петък, 20 юли 2018 г.

Мусака с най-вкусната заливка без кисело мляко


Мусака с най-вкусната заливка без кисело мляко



Продукти:

500г. кайма смес
700г. картофи
1 голям морков
1 голяма глава кромид лук
 400 мл. вода
1/2 ч.л. пушен червен пипер
1 ч.л. чубрица
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. кимион (може и без него,но аз го обожавам и винаги слагам)
черен пипер на вкус
 50 мл. растително олио за задушаване 

За заливката :
3 големи яйца
3 с.л. брашно с връх
800 мл. прясно мляко
бял пипер на вкус
щипка сол
100г. мазнина аз слагам 50:50 разстопено масло и растителна мазнина

Приготвяне:

Нарежете на ситно лука и моркова и ги задушете в растителна мазнина.
След като омекнат добавете каймата и непрекъснато разбърквайте с цел да стане на трохи и да не останат много едри части от нея.
Подправете със солта, червения и черния пипер, чубрицата и кимиона.
каймата трябва много добре да се запече.
Разбъркайте всичко и добавете картофите нарязани на кубчета.
Разбъркайте за да се мазнят много добре и след това прибавете водата.
Накрая се добавя и домашната вегета и отново се разбърква добре.





Затворете съда ,в който е сместа за мусаката и оставете да покъкри за около 10 минути на умерена температура.
През това време загрейте фурната на 200 градуса без вентилатор или 180 градуса със вентилатор.
Прехвърлете сместа в тавичка и я сложете във фурната.
Трябва да се запече достатъчно , така,че да водата да се изпари на 90%.
През това време започнете да си правите заливката.
Тя много прилича на сос Бешамел,но разликата е там, че тук се добавят и яйца.
Разбийте много добре яйцата.
В дълбок съд или касерола сложете мазнината, добавете брашното и с енергично бъркане разтворете добре брашното и продължавайте да бъркате докато добие златист цвят.
На тънка струйка добавете прясното мляко като продължавате да бъркате за да не се получат бучици.
След като се сгъсти отново на тънка струйка добавете и яйцата.
Не забравяйте,че млякото и яйцата трябва да са на стайна температура, а не да ги извадите директно от хладилника.
Посолете на вкус и добавете бял пипер, а може и черен.
Извадете мусаката от фурната и разпределете равномерно върху сместа .







Върнете във фурната и запечете до получаване на златист цвят на заливката.
Получава се наистина разкошна мусака и съм сигурна,че любителите на тази гозба ще я оценят.
Добър Апетит!









Няма коментари:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...