе няма къде да сте сбъркали

    ОтговорИзтриване
  17. Получи се! Прекрасна коричка :)

    ОтговорИзтриване
  18. Ще пробвам да направя хлебчето ,но ми се изкаже да попитам дали едно пакетче суха Мая стига за половин кг брашно. Благодаря

    ОтговорИзтриване
  19. Каквото и да се прави с брашно на 500 г. се слагат 7г. суха мая или 20 г. свежа мая за хляб, така си е точно не се притеснявайте!

    ОтговорИзтриване
  20. Здравейте пробвах резултата е отличен.Първо с 150 гр.топла вода разтворих суха мая която взех от Кауфланд със 1/2 ч.л.сол/но е малко следващия път ще сложа 1 и 1 ч.л.захар и малко брашно да стане кашичка.Като стана на шупли но не толкова големи прибавих около 600 грама брашно и 300 грама топла вода.замесих беше меко тесто и се лепеше по ръцете.Прибавих олио на ръцете намазах го цялото тесто доста меко намазах и йенската тенджера и направо го сложих вътре да втасва.Като си удвои обема тогава вкл.фурната на 200 и го пекох то се сцепи отгоре като на снимката на Елена Димитрова.Не видях колко минути се пека но аз гледах като си смени цвета отстрани се виждаше на тенджерата и намалих фурната и го пекох 10 мин,на 180 градуса.Чуден вкус само солта ще променя на 1 ч.л.Благодаря за резептата.

    ОтговорИзтриване
  21. Радвам се ,че сте постигнали перфектен резултат!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  22. След малко ще го слагам да се пече. Стискайте палци.

    ОтговорИзтриване
  23. След малко ще го слагам да се пече. Стискайте палци.

    ОтговорИзтриване
  24. Хлябът стана невероятен. Дали е късмета на начинаещия- следващия път ще разбера. Благодаря за страхотната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  25. Няма къде да сбъркате и няма как да не се получи просто,защото рецептата е простичка и лесна.
    Радвам се ,че Ви харесва :)))

    ОтговорИзтриване
  26. Хлябът е уникален! Опитах го веднъж и само той се иска в къщи вече :-) Благодаря за прекрасната идея - бърз, лесен и невероятно хубав!В момента втасват 2 теста за довечера (един не стига хахахха)

    ОтговорИзтриване
  27. Еехеххе много се радвам! Ей това е лошото на домашния хляб,че никога ама никога не стига. И аз правя винаги двойна доза, защото първият се изяжда още докато излезе от фурната
    Да ви е сладко!

    ОтговорИзтриване
  28. Здр., може ли да се използува Пълнозърнесто/друго/ брашно?

    ОтговорИзтриване